Een dvd- of harddisk-recorder: hoe kiest u er een?

Nu iedereen een dvd-speler heeft is de dvd- of harddisk-recorder vanzelfsprekend het volgende aantrekkelijke video-speeltje. PlusOnline vertelt wat u moet weten als u er ook wel eentje wilt!

Opnemen van tv op dvd: weg met de band, leve de schijf
De dvd is op grote schaal de videoband aan het vervangen als opnamemedium voor beeld en geluid. Er is dan ook de keuze uit honderden dvd-recorders en bijbehorende beschrijfbare dvd's. Wij wijzen u de weg in de wereld van de dvd-recorder.

Introductie
Dvd-recorders zijn te vergelijken met dvd-branders in de computer: u kunt er informatie mee op een beschrijfbare dvd zetten, om die op een later tijdstip te kunnen bekijken. Dvd-recorders zijn echter alleen geschikt voor het opslaan van video-, foto- en geluidinformatie en daarom ook specifiek bedoeld voor opnemen vanaf de televisie.

De voordelen van de dvd-recorder ten opzichte van de videorecorder zijn legio. Niet alleen zijn dvd's een stuk handzamer dan videobanden, ook is de kwaliteit van het opgenomen beeld en geluid veel hoger. Daarnaast kunt u bij een dvd direct naar een bepaalde scène in een film springen, slijt de dvd niet bij voor- en achteruitspoelen en zijn dvd's over het algemeen een stuk minder storingsgevoelig.

Plussen en minnen

Net zoals bij videorecorders bij hun introductie zijn er bij dvd-recorders meerdere opnameformaten, ondersteund door verschillende fabrikanten: dvd+ (plus), dvd- (min) en dvd-ram.

Dvd+
Beschikbaar in de vorm van eenmalig te beschrijven schijfjes (R - Recordable) en vaker te beschrijven schijfjes (RW - Rewritable). Loopt technisch wat voor op dvd-.

Dvd-
Ook beschikbaar in recordable en rewritable-vorm. Wat goedkoper dan dvd+ en meer apparatuur beschikbaar.

Dvd-ram
Deze schijfjes zijn standaard herschrijfbaar. Vooral in de Verenigde Staten en Japan populair, maar wordt in Europa weinig gebruikt. Er is hier dan ook niet makkelijk aan apparatuur of dvd's te komen.

Het strict gescheiden houden van die dvd-formaten was al snel voorbij en nu zijn de meeste dvd-recorders geschikt voor zowel dvd+ als dvd- schijfjes, en soms ook nog dvd-ram. Als u een dvd-recorder koopt, is het verstandig er een te nemen die zowel dvd+ als dvd- kan afspelen en opnemen.

Dual layer
Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn er ook nog de dual layer-dvd's (DL). Dit zijn dvd's (+ en -) met een dubbele laag waarop informatie geschreven kan worden en die relatief duur zijn. Waar er 4,7 gigabyte (GB) aan gegevens op een gewone dvd past, past er 8,5 gigabyte op een dl-dvd. Dvd's met speelfilms zijn bijna altijd dl-dvd's.

Hoeveel uur video er op een dvd van 4,7 GB past, is afhankelijk van de beeldkwaliteit. Bij de hoogste beeldkwaliteit past er ongeveer een uur op. Bij een matige kwaliteit tot 8 uur.

Harde schijf

De meeste nieuwe dvd-recorders hebben een harde schijf bij zich (harddisk-recorders). Hierop kan direct beeld en geluid worden gezet zonder dat u een dvd nodig heeft. De voordelen van de harde schijf zijn: u kunt video's weer makkelijk wissen, u kunt video's later op dvd branden en u kunt tegelijkertijd video opnemen en een andere afkijken. Met de functie timeshift is zelfs het begin van een film te bekijken terwijl het einde nog wordt opgenomen.

De standaard grootte van een harde schijf in een dvd-recorder is op dit moment 160 tot 250 GB. Maar er zijn ook al schijven van 500 GB. Ook hier geldt weer: hoe hoger de beeldkwaliteit, des te meer ruimte de video inneemt.

