Gewone pc of tablet-pc?

Een tablet-pc is een draagbare computer die alleen uit een scherm lijkt te bestaan. Maar wat is nu het voordeel van zo'n computer ten opzichte van een traditionele PC? U leest hier alles over de voor- en nadelen van deze nieuwe tablet-pc!

Een tablet-pc is een draagbare computer met een schermgrootte van tussen de 20 en 30 centimeter diagonaal en een dikte van iets meer dan 1 centimeter.

Tablet-pc’s vallen op doordat ze alleen lijken te bestaan uit een beeldscherm. Het computergedeelte zit daarachter, met in de randen aansluitingen voor andere apparaten. Een tablet-pc heeft een touchscreen; u bedient de computer door met uw vingers het scherm aan te raken. Programma’s start u bijvoorbeeld op door op een pictogram te drukken en intypen van tekst doet u met behulp van een toetsenbord op het scherm. De touch­screen maakt een muis en een toetsenbord overbodig.

iPad en andere merken

De bekendste tablet-pc op dit moment is de iPad van Apple. De iPad verscheen in april 2010 als eerste tablet-pc op de markt. De tijd bleek rijp voor een apparaat dat het gat vulde tussen de laptop en de smartphone. Binnen korte tijd werden er wereldwijd vele miljoenen iPads verkocht.

Een laptop is weliswaar draagbaar, maar niet altijd even makkelijk overal te gebruiken. De smartphone – een mobiele telefoon met computermogelijkheden en een touchscreen – is eigenlijk te klein om prettig te bedienen.

Aangemoedigd door het succes van de iPad zijn ook andere producenten versneld met een eigen tablet-pc aan de slag gegaan. De eerste die de concurrentie aanging, was de Galaxy van Samsung. Deze tablet-pc is met zijn formaat van 17 centimeter diagonaal aanzienlijk kleiner dan de 25 centimeter van de iPad. Een ander groot verschil is dat de iPad werkt met het Apple-besturingssysteem iOS en Samsung Android gebruikt, dat vooral populair en succesvol is op smartphones. Het besturingssysteem bepaalt welke software u kunt gebruiken: zoals programma’s voor tekstverwerken, mailen, internetten, e-books lezen, foto’s beheren en games spelen.

In Nederland zijn inmiddels zo’n 350.000 tablet-pc’s over de toonbank gegaan. De komende tijd zullen meer nieuwe modellen op de markt komen. De Toshiba Folio 100 is inmiddels al te koop, bekende bedrijven als Google, Nokia, HP en Dell zullen nog volgen.

Voordelen tablet-pc
Waarom zou u kiezen voor een tablet-pc boven een gewone pc (of een laptop)? Het eerste grote voordeel mag duidelijk zijn: een tablet-pc weegt minder dan een kilo en is makkelijk overal mee naartoe te nemen. De iPad is te groot om in een jaszak te stoppen, maar bij de Samsung Galaxy moet dat wel lukken. Het formaat komt vooral van pas bij de bediening. Met een laptop op schoot in een drukke trein werken, valt nog niet mee. Een tablet-pc houdt u makkelijk vast in één hand. De bediening is ook eenvoudiger en directer: u doet alles via de touchscreen. Typen via het schermtoetsenbord is even wennen, maar gaat redelijk goed.

Een ander voordeel is dat een tablet-pc steeds meer een alles-in-één-apparaat is. Zo kunt u met de Samsung foto’s, video en geluid opnemen. Bijzonder is de mogelijkheid om de tablet-pc als gps-navigatiesysteem en mobiele telefoon (met een headset) te gebruiken. En nog een voordeel: ze starten sneller op dan een gewone pc.

Nadelen tablet-pc
Het gebruik van internet op een tablet-pc is duurder dan bij een gewone pc. Voor overal beschikbaar mobiel internet betaalt u een aanzienlijk bedrag per maand, zeker zodra u over de maandlimiet aan megabytes heen gaat. U zit daar al snel aan met online video bekijken. Goedkoop onbeperkt internetten zoals op een gewone pc thuis is er niet bij en de downloadsnelheid ligt bij mobiel internet een stuk minder hoog. U kunt natuurlijk gebruikmaken van openbare (gratis) wifi-netwerken, maar dan bent u wel afhankelijk van de plekken waar dat kan.

Over het algemeen liggen de prestaties van een tablet-pc een stuk lager dan die van een gewone pc. Het scherm heeft bijvoorbeeld een lagere resolutie en is slecht te lezen in zonlicht, de software werkt trager en er zitten veel minder aansluitingen op. De iPad heeft zelfs geen USB-aansluiting. Programma’s voor de pc werken niet altijd op een tablet-pc. In veel gevallen moet software specifiek voor een tablet-pc worden aangepast. En dan is er nog net als bij alle andere mobiele apparaten de beperking van de accu. U hebt zeven tot tien uur, maar daarna moet u toch een stopcontact opzoeken.

Conclusie
Een tablet-pc is handig voor mensen die graag hun computer overal willen kunnen gebruiken en/of veel onderweg zijn, maar een laptop te zwaar en een smartphone te lastig te bedienen vinden. Als u niet meteen een tablet-pc ­nodig hebt, is het verstandig nog even te wachten tot er meer merken en soorten op de markt zijn. De prijzen – nu nog rond de €600 – zullen dan lager worden, de mogelijkheden uitgebreider en de kinderziekten opgelost zijn.

Wat kunnen we nog verwachten?
In 2011 komen er nog tientallen ­tablet-pc’s op de markt met allerlei noviteiten. Het grote wachten is op een tablet met Windows 7 als besturingssysteem. HP komt waarschijnlijk als eerste met zo’n apparaat – onder de naam Slate – op de markt. Net als de iPad is de Slate geschikt om te surfen, te lezen en filmpjes op te kijken, maar dan op de voor veel mensen herkenbare Windows-manier. Blackberry, bekend van de mobiele telefoons met volledig toetsenbord, lanceert volgens kenners de PlayBook, met een 7-inch-scherm.

Vindt u één beeldscherm niet genoeg? Dan is de MSI Dual Screen misschien iets voor u. Open en dicht te klappen als een boek, met twee beeldschermen. Ondertussen zit Apple natuurlijk niet stil. De volgende iPad staat al in de steigers en komt ongetwijfeld in 2011 op de markt. Waarschijnlijk met als belangrijkste extra een camera, misschien wel twee om te kunnen videobellen met diensten zoals Skype.

Kunt u niet kiezen tussen een gewone laptop of een tablet? Lenovo is bezig met de ontwikkeling van een mengelmoesje: de IdeaPad U1. Het apparaat heeft een volwaardig toetsenbord, maar het beeldscherm kunt u er los uit pakken, zodat u een tablet overhoudt. Het komt waarschijnlijk deze zomer in de Verenigde Staten op de markt voor zo’n duizend dollar.

Lees nu ook op onze website: