Dierendag: een huisdier helpt tegen eenzaamheid

Vrouw met kat
Getty Images

Zestigplussers met een huisdier hebben 36 procent minder kans om zich eenzaam te voelen dan leeftijdgenoten zónder huisdier, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

De band met een huisdier is vooral waardevol voor zestigplussers die alleen wonen en met grote uitdagingen te maken hebben, zoals het verlies van een partner of gezondheidsproblemen.

Het onderzoek van de Universiteit van Colorado en Rochester University wijst uit dat mensen met een huisdier ongeveer 36 procent minder kans hadden om eenzaam te worden en meer geluksgevoelens hadden dan mensen zonder een huisdier. 

Een huisdier helpt

Eenzaamheid heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Een huisdier is één van de manieren om die negatieve spiraal te doorbreken. Met een hond raak je buiten op straat of in het park gemakkelijker in gesprek met buurtgenoten. Bovendien dwingt Bello je om dagelijks in beweging te komen en naar buiten gaan. 

Minder stress, meer gezelligheid 

Ook de hersenen knappen op van een huisdier. Ouderen met huisdieren kunnen zich beter concentreren en kunnen meer details onthouden. Ze zijn beter in staat om stressvolle situaties het hoofd te bieden en het helpt hen om met tegenslag om te gaan. Van een huisdier word je mentaal sterker, zo blijkt keer op keer uit diverse (buitenlandse) onderzoeken.

En ook gelukkiger, trouwens. Een hond, kat of cavia stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon oxitocine. Je kunt je huisdier eindeloos knuffelen en aaien. Voor een dier zorgen geeft zin aan het leven. Een huisdier is gezellig, houdt je wakker en alert. Er is levendigheid in huis en je hebt altijd iemand om tegen te praten. 

Huisdier op bezoek 

Vrijwilligers van de Stichting ZorgDier bezoeken mensen die zelf geen huisdier (meer) hebben. Tot voor kort kregen alleen bewoners van verzorgingshuizen en verpleeghuizen bezoek van de vrijwilligers. Zij kwamen langs met een hond of een kat die een middag lang geknuffeld en aangehaald konden worden.

Nu langer zelfstandig thuis blijven wonen het nieuwe normaal is, bezoeken vrijwilligers ook mensen die thuis wonen. Zoals de vrouw die haar huis niet meer uitkwam nadat haar man was gestorven. Met een vrijwilliger met hond ging ze wel wandelen, zo is te lezen op de website eentegeneenzaamheid.nl. Een zorgdier kan ook helpen om dementerenden weer heldere momenten te geven en gelukkig te maken.

40 miljoen tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is nog steeds een groot maatschappelijk probleem. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich eenzaam en één op de tien voelt zich sterk eenzaam. Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelen zich het vaakst eenzaam. Mensen die emotioneel eenzaam zijn, ervaren een leegte om zich heen. Ze missen aanspraak en voelen zich vaak in de steek gelaten. Jongeren van 15 tot 25 jaar vormden in 2021 de grootste groep die zich emotioneel eenzaam voelt. In 2019 waren dat nog de 75-plussers. 

Omdat eenzaamheid allang niet meer een probleem is dat vooral ouderen betreft, investeert het kabinet tot 2025 een bedrag van 40 miljoen euro extra in het landelijke programma Eén tegen eenzaamheid. Met dit geld worden gemeenten aangemoedigd om een lokale aanpak van eenzaamheid op te starten. En er wordt een onderzoeksprogramma opgezet om nog beter te snappen wat nou precies werkt tegen eenzaamheid. 

Auteur