Plus Podcasttips: zes podcasts met radioprogramma’s van vroeger

Door de opkomst van podcasts, ‘on-demand radio’, komen een aantal iconische radioprogramma’s terug of zijn fragmenten weer te beluisteren. Deze zes podcasts met radioprogramma’s van vroeger nemen u mee terug in de tijd.

1. Dik Voormekaar Show

Meneer de Groot, Bep en Toos, Ome Joop en die arme Dik Voormekaar die elke week zijn radioprogramma in duigen zag vallen. Op 6 november zetten luisteraars van NPO Radio 1 en Radio 5 de iconische show van André van Duin en Ferry de Groot bovenaan de ‘Onvergetelijke Luisterlijst’ van 100 jaar radio in Nederland. Goed nieuws voor fans: compilaties van de show zijn te beluisteren als podcast en eind 2019 komen ook gloednieuwe afleveringen uit. Zo hoeft u niet perse op zaterdagmorgen klaar te zitten, maar bepaalt u zelf wanneer u naar Harry Nak luistert die wéér de koffie laat vallen…

Luister via Apple Podcasts of Spotify

2. Ronflonflon

Van 1984 tot 1991 presenteerde Wim T. Schippers als Jacques Plafond het chaotische hoorspel Ronflonflon. Plafond praatte steevast door de muziek heen, had een eigen jaartelling en sprak gasten aan met ‘joe’ om ‘je’ of ‘u’ te omzeilen. Alle afleveringen zijn als podcast terug te luisteren.

Luister via PodNL

3. Curry en van Inkel

Adam Curry en Jeroen van Inkel presenteerden van 1984 tot 1987 iedere vrijdagavond het programma ‘Curry en van Inkel’ voor Radio Veronica op Hilversum 3. In de nieuwe podcast ‘Curry & van Inkel’ blikken de presentatoren, die inmiddels radio- en podcastgrootheden zijn geworden, terug op hun tijd bij Veronica.

Luister o.a. via Apple Podcasts en Spotify

4. Radio Bergeijk

Tussen 2001 en 2007 was het fictieve lokale radiostation te horen bij de VPRO. In Radio Bergeijk improviseerden de makers Pieter Bouwman en George van Houts rubrieken en reportages, vaak met knullige techniek en suffe jingles. Nu zijn Peer en Toon terug op de nationale radio met nieuwe afleveringen. In de podcast kunt u zowel de oude als de nieuwe aflevering terugvinden.

Luister o.a. via Apple Podcasts en Spotify

5. Hallo, Hier Hilversum

Voor NPO Radio 1 maken Ger Jochems en Vincent Bijlo een podcast-serie waarin ze in honderd jaar Nederlandse radiogeschiedenis duiken. De ervaren radiomakers behandelen de bekende programma’s, omroepen, presentatoren en nieuwsmomenten. Ook besteden ze in speciale thema-afleveringen aandacht aan bijvoorbeeld radio in oorlogstijd, hoorspelen en verzoeken van luisteraars.

Luister o.a. via Apple Podcasts en Spotify

6. 100 jaar radio

Ook NH Radio maakt een serie over 100 jaar radio. Arjan Snijders en Harm Edens behandelen net als in ‘Hallo, Hier Hilversum’ aan de hand van fragmenten het 100-jarig bestaan van de Nederlandse radio. Ook zijn bekende radiomakers als Hans Hogendoorn, Leo Driessen en Erik de Zwart te gast om over hun radio-ervaringen te praten. Hoewel ze uitstapjes maken naar de jaren veertig en vijftig, ligt de focus van deze podcast vooral op de tijd van de zeezenders en de commerciële radio.

Luister o.a. via Apple Podcasts en Spotify