Digitaal: Een cd-rom of dvd branden (Windows)

Of het nu gaat om muziek, foto's, film of andere gegevens, vaak is het handig om bepaalde data niet enkel op uw harde schijf te hebben maar ook op een cd-rom of een dvd. De meeste computers kunnen ze zelf branden. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u hier.

Voordat u met branden begint

Het wordt steeds makkelijker om zelf cd's te branden en steeds meer mensen maken daar ook dankbaar gebruik van. Om een cd te branden hebt u zowel hardware als software nodig.


Hardware:
 • een computer
 • een cd of dvd-brander: vrijwel alle recente computers zijn voorzien van een cd-brander waarmee u audio- en gegevenscd's kunt branden. Sommige computers hebben een gecombineerde cd-/dvd-brander waarmee u audio-cd's, gegevens-cd's en gegevens-dvd's kunt branden.
 • een lege cd of dvd.
Software:
 • een programma om cd's mee te branden. Hoewel... ook met Windows XP en Windows Vista kunt u cd's branden.

Welk type schijf?

Welk type lege schijf u nodig hebt, is afhankelijk van de brander die u hebt en wat voor type schijf u wilt maken. Voor audio-cd's kunt u het beste de indeling cd-r gebruiken omdat deze relatief goedkoop is en compatibel is met het grootste aantal afspeelsystemen.

Voor gegevens-cd's voldoet cd-r aan de behoeften van de meeste mensen. Als u echter de mogelijkheid wilt om de schijf later te wissen en er nieuwe bestanden aan toe te voegen, moet u cd-rw kiezen. Houd in gedachten dat lege cd-rw-schijven doorgaans duurder zijn dan lege cd-r-schijven, en niet alle cd-spelers kunnen cd-rw-schijven afspelen.

Kies voor gegevens-dvd's voor dvd-r of dvd+r als u maar eenmaal bestanden aan de schijf hoeft toe te voegen. Kies voor dvd-rw of dvd+rw als u de mogelijkheid wilt om de schijf later te wissen en er nieuwe bestanden aan toe te voegen. Bepaalde dvd-branders ondersteunen al deze typen lege schijven, en andere ondersteunen slechts enkele ervan. Raadpleeg de documentatie die u bij uw computer hebt ontvangen voor meer informatie.

Cd branden met Windows XP

Om bestanden op een cd te branden met Windows XP opent u Windows Verkenner (Windows toets + E) en navigeert u aan de linkerzijde van het Verkennervenster naar de map waarin de bestanden staan die u op de cd wilt branden. In het rechtergedeelte wordt dan de inhoud zichtbaar.

Selecteer de bestanden die u op de cd wilt branden (Shift + pijltjes toetsen). Klik met rechts en kies in het contextmenu voor Kopiëren naar > Cd-rom (brander). De bestanden worden vervolgens gekopieerd naar een tijdelijke map.

Selecteer in het linkergedeelte van Windows Verkenner nu de cd-brander, in het rechtergedeelte merkt u dat de bestanden in de wachtrij staan (grijs).

Klik in het bestandsmenu op Bestand > Deze bestanden op cd zetten. Meteen opent de Wizard (hulpprogramma) Cd branden. Geef een naam aan de cd en klik Volgende.

Er verschijnt een voortgangsindicator en enkele minuten later is de cd klaar. Klik op voltooien om af te sluiten.

Cd branden met Windows Vista

Op deze manier kunt u ook bestanden op een cd of dvd branden met Windows Vista.

Plaats een beschrijfbare cd of dvd in de cd- of dvd-recorder van uw computer.

Er verschijnt een dialoogvenster waarin u klikt op 'Bestanden op een gegevensschijf branden'.

In het dialoogvenster 'Op schijf branden' geeft u de schijf een naam en klikt u op Volgende.

Het kan enkele minuten duren voordat de schijf is geformatteerd in de standaardindeling van Live File System. Na afloop van het formatteren wordt een lege schijfmap geopend.

U selecteert nu de bestanden die u wilt branden op de cd zoals bij Windows XP is uitgelegd. Als u meer dan één item wilt selecteren, houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u op de gewenste bestanden klikt.

Sleep de geselecteerde bestanden naar de lege schijfmap. Door dit te doen worden ze naar de schijf gekopieerd.

Cd branden met Windows Media Player

Met behulp van Windows Media Player kunt u muziek, afbeeldingen en video's uit uw bibliotheek naar een lege cd of dvd kopiëren. Dit proces wordt branden genoemd. Windows Media Player is gratis te downloaden.

