Costa Rica: puur natuur

Wie naar Costa Rica reist, doet dat voor één ding: de overweldigende natuur. Weinig andere plekken ter wereld hebben namelijk een grotere rijkdom en biodiversiteit.

Liefst een kwart van het oppervlak van het landje in Midden-Amerika is beschermd natuurgebied. De reiziger vindt er regenwouden, stranden, meer dan honderd vulkanen en mangrovebossen. Het land is ook geschikt voor iets oudere of minder ervaren reizigers. Je kunt er namelijk vrij makkelijk per bus of huurauto reizen en het is een veilig en politiek stabiel land. Iets wat van de omliggende landen helaas niet kan worden gezegd.

Deze fotoreportage is gemaakt door onze fotograaf Paul Tolenaar, die enthousiast terugkwam uit Costa Rica. “Ik vond de Sky Walk in nationaal park Volcán Arenal geweldig”, vertelt hij, “want je bent daar écht in het regenwoud.”


De Sky Walk in nationaal park Volcán Arenal.

De Sky Walk is een 3,5 kilometer lange serie van vijf hangbruggen, opgehangen in de boomtoppen, die voor iedereen toegankelijk is. Hij biedt een unieke blik over het tropische regenwoud van Costa Rica. Paul vond de luiaard die hij aan een tak zag hangen een van de leukste dieren. Verder kun je in bijvoorbeeld het nevelwoud van Monteverde, in het hart van het land op een hoogte van ongeveer 1400 meter, apen en kolibries spotten.

De hotels zijn kleinschalig en worden door lokale mensen gerund. Er is dus bijna geen massa­toerisme. Vaak liggen ze midden in de jungle, waardoor je met een beetje geluk vanaf de veranda met een drankje in de hand de meest bijzondere dieren kunt spotten. Maar Paul heeft ook een waarschuwing: “Er zijn vaak goede paden aangelegd, maar je moet wel blijven opletten in het regenwoud. Er zitten dieren zoals slangen en spinnen, die gevaarlijk kunnen zijn.”


 Het strand van Punta Uva aan de Caribische kust.

Costa Rica praktisch

  • Costa Rica heeft een tropisch klimaat. Daardoor is het een fijne plek om ‘s winters te bezoeken. Het is aan de kust het hele jaar door ongeveer 30 graden. In het binnenland en de hoger ­gelegen ­gebieden kan het 10 graden koeler zijn.
  • KLM vliegt rechtstreeks naar de hoofdstad San José en sinds afgelopen oktober ook naar ­Guanacaste-Liberia aan de noordwestkust. Voor vakantiegangers is het plezierig dat zij met KLM naar San José kunnen vliegen en vanaf Guanacaste-Liberia terug kunnen vliegen of andersom.
  • In Costa Rica is het ‘s winters 7 uur vroeger dan in Nederland.
  • Zeker in vergelijking met de omringende landen is Costa Rica een heel veilig land. Niettemin: draag waardevolle spullen niet zichtbaar.
  • De toeristische dienst van Costa Rica heeft een informatieve website (Duits- of Engelstalig).

Bron(nen):