Dit betekent het nieuwe verkeersbord met de witte ruit in Frankrijk

Heel wat reizigers zullen deze zomer in Frankrijk een nieuw verkeersbord met een witte ruit op een blauwe of zwarte achtergrond zien opduiken. Als je op een rijstrook rijdt waar het bord boven hangt, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Je mag alleen onder de ruit rijden als je met minstens twee personen in de wagen zit of een auto bezit met het groene Crit’Air milieuvignet (elektrische en hybride auto’s). Ook taxi’s met of zonder passagiers mogen langs het nieuwe bord. Wie de regels overtreedt, kan een boete krijgen van 90 tot 135 euro.

Waar kun je dit bord tegenkomen?

Het verkeersbord is onder andere te zien op de A48 bij Grenoble en de A6/A7 (M6/M7) bij Lyon. Op snelwegen zal de witte ruit vooral voorkomen op de elektronische borden (en dus met een zwarte achtergrond) omdat de rijstroken meestal niet dag en nacht 'gereserveerd' worden. 

Ook in steden en dorpen kun je de ruit tegenkomen. Burgemeesters mogen zelf beslissen of ze het bord invoeren of niet. De toelatingsvoorwaarden om erop te mogen rijden, kunnen dus verschillen van plaats tot plaats. Die voorwaarden worden aangegeven naast of onder de witte ruit. Frankrijk is niet het eerste land dat de ruit invoert. Ook Spanje, Oostenrijk en Noorwegen gebruiken het bord.

Bron: AD