Toerisme in Nederland gestegen door warm weer

De toerismecijfers in Nederland zijn weer gestegen. Uit een raming van NBTC Holland Marketing en het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er vorig jaar 19,1 miljoen mensen ons land bezochten, 7 procent meer dan in 2017. Wel is die groei minder dan in 2017. De toeristische meerderheid komt uit Duitsland en België.

Dichter bij huis

“Door de warme zomer hebben veel Duitsers en Belgen gekozen voor een strandvakantie in Nederland”, zegt NBTC-woordvoerder Elsje van Vuuren. “Ook bij de korte bezoeken wisten de Duitsers Nederland goed te vinden.” Het ging vorig jaar minder goed met de Duitse economie volgens van Vuuren, als gevolg dat Duitsers hun stedentrips dichter bij huis boekten. 

Buiten Europa kwamen de toeristen vooral naar Nederland voor de steden. Amsterdam is populair, maar Rotterdam en Den Haag worden ook steeds vaker bezocht, zegt van Vuuren. Een aantal jaar geleden stond bijvoorbeeld Rotterdam in de top 10 van steden van de toonaangevende reisgids Lonely Planet. 

Achter een parapluutje aan

Het aantal Chinese toeristen is met 8 procent gedaald. Dat staat in verband met een daling van het aantal groepsreizen, volgens NBTC. Jonge Chinezen gaan vaker individueel op reis, meent van Vuuren. “Die willen niet met zijn allen achter een parapluutje aan lopen in Amsterdam, maar juist plekken zien die hun ouders nog niet hebben gezien.”

Bron(nen):