GPS en routeplanners: Vind de weg

De tijd dat je alleen met behulp van een kaart een route kon bepalen ligt ver achter ons. Handige navigatiesystemen en routeplanners op internet wijzen je de weg.  

Met een navigatiesysteem als de TomTom hoef je niet meer na te denken over de te nemen route of een straat te zoeken in een vreemde stad. Stap in de auto, toets de eindbestemming in, laat het apparaat uitrekenen wat de snelste route is en ga op weg. De aanwijzingen hoor je uit het speakertje en tegelijkertijd zie je de te volgen route op een scherm. Navigatiesystemen maken gebruik van het Global Positioning System (GPS). Dit is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem, dat het mogelijk maakt om vrijwel overal de weg te vinden.

WereldNieuwe versies
De gegevens van een navigatiesysteem moeten natuurlijk wel regelmatig worden ververst, want routes veranderen snel. De mogelijkheden om het systeem up to date te houden verschillen per leverancier. Meestal moet je het apparaat aansluiten op de computer en een nieuwe kaartversie downloaden. Zonder computer en internet kom je dus nergens. Nieuwe versies zijn soms ook te krijgen op een SD-kaart, een speciaal geheugenkaartje. Tenzij het navigatiesysteem is gekocht met een abonnement, zijn aan het verkrijgen van nieuwe versies wel kosten verbonden, die kunnen oplopen tot enkele tientallen euro’s per jaar.

Telefoon als wegwijzer
Niet alleen met speciale navigatiesystemen is een route te plannen. Ook veel mobiele telefoons, de zogenaamde PDA’s of smartphones, kennen dergelijke functies, soms zelfs gratis. Nadeel is dat ze vaak alleen geschikt zijn voor de auto. De makers van de website Abel melden dat zij met AbelLife een routenavigatiesysteem voor fietsers en wandelaars hebben ontwikkeld voor de mobiele telefoon (Uitmetabel). Het bedrijf verkoopt diverse fiets- en wandelroutes, die op een SD-kaart staan of kunnen worden gedownload van internet. En speciaal voor de iPhone is er een aantal fietsroute-applicaties (onder meer van de ANWB) te koop, die gebruikmaken van de genummerde knooppunten die je vindt langs de Nederlandse fietspaden.

FietsrouteRoute uitstippelen op internet
Een routeplanner op internet is een goed alternatief voor navigatiesystemen en routewijzers op de smartphone. Je zoekt thuis op de computer je route en print die uit. Automobilisten kunnen kiezen uit de websites ANWB, GoogleMaps en Routenet. Deze sites werken ongeveer hetzelfde: je vult een vertrek- en een aankomstadres in en de website geeft een routebeschrijving, inclusief een kaart waarop de route is aangegeven. Soms kun je aangeven dat je met de fiets of te voet gaat.

Wandelen
Op zoek naar goede wandelroutes? Met Zoek een wandeling op PlusOnline kunt u zelf (gratis) wandelroutes op internet vinden. Met heerlijke wandelingen door heel Nederland!

Fietsen
Op Fietsen.123 vind je diverse fietsrouteplanners, waaronder een die gebruikmaakt van de fietsknooppunten. Verder biedt deze website talloze fietsroutes en links naar fietsrouteplanners. Er zijn op internet ook verschillende sites met wandelroutes te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Wandelnet, waar je onder meer gratis routebeschrijvingen en kaarten van de NS-wandeltochten kunt downloaden.

De paden op...
Fietsende en wandelende gebruikers van navigatiesystemen klagen vaak over het gebrek aan gedetailleerde informatie. Maar voor hen is er goed nieuws: er komen steeds meer wandel- en fietssystemen. Garmin heeft kort geleden een fietskaart van Nederland uitgebracht, die geschikt is voor vrijwel alle Garmin-navigatiesystemen met een SD-kaartslot. Een van de nieuwere modellen (de NUVI 550) is geschikt voor zowel de auto, de fiets als wandelen. En samen met de ANWB heeft Garmin een ‘wandelpakket’ samengesteld, dat bestaat uit een GPS-apparaatje en een wandelkaart van de Benelux.

Lees ook de andere artikelen in onze special: Haal alles uit uw computer!

Bron(nen):
  • Plus Internetspecial