Klimaat ook in de tuin een trend

Veel mensen zijn bezig met het klimaat - ook in de tuin. In 2018 zagen tuincentra de verkoop van struiken, bomen en planten enorm stijgen.

Minder tegels en steentjes en meer groen in de tuin zorgen voor verkoeling bij grote hitte en bij hoosbuien kan het water makkelijker worden afgevoerd. Het gevolg: minder wateroverlast.

“Een keten hield vorige week een campagne met als motto ‘Tegel eruit, plant erin’. Consumenten leverden dit jaar maar liefst 500.000 tegels in. Mensen stonden in de rij, terwijl vijf jaar geleden er maar 30 tegels werden ingeleverd”, zegt Brenda Horstra namens de tuinbranche.

De tuinbranche wil consumenten stimuleren meer groen aan te schaffen. Een groene tuin zorgt ook voor het verhogen van de biodiversiteit: meer vogels, meer vlinders en meer bijen.

Watervriendelijk

Gemeentes willen hun bewoners aansporen hun tuin waterproof in te richten. In april 2018 konden inwoners van Utrecht bij tuincentra een gratis plant ophalen.

In vijf gemeenten in de regio Utrecht en Hoogheemraadschap de Stichte Rijnlanden organiseren tuincentra in april weer ‘De maand van de watervriendelijke tuin’. Er zijn per gemeente verschillende acties, zoals korting op de aanschaf van een regenton. Regenwater kan worden opgevangen met een regenton, bij droogte kan dat water worden gebruikt om de tuin te besproeien.

Warme zomer

Niet alleen de extra aandacht voor het klimaat zorgde voor extra omzet in de tuincentra, de extreme zomer hielp hier ook een handje in mee. Er werden veel meer tuinmeubels, barbecues en watersystemen verkocht.

De omzet van de 500 tuincentra kwam samen in 2017 uit op 1,5 miljard euro. Vijf jaar geleden kwamen de tuincentra niet verder dan 1,3 miljard euro.

Bron(nen):