Verbeter de wereld, begin bij...

Getty Images

Een betere wereld, willen we dat niet allemaal? Eigenlijk wel, blijkt uit de antwoorden die u gaf toen we u onlangs vroegen hoe u de wereld wilt verbeteren. Hoe we dat willen doen, daarover denken we bijna allemaal anders.

De een schenkt koffie in het verpleeghuis, de ander gaat regelmatig op stap met iemand die eenzaam is, weer een ander doneert elke maand trouw aan een goed doel. Hoe we de wereld ook willen verbeteren, het begint altijd bij onszelf.

In het klein

De wereld een beetje beter maken: het klinkt zo groot, maar is het dat ook? Uit de reacties van de PlusOnline-lezers valt op te maken dat het ook heel klein kan zijn. Een greep uit hoe we samen de wereld een beetje beter proberen te maken: goed zijn voor mens en dier, lief zijn voor elkaar, je best doen, de tijd nemen, geduldig blijven, kritisch naar jezelf kijken, je eigen rommel opruimen, elkaar helpen daar waar dat kan, wat vaker een kaartje sturen, even een bakkie doen bij de alleenstaande buurvrouw, gul zijn met complimenten en schouderklopjes, en ga zo maar door. Het zijn vaak de kleine dingen die van grote betekenis zijn…

Een betere toekomst

Andere PlusOnline-lezers pakken het wat groter aan en richten zich daarbij op een betere toekomst van de mensen voor wie ze zich inzetten. Zo vertelt iemand dat ze gratis lesgeeft aan laaggeletterden – lesgeven is haar vak en ze houdt van dat vak. Dus dacht ze: waarom niet iets doen aan het feit dat er 2,5 miljoen laaggeletterden zijn in Nederland? Een andere lezer zet zich in voor de vluchtelingen die op Lesbos en Samos nog elke dag in mensonterende omstandigheden moeten leven. Weer een andere lezer heeft zich aangesloten bij de Grootouders voor het Klimaat en hoopt met hun acties een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van alle kinderen en kleinkinderen.

Hoe verbetert u de wereld?

Onlangs werd duidelijk dat meer mensen zich graag zouden willen inzetten voor een goed doel. Dat bleek toen onderzoeksbureau PanelWizard (in opdracht van Unicef) duizend vijftigplussers ondervroeg over hun bucketlist. Bij maar liefst 18 procent van de ondervraagden staat de inzet voor goede doelen bovenaan de verlanglijst. De een zou graag vrijwilligerswerk voor een goed doel willen doen, de ander ziet meer in doneren – hoe dan ook gaat het erom dat de wereld er mooier van wordt. Vindt u het ook belangrijk dat de wereld weer wat mooier wordt? Ga dan voor inspiratie naar www.unicef.nl/nalaten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Unicef.