Waarom is de ene kunstkerstboom zoveel duurder dan de andere?

Getty Images

Een kunstkerstboom is handig, want hij verliest geen naalden en je kan hem – als het een beetje een goede is – ieder jaar weer gebruiken. Maar waarom kost de ene kunstboom 70 euro en de andere 700?

Formaat, diameter en takken

Allereerst hangt het prijskaartje van je kunstkerstboom af van het formaat. Er zijn namelijk veel verschillen in grootte: van ruim drie meter hoog tot minder dan een meter. Het formaat van jouw kunstboom heeft invloed op de prijs: hoe kleiner de boom, hoe lager de prijs. 

Ook de diameter van de kunstkerstboom speelt mee in de prijs. Die wisselt namelijk per model. Het aantal takken, ook wel ‘tips’ genoemd, is ook belangrijk. Hoe meer takken, hoe voller de boom. En hoe voller de boom, hoe hoger de prijs. 

Materiaal: PE-naalden of PVC-naalden

Een andere factor die bepalend is voor de prijs van een kunstkerstboom is het materiaal. 

De meeste kunstkerstbomen bestaan uit PE-kunststof of PVC-kunststof. De duurdere variant is PE (polyetheen). Kunstkerstbomen met PE-naalden zijn namelijk duurzamer en ook lastiger om te maken. Daarnaast is deze variant (bijna) niet van echt te onderscheiden.

De andere, goedkopere optie, PVC-naalden, bestaat uit op elkaar geplakte reepjes PVC-kunststof. Ze zijn daardoor sterker en verbuigen minder snel, wat vooral handig is als je de boom weer opbergt. 

Versiering: kerstballen, lichtjes en nepsneeuw

Ook de keuze voor wel of geen versiering in de kunstboom speelt mee in de prijs. Er zijn namelijk genoeg kunstkerstbomen te koop waar al lichtjes, nepsneeuw en kerstballen inhangen. Dat is handig als je de kunstboom zelf niet wil versieren, maar het zorgt er wel voor dat de prijs van je boom omhooggaat. Je hoeft daarentegen zelf geen versiering meer aan te schaffen, dus dat heft het prijsverschil deels weer op.

Er zijn ook nog verschillen in verlichting die meespelen. Zo kan je kiezen voor simpele verlichting met een aan- en uitknop, maar er zijn ook kunstbomen met verlichting met dimfunctie. Dat laatste zorgt voor een duurdere prijs. 

Goede kwaliteit

Als laatste is het ook logisch dat een kunstkerstboom van goede kwaliteit automatisch wat duurder is. Meestal wil je de boom een aantal jaren gebruiken, dus dan valt het aan te raden om er wat meer geld in te steken. Zo herken je een boom van goede kwaliteit:

  • De takken hebben een stalen kern en zijn naaldvast – dus als je ze ombuigt, blijven ze heel
  • De boom moet brandvertragend zijn (NEN-certificaat)
  • De boom moet een standaard hebben waarmee je hem stabiel kunt neerzetten
  • En tot slot – niet onbelangrijk – er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing bijzitten 
Auteur