De betoverende natuur van Polen

Kisajnomeer Mazurië
Polen Travel

Polen is een bijzonder land met een rijke cultuur en een interessante geschiedenis. Maar ook voor een heerlijke fietstocht of wandeling bent u hier zeker aan het juiste adres. Wij hebben de absolute hoogtepunten op een rij gezet!

Małopolska, een buitengewoon gebied

Een bezoek aan Polen is niet compleet zonder dat u Klein-Polen (Malopolskie) hebt gezien. Małopolska is een van de meest aantrekkelijke toeristische regio’s van het land. In deze provincie ligt immers de stad die door velen als de mooiste van het hele land wordt gezien: Krakow. In het zuiden vind u er het spectaculaire Tatragebergte met zijn hoge pieken.

Het historisch hart van Polen met zijn hoofdstad Krakau, uitzonderlijk rijk aan toeristische attracties van allerlei aard; toeristen worden aangetrokken door het Tatragebergte en de hoofdstad van de Krakau-regio, bergkuuroorden en andere kuuroorden; er zijn maar liefst zes nationale parken (Tatrzanski, Pieniński, Ojcowski, Babiogorski, Gorczanski en Magurski) en maar liefst vijf plekken die op de UNESCO-lijst geplaatst zijn: de oude stad in Krakau, de zoutmijn Wieliczka, Auschwitz-Birkenau - het nazi-Duitse concentratie- en vernietigingskamp, Kalwaria Zebrzydowska en de houten kerken van Zuid-Polen.

Hoge Tatra
Polen Travel

De Barycz Vallei

Tussen de velden, weiden en bossen stroomt de rivier de Barcycz, dwars door de drie Poolse regio’s Neder-Silezië, Groot-Polen en Lubuskie. De vallei zelf bevindt zich in de eerste provincie. Bijzonder aan de rivier is dat het water geen specifieke uitstroomrichting heeft. Het gaat zowel in westelijke richting naar de rivier de Odra als in oostelijke richting naar de Olobok en de Prosna. 

Barycz Vallei
Polen Travel

Voor vogelaars is dit gebied een droom: hier vindt u maar liefst 276 verschillende vogelsoorten, waaronder de zeearend en de zwarte reiger. Maar er is ook ruimte voor de vis: in het gebied vindt u verschillende visgronden waar u zelf kunt vissen en er worden regelmatig evenementen rond het vissen georganiseerd. Tijdens de Karper-dagen kunt u bijvoorbeeld genieten van een heerlijke wandeling met een ornitholoog of een van de vis diners in de plaatselijke restaurants. Bent u (nog) avontuurlijker? Dan kunt u hier ook kiezen voor een kajaktocht over (een deel van) de rivier. Kortom, genoeg te beleven! 

Barycz Vallei Idalia Laskowicz
Polen Travel

Het Elblag- en het Augustów-kanaal

Elblag Kanaal
Dit bijzondere kanaal is een bezoekje waard. Het kanaal is 84 km lang en sinds 1860 in gebruik. De boten die hier varen, moeten vijf hellende vlakken overbruggen. Met een bewegend platform worden ze over gras omhoog en naar beneden getrokken. 

Augustow Kanaal
Het Augustow Kanaal is met 10,3 km lang het langste monument van Polen. Het kanaal is aangelegd om de Pruisen te ontwijken: de prijs voor doorgang over de andere waterwegen was zo hoog dat het niet voordelig was om goederen te vervoeren. Vandaag de dag kunt u hier heerlijk zeilen of roeien. 

Woestijnen en vulkanen in Pomorskie

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u aan Polen denkt, maar het land kent een aantal prachtige woestijnen en zelfs vulkanen. Bijvoorbeeld in het Słowiński Nationaal Park in de regio Pomorskie, waar u de grootste zandvlakte van Europa vindt. Met 500 hectare aan duinen lijkt het gebied op een zandwoestijn. Of de Błędowska-woestijn op de grens van de provincies Silezië en Małopolska. Hier worden regelmatig fata morgana’s gespot en het grenst aan een indrukwekkend bosgebied. 

