Plus Kijktip: A very English Scandal

Welke film- en tv-kijker is niet onder de indruk van de jongensachtige charme van de Britse acteur Hugh Grant (Four weddings and a funeral, Notting Hill, Love actually)? Wie dat beeld in stand wil houden, kijkt beter niet naar de nieuwe driedelige tv-serie ‘A very English Scandal’. Die overigens wel steengoed is.

Daarin speelt de Brit namelijk een verdorven personage: de politicus Jeremy Thorpe. Die gaat in 1965 een relatie aan met een jonge stalknecht, in een periode dat homoseksualiteit in Groot-Brittannië nog verboden is. Als Norman zich verwaarloosd voelt, dreigt hij zijn minnaar aan de schandpaal te nagelen. Die neemt geen halve maatregelen en neemt een huurmoordenaar in dienst. Eerst legt Normans geliefde jack russell terrier het loodje, maar zodra de moordenaar Norman in het vizier neemt, weigert zijn wapen. Het slachtoffer komt er zonder kleerscheuren van af en politicus Jeremy moet terecht staan wegens poging tot moord. Hij wordt in 1979 vrijgesproken, maar het schandaal betekent wel het einde van zijn glansrijke politieke carrière.

Hugh Grant speelt Jeremy Thorpe met zijn bekende charme, maar die dient alleen om zijn boze geest te verhullen. Thorpe doet waar hij zin in heeft en denkt dat hij overal mee weg komt. Hij heeft geen enkele moeite om de kwetsbare en gevoelige Norman te verleiden en een rad voor de ogen te draaien. Hij ziet er ook anders uit dan we hem kennen, met een spottende glimlach om zijn mond en duistere ogen die ambitie verraden. En het allermooiste van dit bizarre verhaal is…. dat het echt is gebeurd!

A very English Scandal (3 afleveringen) is te zien op www.npostart.nl. Met een gratis abonnement kun je programma’s tot een week na de uitzending bekijken. Een NPO Start Plus abonnement kost 2,95 euro per maand.