Bestand kwijt, wat nu?

U hebt net uw reisverslag helemaal uitgeschreven op de computer en nu vindt u het nergens terug. Meestal staan verloren gewaande gegevens nog gewoon op uw computer. Gewoon een kwestie van zoeken - wij helpen u op weg!

Inhoud

U weet zeker dat u enige tijd geleden een aantal gegevens in een bestand hebt opgeslagen, maar het moest allemaal vlug en u hebt het bestand niet op de juiste plaats opgeslagen. Hoe vindt u het terug?

Gelukkig bestaan er heel wat trucjes en middeltjes om verstrooide geesten te helpen. Geen paniek dus.

Een bestand zoeken met Windows XP

Met de Zoekassistent in Windows XP kunt u op de meest directe manier naar een bestand zoeken. De Zoekassistent biedt soelaas als u wilt zoeken naar veelvoorkomende bestandstypen, als u zich de naam van het bestand of de map die u wilt zoeken geheel of gedeeltelijk kunt herinneren, of als u weet wanneer u een bestand voor het laatst hebt gewijzigd.

Als u de Zoekassistent gebruikt, kunt u verschillende zoekcriteria opgeven. Zo kunt u bestanden en mappen zoeken op naam, type en grootte. U kunt een bestand zoeken met als criterium wanneer u er voor het laatst aan hebt gewerkt, of bestanden zoeken die een bepaalde tekst bevatten.

Een bestand of map zoeken

  1. Klik op Start en klik vervolgens op Zoeken.
  2. Klik op Alle bestanden en mappen.

    Als Alle bestanden en mappen niet wordt weergegeven, hebt u waarschijnlijk het standaardzoekgedrag gewijzigd.
    - Klik op Voorkeuren wijzigen.
    - Klik op Het zoekgedrag van bestanden en mappen wijzigen.
    - Klik op Standaard en klik op OK.
    - Klik op Alle bestanden en mappen.
  3. Typ de naam van het bestand of de map geheel of gedeeltelijk, of typ een woord of enkele woordenuit het bestand.
  4. Klik op Zoeken.

De zoekactie verfijnen
Als er te veel resultaten worden gevonden, kunt u met aanvullende zoekcriteria de zoekactie verder verfijnen.

  1. Klik in 'Zoeken in' op het station, de map of het netwerk waarin u wilt zoeken.
  2. Klik op 'Laatste wijziging?' als u bestanden zoekt die op een bepaalde datum of in een bepaalde periode zijn gemaakt of gewijzigd.
  3. Klik op 'Welke grootte?' als u bestanden met een bepaalde grootte zoekt.
  4. Klik op 'Geavanceerde opties' als u aanvullende zoekcriteria wilt opgeven.

Gebruik van jokertekens
Als u slechts een gedeelte van de map- of bestandsnaam kent, kunt u jokertekens gebruiken om alle map- of bestandsnamen te zoeken waarin het door u opgegeven gedeelte voorkomt.

Een jokerteken is een toetsenbordteken waarmee u een of meer tekens kunt aanduiden bij het zoeken naar bestanden, mappen, computers of personen. Voorbeelden van jokertekens zijn het sterretje (*) en het vraagteken (?). Jokertekens worden gebruikt als plaatsvervangende tekens. Dit is bijvoorbeeld handig als u een naam niet volledig weet of als u geen zin hebt om de volledige naam te typen. Als u bijvoorbeeld  *brief.* opgeeft, worden bijvoorbeeld Sollicitatiebrief.doc, Ontslagbrief.doc en Ontslagbrief.txt gevonden.

Het sterretje (*) wordt gebruikt als plaatsvervanger voor nul of meer tekens. Als u bijvoorbeeld een bestand wilt zoeken waarvan u zich alleen nog maar kunt herinneren dat de naam begint met 'term', typt u het volgende: term*
Alle bestanden waarvan de naam begint met 'term' worden weergegeven (ongeacht het bestandstype), zoals Terminologie.txt, Terminologie.doc en Terma.doc. Als u de zoekactie wilt beperken tot worddocumenten, typt u: term*.doc. Hiermee worden alle bestanden weergegeven waarvan de naam begint met 'term' en waarvan de extensie gelijk is aan '.doc', zoals Terminologie.doc en Terma.doc.