Regiocodes

Net als bij dvd-spelers hebben dvd-recorders ook regiocodes. De wereld is voornamelijk voor de filmindustrie onderverdeeld in diverse regio's. Zo kan een dvd-film die in de Verenigde Staten al een paar maanden uit is, niet worden afgespeeld in een dvd-speler of -recorder hier in Nederland. Hiermee probeert men de markt onder controle te houden. Europa heeft bijvoorbeeld regiocode 2 en de VS regiocode 1.

Als u regelmatig films uit het buitenland haalt, moet u hier dus rekening mee houden. Er zijn overigens ook regiovrije video-dvd's die overal kunnen worden afgespeeld. Een mogelijkheid is uw dvd-recorder regiovrij te (laten) maken. Alleen bent u dan wel uw garantie kwijt.

Aansluitingen
Op een dvd-recorder kunnen verschillende typen aansluitingen aanwezig zijn:

Coax (RF) - Bekend als de aansluiting voor de kabeltelevisie. Wordt vooral gebruikt om de kabel-tv door te lussen naar de tv via de dvd-recorder, zodat u beeld vanaf de kabel kunt opnemen.

Componenten - Herkenbaar aan de tulpstekkers (cinch). Alleen bestemd voor beeld. Geluid moet via aparte kabels met tulpstekkers worden overgebracht naar de tv. Hoge kwaliteit.

Scart - De bekende brede stekker die op alle moderne tv's past. De meestgebruikte verbinding voor het overbrengen van hoogwaardig beeld en geluid.

HDMI - In tegenstelling tot de andere verbindingen alleen bedoeld voor digitaal beeld en geluid. Geeft een zeer hoge kwaliteit.

DV - Aansluiting voor digitale camera's, soms ook wel firewire of I-link genoemd. Wanneer u vanaf uw digitale camera direct beeld en geluid wilt opnemen op uw dvd-recorder.

USB - Bekend van de computer. Bedoeld voor het lezen vanaf digitale fotocamera's en USB-sticks.

Let er altijd op dat natuurlijk ook uw tv uitgerust moet zijn met minimaal eenzelfde aansluiting als de dvd-recorder.

Opvallend genoeg bezuinigen veel mensen op de prijs van een verbindingskabel, daar waar men rustig honderden euro's uitgeeft voor een dvd-recorder. Een slechte kabel kan het beeld van de duurste dvd-recorder nog verpesten. Geef daarom wat meer uit voor een kwaliteitskabel met goede aansluitingen.

Losse eindjes
Voor wie regelmatig films van internet downloadt, is het verstandig erop te letten dat de dvd-recorder overweg kan met DivX. Dit is namelijk het type videobestand dat het meest voor download-video's wordt gebruikt.

U kunt met dvd-recorders ook audio van hoge kwaliteit opnemen en afspelen. Wie graag film kijkt met surround geluid (hiervoor heeft u wel een set met 5 speakers en een subwoofer nodig), moet letten op de mogelijkheden voor Dolby Pro Logic of Dolby Digitale Surround Sound. Als u graag muziek afspeelt, let dan op de mogelijkheid om MP3-bestanden af te spelen.

Wie zijn digitale foto's op tv wil bekijken, doet er verstandig aan een dvd-recorder te nemen die overweg kan met bekende foto-bestandstypes als JPG en BMP.

Onbekende merken hebben soms als voordeel dat ze minder kieskeurig zijn met wat ze aan videobestanden en dvd's accepteren. Dit kan vooral handig zijn voor het afspelen van video's gedownload van internet.

Koopadvies: wanneer u niet meer wilt doen dan gewoon opnemen van tv en af en toe dvd-films afspelen, kijk dan naar een dvd-recorder die zowel dvd+ als dvd- aankan, met een kleine harde schijf van 100 tot 200 GB. De prijzen variëren dan van 150 tot 500 euro. Heeft u een digitale televisie, kijk dan ook naar een HDMI-aansluiting.

Doet u veel met video's van internet, let dan op de mogelijkheid tot afspelen van DivX.

Voor modellen en prijzen:
www.kieskeurig.nl
www.prijsvergelijk.nl/beeld_en_geluid
www.kelkoo.nl