Nederlanders maken zich zorgen om landschap

Veel Nederlanders maken zich zorgen over het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels in het buitengebied, blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten. Bij het maken van ruimtelijk plannen roept Natuurmonumenten de politiek op om het landschap te beschermen.

Ruim 45.000 volwassenen en 1.600 kinderen hebben volgens de organisatie de enquête ingevuld. In totaal maakt 81 procent van de volwassenen zich zorgen over de ontwikkelingen in het landschap waarin zij leven. “Het valt mensen op dat ons landschap steeds stiller en kleurlozer wordt: vogels en bloemen horen en zien mensen steeds minder. Karakteristieke landschapselementen als houtwallen en slootjes verdwijnen en bedrijventerreinen rukken op”, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel.

De kinderen valt dit ook op, volgens Natuurmonumenten. 76 procent van de kinderen is bezorgd over het verdwijnen van dieren als vlinders, bijen, vogels en reeën. 92 procent vindt dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen als regisseur van het Nederlandse landschap. “Omdat we dan misschien tegen kunnen houden dat de natuur kwijt raakt”, antwoordt een kind op de vraag waarom het landschap moet worden beschermd. Van de Tweel: “In een landschap waar natuur onder druk staat en tegelijkertijd woningen, bedrijven, infrastructuur en energieopwekking om ruimte vragen, is zorgvuldige afstemming en inpassing nodig.”

Bron(nen):
Trefwoorden: