Een opfrisbeurt voor oude foto’s

Wie oude foto’s wil digitaliseren, bereikt het beste resultaat met een negatiefscanner. Mits je nog over de negatieven beschikt natuurlijk. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Analoge foto’s, hoe mooi ook, hebben één groot nadeel: ze zijn niet te bewerken. Niet alleen rode ogen blijven rode ogen, maar ook krassen en verkleuringen blijven te zien.
Door ze te digitaliseren geef je ze een tweede leven. Onregelmatigheden op foto’s zijn op de computer met de juiste software eenvoudig weg te poetsen.

Bijkomend voordeel is dat foto’s in digitale vorm veel makkelijker te delen zijn. Opsturen met e-mail, in een album op internet zetten of bekijken op een televisie: allemaal geen probleem.

Hoogste kwaliteit

In veel huishoudens staat een gewone scanner bij de computer. Meestal van het type flatbed: plat en voorzien van afdekplaat op A4-formaat. Hiermee zijn fotoafdrukken en afbeeldingen te scannen en te digitaliseren, maar de kwaliteit is vaak niet erg goed. Prima voor het maken van bijvoorbeeld een kopie van een rijbewijs, maar niet voor het optimaal weergeven van foto’s.

Heb je het negatief van de foto nog, dan is een negatiefscanner de beste manier om een analoge foto te digitaliseren. Deze kun je vervolgens op de computer net zo bewerken als wanneer je hem met een digitale fotocamera had gemaakt. En uiteindelijk eventueel opnieuw afdrukken. Een groot voordeel van een negatief­scanner is dat hij oude negatieven met de hoogste kwaliteit kan omzetten naar digitaal.

Foto apparaat

Veel tegelijk

Bij een negatiefscanner (ook wel diascanner of filmscanner genoemd omdat er meestal negatief- en dia­films gescand kunnen worden) wordt een fotonegatief in een houder geplaatst. Bij goedkopere modellen is er vaak slechts ruimte voor één negatief tegelijk. Dat houdt in dat het scannen meer tijd kost, omdat je iedere keer een nieuw item moet plaatsen. Duurdere, meer professionele scanners zijn in staat meerdere negatieven automatisch achter elkaar te scannen. Een uitkomst als je veel foto’s wilt digitaliseren.

De goedkopere modellen bieden niet meer dan een lage resolutie, bijvoorbeeld van 600 dpi (dots per inch ofwel beeldpunten per inch). Wil je de hoogste kwaliteit en daarmee de mogelijkheid om oneffen­heden tot in detail te verwijderen, dan moet je kiezen voor een duurdere scanner met een resolutie van minimaal 3600 dpi.

Stof en krasjes

Negatieven en dia’s hebben, omdat ze zo statisch zijn, vaak te lijden onder stof. Het is bijna onmogelijk met de hand te voorkomen dat er bij het scannen stofdeeltjes worden mee­genomen in het beeld. Daarnaast hebben veel dia’s en negatieven ook krasjes.

Al deze oneffenheden kun je na het scannen op de computer verwijderen met behulp van een fotobewerkingsprogramma. Dit is echter veel en nauwkeurig werk. Je kunt jezelf een hoop werk besparen door een negatiefscanner met de Digital ICE-techniek te gebruiken. Digital ICE (Image Correction and Enhancement = afbeelding correctie en verbetering) zorgt er met behulp van infraroodlicht voor dat tijdens het scannen van dia’s en kleurennegatieven stof en krasjes gedeeltelijk of zelfs volledig onzichtbaar worden. Een beperking van deze techniek is helaas dat het niet werkt met zwart-witnegatieven en Kodachrome-kleurennegatieven.

Camera

2.0 of 3.0

De negatiefscanner sluit je aan op de computer met behulp van een USB-kabel. Aangezien ieder negatief bij een hoge-resolutiescan wordt omgezet in een zeer groot bestand (van tientallen Mb’s) is het belangrijk dat de connectie minimaal van het type USB 2.0 is. Met USB 3.0 gaat het sneller, maar dan moet de computer ook die aansluitingsmogelijkheid hebben.

