Jaarlijks huisbezoek tegen eenzaamheid

Getty Images

Alle 75-plussers moeten minimaal eens per jaar een bezoek aan huis krijgen vanuit de gemeente. Met dit initiatief wil het kabinet eenzaamheid in Nederland tegengaan.

Meer dan de helft van de Nederlanders van 75 jaar en ouder voelt zich weleens eenzaam. In totaal gaat het om zo'n 700.000 mensen. Veel te veel, vindt minister Hugo de Jonge. "Eenzaamheid is een naar en verdrietig fenomeen met grote gevolgen voor de kwaliteit van leven", zegt hij. 

Tijd voor actie

Een jaarlijks huisbezoek aan deze mensen moet uitkomst bieden. Tijdens dit bezoek wordt de tijd genomen om uit te leggen welke ondersteuning en activiteiten er zijn als iemand daar behoefte aan heeft. De Jonge: "Ons actieprogramma gaat voor een trendbreuk van eenzaamheid onder ouderen in Nederland."

26 miljoen 

Voor het actieplan is deze kabinetsperiode 26 miljoen euro beschikbaar. Een groot deel daarvan gaat naar een grote publiekscampagne door het hele land. Ook vrijwilligersorganisaties krijgen geld, bijvoorbeeld om gratis verklaringen omtrend gedrag (VOG's) aan te vragen. Normaal gesproken kost zo'n aanvraag geld. Voor vrijwilligers in de ouderenzorg wordt er straks een uitzondering gemaakt, net als nu bij vrijwilligers op sportclubs al het geval is.

Meldpunt

Ook moet er een online platform komen waarop gemeenten meteen kunnen zien waar ze ouderen in de buurt kunnen ondersteunen. Daarnaast komt er een meldpunt voor mensen die denken dat het met iemand in hun omgeving niet goed gaat.

Bron: Telegraaf

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié