Een nieuwe computer kopen: waar moet u op letten?

Aangezien een nieuwe computer een pittige investering is, is het verstandig goed voorbereid naar de winkel te stappen. Plus zet een aantal tips op een rij.

Als u een nieuwe computer koopt, kiest u die op basis van wat u ermee wilt gaan doen. Hiernaast speelt ook de prijs een rol. Een pc die u wilt gebruiken voor videobewerking vraagt heel wat meer dan een computer voor af en toe eens e-mailen en surfen op internet.

Computeradvertenties zijn meestal gevuld met allerlei technische termen over de apparatuur (hardware) en programma’s (software) bij de computer. De meeste mensen weten niet goed wat deze termen betekenen. Het helpt ook niet dat van hardware en software voortdurend nieuwe, verbeterde versies op de markt komen.

Het is gelukkig niet nodig om precies te weten wat alle technische termen betekenen. Als u ongeveer weet wat u met de nieuwe pc wilt gaan doen, kunt in de reclamefolders duiken of naar winkel stappen. Vaak ziet u bij de aangeboden computers al verschillende typen staan, zoals geschikt voor internetten, games of videobewerking.
Wanneer u toch nog wat meer achtergrondinformatie wilt, is het verstandig eens een computerblad aan te schaffen of een consumentenmagazine erop na te slaan. Hierin staan regelmatig uitgebreide tests van de nieuwste pc’s.

Als u een nieuwe computer koopt, is het verstandig hem op de groei te kopen. Vaak zult u er toch nog wat meer mee gaan doen dan u van tevoren had verwacht. Kies dus niet om maar geld te besparen een pc die slechts aan de minimale eisen voldoet. U kunt later altijd wel verschillende onderdelen laten vervangen door betere: zoals meer geheugen of een snellere dvd-brander. Maar u bent goedkoper uit als u dat niet meteen al na drie maanden hoeft te doen.

Bij de aanschaf kunt u kiezen tussen een merkcomputer als van Dell of HP, of een merkloze computer die uit allerlei losse onderdelen wordt opgebouwd door de winkel. Merkcomputers hebben als voordeel dat de ondersteuning vaak goed geregeld is. Er zit een groot bedrijf achter met een uitgebreide technische dienst. Bij een gewone computerwinkel moet u het meestal doen met de eigen technische dienst, die vaak maar uit een paar man bestaat. Repareren kan dan langer duren. Ook hebben fabrikanten van merkcomputers vaak uitgebreide websites waarop u ondersteuning kunt aanvragen en de laatste software (drivers) voor uw computer kunt downloaden.
Het nadeel van merkcomputers is dat u minder keuze hebt bij het samenstellen uit losse onderdelen.

Computers zijn te koop in de gewone winkel, maar tegenwoordig ook steeds meer via internet. In het laatste geval stelt u de pc samen via een website, waarna die binnen een paar dagen aan u wordt opgestuurd. Omdat internetwinkels minder kosten hebben dan gewone winkels, zijn computers daar vaak goedkoper. Naar de winkel stappen met een defecte computer, is echter weer een stuk moeilijker. Gewoonlijk loopt alles via de post, e-mail en telefoon.

Een aantal bijzonderheden om op te letten bij de aanschaf van een pc zijn:

  • Het is vaak goedkoper Windows meteen mee te laten installeren op de computer dan het er later zelf bij te kopen. U hoeft het dan ook niet meer te installeren.
  • Kijk uit met extra garantie tegen betaling. U heeft al standaard als consument recht op garantie op uw computer.
  • Soms wordt de mogelijkheid tot reparatie thuis (on site) of aan huis ophalen en afleveren van een defecte computer (collect and return) aangeboden. Handig als u zelf geen vervoer heeft.
  • Wanneer er problemen zijn met de computer zonder dat hij echt kapot is, is een helpdesk tegen een laag tarief handig.
  • Als u weinig of niets van computers weet, kan de mogelijkheid voor installatie door een deskundige thuis van pas komen.

Internetcomputerwinkels:
www.dell.nl
www.acer.nl
www.alternate.nl

Prijsvergelijking computers:
www.kieskeurig.nl/nl/product.nsf/cat/computers.htm
tweakers.net

Reactie toevoegen