Pommeren Slowinski
Polen Travel

In de regio Neder-Silezië vindt u een bijzonder vulkaanlandschap. De vulkanen in Polen zijn uitgestorven, waardoor de resten van vroegere vulkanische activiteit van dichtbij te zien is. Op een van de toppen van het gesteente vindt u Kasteel Grodziec, een laatgotisch kasteel waar jaarlijks het Silezische Riddertoernooi gehouden wordt. 

De Ostrzyca wordt ook wel Silezische Fujiyama genoemd. De vulkaan was 3 tot 4 miljoen jaar geleden actief. De hijis 501 m hoog, maar steekt 120 meter boven het omringende landschap uit. Zie onderstaande foto:

Vulkaan Ostrzyca
Getty Images

De Grote Lus van Wielkopolska

Wielkopolska (Groot-Polen) is een regio met vele bijzondere bezienswaardigheden, kastelen, paleizen of interessante plekken voor liefhebbers van industrieel toerisme, met de historische eerste hoofdstad van Polen in Gniezno. De regio is ook rijk aan waardevolle natuurgebieden met twee nationale parken (Wielkopolski nationaal park en een deel van het Drawienski nationaal park); het wordt gekenmerkt door een groot potentieel voor actief toerisme met de Grote Lus van Wielkopolska voorop; de hoofdstad van de regio is Poznan - het belangrijkste handelsbeurscentrum in Polen.

Grote Lusv an Wielkopolska
Polen Travel

Voor liefhebbers van het waterlandschap is de regio Wielkopolska een echte aanrader. De Grote Lus van Wielkopolska duidt op het rivierennetwerk van de regio; een compacte toeristische route van 687,9 km. De route bestaat uit de rivieren de Warta, de Noteć , het Bydgoszcz-kanaal en de vaarweg tussen Bydgoszcz en Warta. U komt langs prachtige meren en havens en u kunt de route op iedere locatie langs het water starten. Meer informatie over varen op de Grote Lus leest u hier.

Grote Lus Marina in Czarnków
Polen Travel

Wielkopolska is een regio met een lange en rijke geschiedenis, want het was op dit land waar de oorsprong van Polen ligt. Talrijke avonturen wachten op de toerist tijdens zijn ontdekkingstocht langs kastelen en paleizen of charmante stadjes.

Genieten op het water in West-Pommeren

In West-Pommeren vindt u schitterende wouden vol van wilde dieren en vogels. Het gebied is rijk aan honderden meren: het Drawskie Merengebied, Mysliborskie Merengebied en Waleckie Merengebied. Verder grenst deze provincie aan de Baltische Zee, de Szczecin-lagune en wordt West-Pommeren doorkruist door de rivier de Oder. Op deze meren en rivieren leven vele soorten water- en moerasvogels zoals zwanen, reigers, wilde eenden en ganzen, ooievaars, of futen. 

West Pommeren strand in Trzesacz
Polen Travel

Vooral het Wolin Nationaal Park (Woliński Park Narodowy), dat een groot deel van het eiland Wolin omvat, wordt gekenmerkt door een spectaculaire fauna en flora. Waar de Plociczna in de Drawa vloeit, bevindt zich het Drawa Nationaal Park (Drawieński Park Narodowy). Behalve de vele stranden, meren en bossen heeft de regio belangrijke havens zoals Szczecin (hoofdstad van de regio) en Świnoujście, leuke baadplaatsen zoals Międzyzdroje, Dziwnów, Kołobrzeg of Mielno en andere verborgen juweeltjes.

West Pommeren - vuurtoren
Polen Travel

Aanrader: de Vuurtorenroute
Het volgend van de beroemde Vuurtorenroute is de beste manier om op actieve wijze de Poolse kust te ontdekken. De route verbindt 17 diverse vuurtorens, waarvan sommige niet toegankelijk zijn voor bezoekers, maar het is toch de moeite waard om ze van buitenaf te bezichtigen. De reis kan beginnen vanuit het oosten - op de Wislahaf  vanaf de vuurtoren in Krynica Morska of vanuit het westen - vanaf de vuurtoren in het kuuroord Świnoujscie.

Wilt u meer weten over de natuur in Polen? Kijk dan hier. 

Auteur 
  • Maartje Groenen