De mooiste en leukste stadjes en dorpen

De Belgische Ardennen uitgelicht

Getty Images

Dichtbij en zo anders dan bij ons. Slenteren door de oude straatjes van Durbuy of een terrasje pikken op het gezellige dorpsplein van La Roche en Ardenne. Het kan in de Belgische Ardennen. Wij hebben vijf leuke plaatsjes voor u op een rij gezet.

Getty Images
1. La Roche en Ardenne
2. Durbuy
3. Spa
4. Waterloo
5. Rochefort


Proef de sfeer van het gezellige La Roche en Ardenne

In dit sfeervolle plaatsje vindt u tal van cafés en restaurants. Aan de rand van het stadje stroomt de Ourthe-rivier, waar u kunt kajakken en raften. Maar voor wie van wat meer ontspanning houdt, kan  op één van de vele terrasjes gaan zitten en genieten van een La Chouffe (kabouter) biertje die ten oosten van La Roche wordt gebrouwen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de ruïnes van het middeleeuwse kasteel La Roche, dat hoog op een rotsplateau boven de stad uittorent. U kunt hier ook prima wandelen, fietsen en mountainbiken.

Er is nog meer te doen:

 • Het Pottenbakkersmuseum en bekijk hoe het ambachtelijke aardewerk Gres de la Roche wordt gemaakt
 • Ardennenoffensief, het museum van de Slag om de Ardennen. Leer over de laatste gevechten van de Tweede Wereldoorlog in België. Het museum staat vol uniformen, wapens en voertuigen
 • Wildpark van La Roche, net buiten de stad ligt het wildpark waar dieren gedeeltelijk in vrijheid leven. Er lopen herten, wolven, everzwijnen, uilen en andere dieren rond

Durbuy, het kleinste stadje ter wereld

Durbuy is een heel klein maar sfeervol stadje. U vindt er vele winkeltjes en terrassen waar u Marckloff-bier kunt proeven, dat in een kleine en ambachtelijke brouwerij wordt geproduceerd.
Ook kunt u bij Confiturerie Saint Amour, een ambachtelijke jam-atelier, heerlijke jams proeven.
In het Park des Topiaires kunt u heerlijk wandelen tussen bloembedden, beeldhouwwerken en in vorm gesnoeide struiken en buxushagen. Beëindig uw bezoek in deze grote sierplantentuin in het café waar u een prachtig uitzicht heeft op de stad.

Er is nog meer te doen:

 • Durbuy is ook een mooie plek voor buitensporten zoals, rotsklimmen, kajakken, raften en wandelen.
 • Het historische vakwerkhuis van de VVV, Maison Espagnole. U krijgt daar meteen meer informatie over mooie wandelingen en vakwerkhuizen.
 • In het dal van de Ourthe-rivier ligt een mooi kasteel, dat alleen van buitenaf te bezichtigen is.

[ITEMADVERTORIAL]

Spa, een bruisend stadje

Het woord Spa klinkt u vast bekend door het gelijknamige bronwater dat in Nederland wordt verkocht. De Romeinen vestigden zich in Spa en ontdekten de bron, waar een tijd later een luxe kuurhotel werd gebouwd. Veel belangrijke mensen kwamen in die tijd naar de thermen van Spa en dat kan nog steeds. Ga naar het wellnesscentrum en geniet van zwembaden, sauna's, whirlpools, massages en schoonheidsbehandelingen. U kunt in Spa ook goed winkelen in chique winkels en een gokje wagen in het oudste casino ter wereld, uit 1763.

Ontdek ook:

 • Het circuit van Francorchamps. Sinds de jaren twintig wordt hier geracet met auto's en motoren. In augustus hoort u de Formule 1-wagens over het parcours scheuren.
 • Museum van de Kuurstad, stap in de koninklijke villa van Marie-Henriëtte en bekijk eeuwen oude schilderwerken. Daarnaast is er ook een collectie over paarden en paardrijden waar de vorstin zo dol op was.
 • Royal Golf Club des Fagnes; een prachtige baan met 18 holes ontworpen door Tom Simpson in 1928. Voor de kleinkinderen is er een speeltuin, midgetgolf, waterfietsen of kajakken.

De historie komt tot leven in Waterloo

In 1815 werd Napoleon verslagen bij Waterloo. Door deze slag is Waterloo nog steeds een bekende en historische plaats. Bent u in juni in Waterloo?  Ervaar dan de strijd uit 1815, die elk jaar door honderden figuranten wordt nagespeeld. Met een combinatieticket 'Pass 1815' heeft u toegang tot onder andere de Heuvel van de Leeuw, het Wellingtonmuseum en het Hoofdkwartier van Napoleon. De Heuvel van de Leeuw is een 40 meter hoge heuvel met daarop als symbool een leeuw die zijn poot leunt op een wereldbol en daarmee de rust aankondigt. Ook heeft u toegang tot het prachtig gerestaureerde Panorama. Sind mei 2015 is er ook een interactief museum onder de grond geopend, genaamd 'Memorial', waar de geschiedenis van Waterloo en Napoleon en het belang voor Europa spectaculair met objecten, films en touchscreens, uit de doeken wordt gedaan.

Ontdek nog meer historie:

De Napoleonroute; als herinnering aan de veldslag is er een route van 92 kilometer uitgezet. De route volgt de weg die de keizer nam toen hij België binnentrok richting Waterloo. Langs de route vindt u informatiepanelen, bezienswaardigheden en adresjes met lekker Belgisch eten.
Abdij in Villers la Ville; in de omgeving van Waterloo liggen de indrukwekkende ruïnes van de 13de-eeuwse abdij. Er zijn rondleidingen, ontdekkingsparcours, openluchtvoorstellingen en wandelingen.

Kom tot rust in Rochefort

Rochefort is een aangenaam plaatsje met ruïnes, mooie uitzichten en een goede uitvalbasis voor uitstapjes in de omgeving. Vlakbij liggen bijvoorbeeld de Grotten van Han, bekijk te voet de mooie kalkformaties en indrukwekkend grote zalen. In Rochefort brouwen de monniken van de abdij Trappistenbier. En neem dan bij het bier ook een lekker stukje Rochefort kaas. Het gebied rondom de Lesse-rivier heet Val de Lesse en is een mooie plek om activiteiten te ondernemen. U kunt er paardrijden, wandelen, fietsen en mountainbiken. Via de Ravel-route, een rustig en autovrij pad, kunt u een mooie tocht maken.

Bekijk ook:

 • Het Archeologisch museum; bekijk de archeologische vondsten uit de Grotten van Han.
 • Kastelen; ga naar het 11de-eeuwse gravenkasteel van Rochefort en bezoek in de buurt ook het kasteel van Vêves en van Lavaux Sainte Anne.