Uw vakantie-video maken

Het is weer bijna zomervakantie. Daar hoort voor veel vakantiegangers ook het maken van video-opnamen bij. Maar hoe maakt u een vakantievideo die ook de moeite waard is om later thuis terug te kijken?

De camera

Voor het maken van goede videobeelden heeft u een geschikte digitale videocamera nodig. Hoewel u ook vaak met fotocamera’s en mobiele telefoons video kunt opnemen, is de kwaliteit van die beelden en de mogelijkheden van dit soort camera’s matig. Met een videocamera kunt u onder andere instellingen opgeven voor witbalans, contrast en scherptediepte: zowel volautomatisch als met de hand. Ook is in- en uit te zoomen tijdens het filmen: iets wat bij fotocamera’s en mobiele telefoons vaak niet mogelijk is.
Videocamera’s zijn verder een stuk makkelijker stabiel te houden dan een fotocamera- of mobiel met filmoptie. Vooral bij wind of kou is het lastig de camera -en daarmee het beeld- stil te houden als deze klein is en niet goed in de hand ligt. Meer over geschikte videocamera's leest u op "Waar u op moet letten bij de aanschaf".

De voorbereiding

Leer voor uw vakantie eerst uw camera een beetje kennen, zodat u niet later voor verrassingen komt te staan. Met het quickstart (snelstart) gedeelte van de handleiding komt u al aardig ver bij de bediening.

Oefen ook alvast met het instellen van het beeld, vooral wat betreft het handmatig scherpstellen.Een handige truc daarvoor is: zoom helemaal in op het gewenste onderwerp. Stel de lens vervolgens daarop scherp. Zoom nu uit en het beeld blijft scherp. Vergeet overigens ondanks uw oefeningen thuis niet de camerahandleiding ook mee te nemen.
Hoewel het mogelijk is met de hand redelijk stabiele opnamen te maken, kan een statief soms goed van pas komen. Zeker bij het maken van camerabewegingen, zoals een pan (horizontale beweging) of close-upopnamen. Een statief met een poot werkt al goed. Een driepoots-statief is nog beter, maar wel wat duurder en lastiger mee te nemen. Een statief voor recreatief gebruik hoeft niet meer dan een paar tientjes te kosten en vindt u in winkels waar ook videocamera’s te krijgen zijn.
Ook een handig hulpmiddel bij het maken van een leuke vakantievideo, is het opzetten van een kort scenario op papier. Denk aan plaatsen onderweg die u in ieder geval wilt filmen en gebeurtenissen die belangrijk zijn: zoals het wegrijden met de auto van huis, beelden van de reis en de aankomst bij de camping of het hotel..

[ITEMADVERTORIAL]

Filmen

Wees niet bang om bij het filmen op vakantie ‘teveel’ beelden te schieten. Teveel opnamen kunt u makkelijk weer weggooien. Te weinig beelden maken het later moeilijk een leuke video samen te stellen. Maak daarom ook rustig nog een extra opname van hetzelfde onderwerp als u er niet zeker van bent of de eerste opname gelukt is. Het is ook verstandig meerdere shots te maken van een onderwerp. Bijvoorbeeld een opname van het hele kasteel, en daarnaast verschillende opnamen van details als de poort, torens, enzovoort. Dat geeft u de mogelijkheid er later een afwisselend geheel van te maken. Let er wel een beetje op dat u niet voortdurend filmt met camerabewegingen of in- en uitzoomen. Dit geeft uiteindelijk een onrustige video. U kunt beter stilstaande beelden afwisselen met bewegende.

Een belangrijk soort opname is het tussenshot. Dit is een opname die u gebruikt om een soepele overgang tussen twee andere shots te maken. Een opname van een kaart bijvoorbeeld kan goed werken als shot in een video tussen twee opnamen van hele verschillende bezienswaardigheden. U gebruikt het tussenshot onder andere als middel om het verstrijken van tijd weer te geven in een film.
Gebruik ook rustig een kort scenario voor het filmen van een vakantiedag. Een voor de hand liggende indeling als een opname van het arriveren bij een attractie, verschillende belevenissen ter plaatse en tot slot het vertrek, geeft een video later een prettige structuur.

Uw video bewerken

Als u weer thuis bent, kunt u een mooie vakantievideo van de losse beelden op uw camera gaan maken. Hiervoor heeft u een videobewerkingsprogramma nodig, zoals het gratis Windows Movie Live Maker. Zie ook "Video's maken met Windows Moviemaker".

U kunt ook betaalsoftware gebruiken, zoals Pinnacle Studio. Een gratis probeerversie downloadt u van Pinnacle studio. Soms zit er ook gratis videobewerkingssoftware op de dvd bij de camera.
Het is verstandig eerst uw videoscènes te inventariseren. Hiervoor opent u de map met de videobestanden op uw camera in (Deze) Computer. Eerst verbindt u uw camera met de computer of stopt u de geheugenkaart uit de camera in de kaartlezer van de computer. Lees in de camerahandleiding na, hoe u dit precies doet. Let erop dat u voor het direct lezen vanaf de camera gewoonlijk eerst de camera op afspelen (play) moet zetten in plaats van de opname (record)-stand.
De map met de videobestanden opent u net als iedere andere map: door erop te dubbelklikken. Met wat proberen ziet u snel genoeg in welke map de videobestanden staan. Dubbelklik op een bestand om hem direct af te spelen op uw computer. Dit zal meestal wel lukken met Windows Media Player. Zo niet, dan moet u een speciale speler voor uw type videobestand downloaden of vanaf de dvd bij de camera installeren. Bijvoorbeeld QuickTime voor MOV-bestanden, dat u kunt downloaden vanaf Apple. Kijk in de camerahandleiding welk programma hiervoor wordt aangeraden.

Videobestanden krijgen meestal een volgnummer. Het is handig deze bij het inventariseren te veranderen in een wat duidelijkere naam. U kunt nu ook meteen al een schifting maken in de bestanden die u wel of niet wilt gebruiken. Kopieer bijvoorbeeld de bruikbare bestanden naar een aparte map op uw harde schijf.
Daarna maakt u aan de hand van deze selectie een  voorlopige video van de beelden in een videobewerkingsprogramma, zonder ze meteen op de juiste lengte te snijden. Dit doet u het makkelijkst in de storyboardweergave. De videobestanden die u wilt gebruiken, kunt u meestal allemaal tegelijk selecteren en binnenhalen via een optie Importeren of Toevoegen. Schuif in de storyboardweergave met de beelden en probeer verschillende volgordes uit.

Als de beelden in de gewenste volgorde staan, kunt u ze op maat snijden met het snij- of editgereedschap. Als hulpmiddel daarbij kunt u een muzieknummer gebruiken dat u eerst op het geluidsspoor zet. U heeft dan de mogelijkheid de beelden daarop te monteren.

Tot slot
Tot slot voegt u nog begintitels, eindtitels en eventueel overgangen tussen bepaalde scènes toe. Doe dit functioneel, want het is niet nodig om tussen alle scènes overgangen in te voegen. Sla tussentijds uw werk op als project, zodat u het later nog kunt bewerken en u bij een crash niet al uw videowerk kwijt bent. Tot slot slaat u uw project ook op als videobestand. U heeft nu een vakantievideo die gezien mag worden.