Hoeveel milieuschade levert onze vakantie op?

Reisaanbieders gaan vanaf dit najaar tonen wat de milieuschade van een geboekte reis is en welke vorm van vervoer de minste milieuschade oplevert.

Rekenmodel

Reisbrancheorganisatie ANVR onderzoekt momenteel hoe de beschikbare informatie zo effectief mogelijk kan worden gebruikt. Het nieuwe rekenmodel wordt samen ontwikkeld met het centrum voor duurzaam toerisme en transport NHTV hoger onderwijs, de Hogeschool Zeeland en een tiental touroperators. Bij het berekenen van de milieuschade, houdt het model rekening met de reis en de accommodatie.

Een betrouwbare calculator zal laten zien wat het verschil is van het klimaateffect tussen vakantiereizen die op het eerste gezicht weinig van elkaar verschillen. Bij vakanties binnen Europa zal in een oogopslag te zien zijn welke manier van vervoer de minste klimaatschade aanricht. Volgens de ANVR kunnen consumenten zo 'een verantwoorde keuze maken'.

Nu niet duidelijk genoeg

Het nieuwe rekenmodel moet orde scheppen in de huidige chaos van rekenmethoden van luchtvaartmaatschappijen en aanbieders van klimaatcompensatie. "Soms zit er een factor tien verschil in die uitkomsten, daar zijn we erg van geschrokken", zegt lector duurzaam toerisme Paul Peeters in Breda.

Bron: de Volkskrant

5 Comments

Door Leon (niet gecontroleerd) op do, 21-4-2016 - 18:13

Klopt wat Hidkees zegt. Zolang ik met een gasmasker achter de meeste scooters en brommer moet staan is het reizen met de auto voor mij geen enkel probleem, zelfs vliegen lijkt mij nog milieuvriendelijker dan de brommer

Door Anneke Tulp (niet gecontroleerd) op do, 21-4-2016 - 16:08

Dat vind ik nou eens een goed idee! Het goede belonen. Daar houd ik van.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 20-4-2016 - 12:02

Zolang zeer schadelijk fijnstof spuitende scooters zijn toegestaan maak ik mij niet druk over de gevolgen van mijn reizen.

Door Joop Luster (niet gecontroleerd) op di, 19-4-2016 - 18:17

Misschien interessant om m'n co2-emissie rechten te verzilveren?
Lijkt voor ouderen die niet meer reisvaardig zijn een aardige aanvulling op een (te) karig pensioen.

Door Roos (niet gecontroleerd) op do, 14-4-2016 - 23:22

Interessante vraag. , voor velen een kans om een afstudeeropdracht te maken?
Wel snel opschieten, binnenkort zitten we allemaal met een reality-bril op onze neus, om zó thuis 'klimaatvriendelijk' een 'buitenlandse ervaring' op te doen.
Dat is nog eens toekomst !!