Het vraagteken (?) wordt gebruikt als plaatsvervanger voor één teken in een naam. Als u bijvoorbeeld term?.doc opgeeft, wordt het bestand Terma.doc weergegeven, maar niet het bestand Terminologie.doc.

Een specifiek bestandstype zoeken
Als u weet welk type bestand u zoekt, bijvoorbeeld een afbeeldingsbestand, kunt u snel naar alle bestanden van dat type zoeken met de Zoekassistent.

Klik op Start en klik vervolgens op Zoeken.
Klik op Afbeeldingen, muziek of videobestanden of op Documenten (tekstverwerking, spreadsheets, etc.), al naar gelang het type bestand dat u wilt zoeken.

Zoeken in Windows Vista

In Windows Vista kunt u op verschillende manieren zoeken naar bestanden, afhankelijk van de situatie.

Een bestand zoeken waarvan u weet waar u moet zoeken
U weet bijvoorbeeld zeker dat uw solicitatiebrief opgeslagen zit in de map 'Documenten en afbeeldingen'. Maar die map bevat mogelijk honderden bestanden en is misschien ingedeeld in talrijke submappen. In plaats van die allemaal te moeten doorzoeken gebruikt u het zoekvak.

Het zoekvak staat bovenaan elke map. In dit zoekvak typt u een woord of een deel van een woord. De weergave op uw scherm wordt gefilterd op basis van de tekst die u in het vak typt. Wanneer u het gewenste bestand ziet, kunt u ophouden met typen. Op ENTER drukken is niet nodig. De zoekactie wordt automatisch uitgevoerd.

De tekens die u in het zoekvak typt, worden gezocht in de bestandsnaam, de bestandsinhoud en de bestandseigenschappen.

De zoekopdracht verfijnen
U kunt echter ook op een selectievere manier zoeken door uw zoekopdracht in het zoekvak te filteren. U geeft in dit geval op naar welke bestandseigenschap moet worden gezocht door de naam van deze eigenschap op te geven, gevolgd door een dubbel punt en vervolgens de zoekterm. Zoekt u bijvoorbeeld een bestand dat Solicitatiebrief heet dan typt u Naam:Solicitatiebrief. Wilt u zoeken naar alle bestanden met solicitatiebrief als label dan typt u in het zoekvak Label:Solicitatiebrief. En weet u pertinent dat u op eerste kerstdag aan het bestand gewerkt hebt dan typt u Gewijzigd: 25-12-2007.

Zoeken via de map Zoeken

  • Als u niet weet waar een bestand of map zich bevindt...
  • Wanneer de zoekresultaten zich in meerdere mappen bevinden...
  • Wanneer u wilt zoeken op meer dan één bestandsnaam of bestandseigenschap...

... dan gebruikt u de map Zoeken die u in beeld krijgt door op de knop Start en vervolgens op Zoeken te klikken.

Met deze zoekmethode wordt standaard gezocht in een reeks locaties met de naam Geïndexeerde locaties. Hiertoe behoren alle mappen in uw persoonlijke map (die Documenten, Afbeeldingen, Muziek en uw Bureablad bevat), e-mail en offlinebestanden.

  1. Klik op het menu Start en vervolgens op Zoeken
  2. Typ een woord of een deel van een woord in het zoekvak
  3. Voer één van de volgende handelingen uit in het zoekvenster:
  • Klik op één van de filterknoppen om bijvoorbeeld alleen Documenten te zoeken of alleen Muziek
  • Klik op de knop Geavanceerd zoeken om meer filters weer te geven. Geef informatie op in de vakken en klik op Zoeken.
  • Klik op een item in de lijst Locatie om andere locaties dan de standaardlocaties voor uw zoekopdracht te kiezen, bijvoorbeeld uw volledige harde schijf.

Wees gerust! De meeste van uw bestanden zult u op deze manier ongetwijfeld terugvinden.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine Belgie