Daarnaast is het verstandig één of meer externe harde schijven te hebben voor het opslaan van de gescande foto’s. Als je vervolgens de digitale foto’s wil bekijken of bewerken, zet ze dan eerst met een fotobewerkingsprogramma om naar een kleiner formaat. Anders duurt het bewerken veel te lang. Bewaar de originelen apart onder een andere naam, zodat je hier altijd op kunt terugvallen.

Foto’s laten omzetten in de winkel

Geen zin om al het scanwerk zelf te doen of wil je de allerbeste fotokwaliteit? Dan kun je terecht bij een fotowinkel of een gespecialiseerde scanwinkel. Deze zaken zetten analoge foto’s voor een vaste prijs per foto op een cd, dvd, geheugenstick of een harde schijf. Je kunt dan ook meteen oneffenheden zoveel mogelijk laten verwijderen. Om een indruk te geven van de prijzen: bij Scanit (www.scanit.nl) bijvoorbeeld varieert die van €0,30 (800 dpi; 2Mb) tot €0,45 (4000 dpi; 25Mb) per scan.

Een overzicht van negatief/diascanners is te vinden op www.kieskeurig.nl/scanner/alle. Selecteer bij Scannertype: filmscanner. Prijzen variëren van zo’n €50 tot €500.

Bron(nen):
  • PlusMagazine

1 Reactie

Door Scanit scanservice (niet gecontroleerd) op di, 29-4-2014 - 17:20

Een leuk artikel, we zien dagelijks dat men graag oude opnamen digitaal beschikbaar heeft. Natuurlijk is er veel te zeggen voor een ouderwetse foto of film avond: Gordijnen dicht, projectiescherm opgesteld en dan maar kijken en herinneringen ophalen en die sterke verhalen maar weer eens vertellen.

In de dagelijkse praktijk is het echter erg handig als ook de oudere (en daardoor vaak waardevollere) foto's en films digitaal zijn, zodat ze zoals de foto's en films van tegenwoordig gemakkelijk kunnen worden bekeken op TV, computer en tablet.

We maken het echter heel vaak mee dat mensen zelf een "scannertje" hebben gekocht met het idee om de negatieven en dia's te gaan scannen. Met de beschikbare consumenten scanners is het resultaat dan vaak erg bedroevend, dit naast dat er erg veel tijd gaat zitten in het scannen met dergelijke scanners. Let op dat bij een scanner van 600 dpi het origineel slechts 2x vergroot, op fotokwaliteti weergegeven kan worden. Bij een kleinbeeld origineel van 24 x 36 mm is dat dus geen optie. Een resolutie van 2000 dpi is toch wel echt nodig.

Wij scannen "standaard" op 2700dpi, omgerekend een goede 9 megapixel http://www.scanit.nl/diensten/dia-negatieven-foto/dia-negatieven/ daarmee kunt u de foto's niet alleen scherp bekijken op een groot HD scherm, maar kunt u ook foto boekjes maken, met haarscherpe afdrukken tot A4. (voor grotere afdrukken hebben we een 20 megapixel scan).

De genoemde stofje en krasjes dienen inderdaad automatisch weggewerkt te worden, handmatig bewerken kost een hobbyist uren per foto, dat is dus geen optie. Stofjes zijn deels nog wel weg te krijgen door de negatieven en dia's voorzichtig schoon te maken. Er zitten echter vrijwel altijd krasjes over de lengte van de kleinbeeld film, dit door het op- en afrollen van de film in de kleinbeeld cassette. Dergelijke krassen en stofjes kunnen eigenlijk alleen met ICE goeed worden weggewerkt. Er zijn opties om softwarematig geautomatiseerd dergelijke verontreinigingen te corrigeren, dit geeft echter al heel snel vreemde vervormingen in delen van de originelen. ICE is dus een must voor mooie scans.

Mocht u toch zelf willen gaan scannen, kies dan dus voor een scanner met ICE en bezuinig niet op deze apparatuur, anders komt u uiteindelijk toch met uw opnamen bij een professional als Scanit.nl om het te laten doen. Kies voor een goede scanner en lees ervaringen van anderen over de betreffende scanner, zodat u vooraf weet wat u kunt verwachten. Wilt u het toch uit besteden, dan zien we u natuurlijk graag.

Succes!