De Ardennen: wandelparadijs dicht bij huis

De Belgische Ardennen in Wallonië is hét gebied voor wandelliefhebbers. Er zijn grote verschillen te ontdekken, variërend van vlakke routes tot heuvelachtige tochten, bossen en velden, rotspartijen en langs meren en snelstromende rivieren. Wandelen in vijf verschillende deelgebieden in Wallonië.

De Condroz

Sentier d'Art en Condroz-Famenne is een gloednieuw, aantrekkelijk en uniek wandelpad in Wallonië, dat maar liefst 141 km lang is en zich uitstrekt in de Vallei van de Smaken. (Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey, Somme-Leuze). Wil je wel eens een ongewone wandeling maken in de natuur, en bovendien verrast worden door 42 verbazingwekkende kunstwerken? Deze kunstwerken behoren tot de Land Art beweging die haar oorsprong vindt in de jaren 1960. De kunstenaar grijpt rechtstreeks in op de ruimte en de componenten van het landschap en de natuur. Om te werken in harmonie met de omgeving die hem verwelkomt, werkt de kunstenaar met natuurlijke materialen (takken, rotsen, gebladerte, hooi, enz.) en de installatie evolueert met de tijd tot ze uiteindelijk biologisch afgebroken wordt.

Schitterende uitzichten...

In het zuiden van Wallonië ligt Ardennen Camping Bertrix. Deze prachtige terrassencamping met veel faciliteiten ligt vlakbij historisch Bouillon. Ontdek nu deze 4-sterrencamping.

De rondwandeling van 140 km is bewegwijzerd (rode rechthoek met het opschrift "Sentiers d'Art").  Sommige kleine familieroutes bieden de mogelijkheid om verschillende kunstwerken te ontdekken over 6 tot 16 km en zijn niet bewegwijzerd. Deze kleine lussen staan echter gedetailleerd op de kaart (te koop voor 3 euro). Sentiers d'Art is gratis toegankelijk, het hele jaar door, 24 uur per dag, 7 dagen per week, voor alle niet-gemotoriseerde gebruikers.


©MT, Condroz-Famenne Sentiers d'art

De Hoge Venen

Ben je een fan van prachtige, panoramische landschappen? Het natuurreservaat De Hoge Venen-Eifel biedt haar bezoekers uitgestrekte heidevelden en veengebieden. Wandelwegen en houten paden lopen door de eindeloze wijdte met indrukwekkende panorama’s voor wandelaars en fietsers. In dit gebied ligt o.a. Spa dat niet alleen wereldberoemd is vanwege het bronwater, maar ook de thermale baden zijn een aangename bron van ontspanning!

In het “Eupener Land“ en in het Geuldal bepaalt een licht heuvelachtige streek met veel hekken en grote weides het landschap. Het staat ook vol landgoeden, burchten en sloten. Het “Hertogenwald” en de Vesderstuwdam vormen de poort naar de Hoge Venen. Verder naar het zuiden, in de Ardennen begint het bosrijkste gebied van België. Daar bereikt men de forelkwekerij in het Ameldal en de stuwmeren van het Warchedal van Robertville en Bütgenbach. In Burg Reuland vloeit de Our in de richting van de Duitse grens. De grensstroom heeft het landschap in de loop van de eeuwen veranderd in een adembenemend berg- en valleilandschap.


©Ostbelgien.eu - D.Ketz, Hoge Venen

De Gaume

In het uiterste Zuiden tegen de Franse grens ligt de Gaume, ook wel de Belgische Provence genoemd. Deze streek met lichtglooiend landschap heeft een microklimaat, authentieke dorpen met goudkleurige huizen en wijnbouw. Wijnliefhebbers bezoeken Torgny, bierliefhebbers ontdekken het trappistenbier Orval. In de Gaumse bossen vind je eiken, beuken en sparren. Die worden al eeuwen gebruikt als brandstof en bouwhout voor de lokale bevolking. Ook speuren varkenshoeders er met hun biggen naar eikels. Boswachters beheren dit prachtige boomerfgoed en proberen zo veel mogelijk mooie bomen van diverse leeftijden te behouden.

In de Gaume wordt een Romaanse streektaal gesproken die niets te maken heeft met het Waals. De Gaumais hebben een reputatie als echte Bourgondische lekkerbekken met een zonnig humeur en gevoel voor humor. Hun temperament doet denken aan de stripfiguren uit Asterix en Obelix. D’Jean d’Mâdy, een legendarisch Gaums personage, is de verpersoonlijking van deze cultuur. In het Gaumse museum in Virton is hij te zien én te horen.


©Benjamin de Rothstein, Chassepierre-Gaume

De Famenne Ardenne

De Kalkzoom. Dat is de naam van een bijna 130 kilometer lang kalkreliëf in de ondergrond van de Fagne-Famenne, dat de bekkens van de Lesse, de Lomme en de Ourthe volgt. De opeenvolgende geologische gebeurtenissen hebben daar een in Europa uniek landschap gevormd, dat enerzijds bestaat uit heuvels van aan de oppervlakte komende kalksteen en anderzijds uit grotten die door de erosie van de rotsen werden gevormd.

Deze zone is de ruggengraat van de Famenne Ardenne. Het predicaat Global Geopark werd in 2018 door Unesco toegekend aan deze streek, die zich over 911 km2 uitstrekt over de gemeenten Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Tellin, Rochefort, Wellin en Beauraing. Een geopark is een aaneengesloten territoriale ruimte die door de Unesco wordt erkend en gelabeld voor sites en landschappen van internationaal geologisch belang. Wereldwijd zijn er 140 verspreid over 38 landen, waaronder nu dus ook België.

De valleien van deze drie rivieren tonen een afwisselend landschap volop natuurpracht boven én onder de grond met o.a. de wouden van Nassogne, de menhirs van Wéris en de beroemde Grotten van Han. Lekker afkoelen in grotten, sprookjesachtige kastelen ontdekken, oog in oog staan met wilde dieren, schilderachtige dorpjes en bruisende steden ontdekken? Het kan hier allemaal!


©WBT- D.Samyn, Han sur Lesse

Het Land van de Meren

Recreëren langs én in het water kan bij de meren van Eau d’Heure met 600 ha water en haar stuwdam. Iets verder zuidwaarts vind je het natuurpark Viroinval-Hermeton met het bijzondere uitzichtpunt Fondry des Chiens. Het museumdorp Treignes en het dorpje Thuin met haar Unesco belfort en de hangende tuinen. Ontdek 70 km kustlijn rond 5 meren met vele watersporten en recreatieve activiteiten, de wilde en ongerepte natuur met bossen, maar ook een uitzonderlijk cultureel erfgoed. Dit alles op 30 minuten van Namen, Bergen en Charleroi!

In Le Pays de Charleroi kunt u bovendien de steenbergen beklimmen en gebruik maken van het handige metrosysteem. Voeg daar nog drie erkenningen van Unesco en internationaal gerenommeerde musea aan toe en je bevindt je in een gebied dat onvergetelijke ervaringen biedt!


 ©FTPN, Lacs de l'Eau d'Heure

Meer informatie over wandelen en routes: www.visitwallonia.be/wandelen

NIEUW: eenvoudig gratis wandelroutes vinden, selecteren en printen als PDF, downloaden via GPX of raadplegen op uw mobiel!