Lenny blogt: eenzaam en alleen (ook ik)

Eenzaamheid ligt levensgroot op de loer in mijn leven. Ik werk tegenwoordig zo hard, dat er weinig tijd en aandacht voor vrienden overblijft. Mijn sociale netwerk is zo zoetjesaan aan het verdwijnen, als sneeuw in de voorjaarszon. Wie kent mij nog, tegen de tijd dat ik met pensioen ga?
Dat is wel een schrikbeeld, ja. Wat mij moeilijk lijkt, is de ongelijkheid waarin je dan belandt. Dat vrienden en kennissen mij minder nodig hebben, dan ik hen. En de zinloosheid. Want wat heeft het leven voor zin, als er geen mensen zijn om het mee te delen? Ik wil mensen helpen, voor ze zorgen, mijn leven met ze delen. Dat lijken me echt cruciale voorwaarden tegen depressie en radeloosheid.
 
Allereerst even een misverstand uit de weg ruimen: eenzaamheid is geen ouderdomsziekte. Eenzaamheid is van alle leeftijden. Bij veertigers en vijftigers bijvoorbeeld kan echtscheiding leiden tot een periode van eenzaamheid. Net als drukte op het werk of financiële problemen. Boven de 75 neemt het aantal eenzamen wel toe. De eenzaamste groep Nederlanders bestaat uit mannen, ouder dan 85 jaar.
 
Eenzaamheid wordt tegenwoordig alom erkend en men probeert er wat aan te doen. Maar dat is lastig, want eenzaamheid huist diep in mensen zelf, en daar kun je niet zo makkelijk beleid op los laten. Ik vrees bovendien dat veel goedbedoelde initiatieven om eenzamen uit hun isolement te trekken, een averechts effect hebben; het gevoel van eenzaamheid alleen maar versterken. Het lijkt mij persoonlijk een drama, om als 'eenzaam mens' benaderd te worden door bijvoorbeeld een snuiter die bedacht heeft dat je eenzame mensen een kaartje kan sturen. Mijn hemel! Wie zo'n kaartje krijgt, weet dat het officieel is: je bent Eenzaam.
 
Prof. dr. Jenny Gierveld (77) was hoogleraar sociologie en pionier in het eenzaamheidsonderzoek. Langdurige eenzame mensen hebben volgens Gierveld vaak problemen met contact leggen met anderen en kunnen moeilijk vriendschappen onderhouden. Om de eenzaamheid te lijf te gaan, is het echt nodig dat mensen zelf in actie komen, aldus Gierveld. Voorkom dat je niets betekent voor anderen en denk erover na hoe je waardevol kan blijven. En doe dat niet pas als je al boven de 80 bent, want dan is het te laat. Vrijwilligerswerk doen blijkt een hele positieve uitwerking te hebben. Een op de drie vrijwilligers die eenzaam is, voelt zich minder eenzaam door het vrijwilligerswerk.
 
Gierveld kaatst de bal dus weer terug. Zelf in actie komen en daarmee niet wachten toe het te laat. Ik ga vanavond mijn vrienden maar eens bellen en daarna bij de buren langs. Kijken of ik iets voor ze kan betekenen.
 

De Week tegen Eenzaamheid is van 22 september t/m 1 oktober 2016.

9 Comments

Door Een oma (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 01:23

En heeft u al een leuke vriendin gevonden?

Door D-tje (niet gecontroleerd) op di, 29-11-2016 - 18:56

Nu ik de 50 gepasseerd ben en mijn vriendenkring verminderd is, besef ik dat ik mijn hele leven al bezig om de rotzooi van de mensen op te ruimen, letterlijk, in mijn eentje, en dat het me weinig heeft gebracht. Ja, zaterdagavond in mijn eentje voor de TV zitten. Den Haag is schoon en mijn leven is leeg.

Door e.Tjalsma (niet gecontroleerd) op zo, 2-10-2016 - 15:33

beste Anonymus,dit had mijn verhaal kunnen zijn, zoek ook een maatje om mee te fietsen of voor vakantie, al mijn lieve vrienden hebben nog een partner of geen tijd of geld.

Door Margaret Vierda... (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 09:02

Een mobiel aanschaffen downloaden WhatsApps
en je kan praten met de hele werld. Ik ben 88 en nooit eenzaam.

Door Edwin van der Beek (niet gecontroleerd) op wo, 28-9-2016 - 02:14

Een vraag aan Lenny: heb je jouw vrienden nog gebeld en hoe was hun reactie? En hoe reageerden de buren? Die professor kan wel heel gemakkelijk zeggen, dat mensen zelf op weg moeten gaan. Die mensen zullen er ongetwijfeld zijn, maar er zijn ook heel veel mensen, die dat niet durven of bang zijn voor "gek" versleten te worden. Libertas en Humanitas hebben niet voor niets eenzamenbezoeken als vrijwilligersactiviteit opgevoerd. De eenzame mensen, die daar gebruik van maken zijn niet altijd op eigen initiatief bij genoemde instellingen terecht gekomen. Vaak komen ze via maatschappelijk werk, huisarts of andere hulpverleners in beeld. Dan ben je pas echt eenzaam als je gewoon helemaal niemand hebt.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 21:44

Ben best wel zelfstandig, en probeer er het beste van te maken. Doe ook aan vrijwilligers werk,en voor de familie en kleinkinderen altijd klaar gestaan, maar nu schijnen ze geen tijd te hebben voor hun Oma en moeder.Dat doet zo,n pijn. Graag zou ik een eerlijke en lieve vriendin leren kennen om samen voor elkaar daar te zijn. En af en toe een dag trip of terrasje te doen. Alleen is ook maar alleen. Het dak valt me soms op de kop,en kan wel huilen. Voor de kleinkinderen schijn ik oud te zijn , ze hebben hun eigen leven dat gun ik ze ook, maar af en toe een mailtje of belletje is toch niet te veel gevraagd.
Weet iemand een suggestie ? Alvast bedankt.

Door Renee (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 20:59

Zeg tegen eenzamen niet dat ze contact moeten leggen met anderen. Dat is nou juist het hele probleem; zij willen maar al te graag, maar zij kunnen niet. Eenzaamheid zit meestal diep vanbinnen.

Door pieter (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 19:05

prof. Jenny Gierveld beweerd: Voorkom dat je niets betekent voor anderen. En wat als je ten diepste vindt dat je niets betekend voor anderen, vooral als je óók nog boven de 80 bent. Makkelijk praten !

Door Gerard Schreyer (niet gecontroleerd) op di, 27-9-2016 - 17:13

Misschien `s gezellig met Lenny uit eten?