Soorten schijven die u kunt branden
In Windows Media Player kunt u drie verschillende soorten schijven branden: audio-cd's, gegevens-cd's en gegevens-dvd's. Welk type schijf u gebruikt, is afhankelijk van wat u wilt kopiëren (bijvoorbeeld of u alleen muziek wilt kopiëren of een combinatie van muziek, video's en afbeeldingen), hoe veel materiaal u wilt kopiëren (bijvoorbeeld één enkel album of tientallen albums) en waar u de schijf wilt afspelen (bijvoorbeeld op de computer of in de cd-speler van de auto).

Een audio-cd branden
Als u een standaardmuziek-cd wilt maken die door vrijwel elke cd-speler kan worden afgespeeld, kiest u de optie Audio-cd.

 • Inhoud: Alleen muziek
 • Capaciteit: Maximaal 80 minuten
 • Afspeelapparaat: Vrijwel elke cd-speler, inclusief cd-spelers in stereo-installaties thuis, in de auto en op computers
Zo gaat u te werk:
 • Klik op het tabblad Branden, klik op de pijl onder het tabblad Branden, en klik vervolgens op Audio-cd (dit is de standaardkeuze).
 • Plaats een lege cd-r-schijf in uw cd-brander.
 • Als het dialoogvenster Automatisch afspelen wordt weergegeven, sluit u dit.
 • Als uw computer twee cd-branders heeft, klikt u op de koppeling Volgend station om over te schakelen op de brander die u wilt gebruiken.
 • Klik indien nodig op de knop Lijstdeelvenster wissen om alle items van de vorige lijst voor branden te verwijderen.
 • Zoek de items in uw bibliotheek op die u naar de audio-cd wilt kopiëren. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar een bepaald album, bladeren naar afzonderlijke nummers op verschillende albums of een afspeellijst opzoeken die u eerder hebt gemaakt.
 • Als u een lijst voor branden wilt maken, sleept u items uit het detailvenster (het deelvenster midden in de bibliotheek) naar het lijstvenster (het venster rechts van de bibliotheek).
 • Als u de volgorde van de nummers in de lijst voor branden wilt wijzigen, sleept u een nummer omhoog of omlaag in de lijst. Als u een nummer uit de lijst voor branden wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op het nummer en klikt u op Verwijderen uit lijst. Maakt u zich geen zorgen: als u een nummer uit de lijst voor branden verwijdert, wordt het niet uit uw bibliotheek of van uw computer verwijderd.
 • Wanneer u tevreden bent over de lijst, klikt u op Branden starten. Het branden van een schijf kan een aantal minuten duren.
 • Als u meer nummers op uw lijst voor branden hebt dan op één audio-cd passen, hebt u de mogelijkheid om de resterende items op een tweede, lege cd te branden.

Een gegevens-cd of gegevens-dvd branden

Een gegevens-cd is een goede keuze als u veel muziek hebt en een auto-cd-speler die WMA-bestanden (gecomprimeerde muziekbestanden) kan afspelen. Ook handig als u een back-up wilt maken van uw foto's en video's.

 • Inhoud: Muziek, afbeeldingen en video's
 • Maximale capaciteit: Ongeveer 700 megabytes (ongeveer 8 uur muziek)
 • Afspeelapparaat: Computers en sommige cd- en dvd-spelers. Het apparaat moet de bestandstypen ondersteunen die u aan de schijf toevoegt, zoals WMA, MP3, JPEG of Windows Media Video (WMV).

Een gegevens-dvd heeft een grotere capaciteit. U moet wel nagaan of de brander in uw computer in staat is om dvd's te branden.

 • Inhoud: Muziek, afbeeldingen en video's
 • Capaciteit: Ongeveer 4,7 gigabytes (zo'n 54 uur muziek)
 • Afspeelapparaat: Computers en sommige dvd-spelers. Het apparaat moet de bestandstypen ondersteunen die u aan de schijf toevoegt, zoals WMA, MP3, JPEG of WMV.

Zo gaat u te werk:

 • Klik op het tabblad Branden, klik op de pijl onder het tabblad Branden, en klik vervolgens op Gegevens-cd of dvd.
 • Plaats een lege schijf in uw cd- of dvd-brander. Als het dialoogvenster Automatisch afspelen wordt weergegeven, sluit u dit. Verder gaat u helemaal op dezelfde manier tewerk als hierboven beschreven werd voor een audio-cd.
Auteur 
Bron 
 • Plusmagazine.be