Eerste storm van 2019 teistert Nederland

De zware windstoten die over Nederland razen zorgen voor grote problemen. Honderden vluchten zijn geannuleerd en dijkdoorgangen en sluizen afgesloten. Op dijken en bruggen moeten weggebruikers oppassen.

Het is onstuimig en in het noorden en westen is kans op zware windstoten. Er trekken buien over het land, maar er zijn ook droge perioden waarin de zon kan schijnen.

Vooral in de kustprovincies en Flevoland is de wind zeer krachtig tot hard, met een windkracht van 6 tot 7 en kans op zware windstoten. Deze bereiken mogelijk snelheden van 75 tot 80 kilometer per uur. Op de Wadden neemt de wind toe tot kracht 9. Daarbij is kans op zware windstoten tot ruim 100 kilometer per uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind. De zwaarste windstoot werd volgens WeerOnline vanochtend vroeg gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 kilometer per uur.

Dijkbewaking

Het waterschap Noorderzijlvest zet vandaag volledige dijkbewaking in. De verwachte zeewaterstand om 13.00 uur is 4.20 meter boven NAP. Daarom worden de dijkdoorgangen in Delfzijl gesloten. Het waterschap is extra alert: door de storm kan ook nieuwe rommel van de verloren containers van het containerschip aanspoelen. Ook in Friesland is het waterschap alert op extra rommel die kan aanspoelen op de dijken. Daarom stellen ze beperkte dijkbewaking in. De dijkwachters controleren het hele dijktraject van Zurich tot Lauwersoog en zo nodig ook de eilanden. Zo kunnen ze de rommel snel weghalen om schade aan de dijk te voorkomen.

Vanavond komen in de noordelijke provincies nog steeds zware windstoten voor van 75-80 km/uur en op de Wadden van 80-90 km/uur. In het midden en zuiden van het land staat een matige tot vrij krachtige wind. Aan de westkust waait het hard, maar de zware windstoten zijn voorbij. Er zijn droge perioden maar ook enkele buien. Daarbij kan ook hagel voorkomen. Aan het eind van de avond zullen de zware windstoten in het noorden verdwijnen.

Bron: WeerOnline