Plus Positief: Lotte (33) brengt eenzame ouderen gratis koffie

Getty Images

In de rubriek Plus Positief brengen we positief nieuws. Verhalen die ons opvrolijken, personen die ons inspireren. Zoals de 33-jarige Lotte, die met een camper met pop-upterras in Woerdense wijken gratis koffie en gezelligheid verzorgt voor eenzame ouderen.

Lotte Ruyten is al jaren betrokken bij allerlei organisaties en initiatieven die zich inzetten voor het welzijn van anderen, voornamelijk ouderen. Dit begon met het ANWB AutoMaatje project, waarbij er ouderen die zelf niet kunnen autorijden, vervoerde naar familie, ziekenhuis, winkels etc. Uit de vele contacten met de ouderen ontstond al snel het nieuwe concept OuderMaatje, dat allerlei leuke uitjes voor ouderen organiseert met het doel leeftijdsgenoten met elkaar in contact te brengen.

En nu dus haar nieuwste initiatief: de Thuisbus. Dit is een camper met pop-upterras waarmee ze door de wijken van Woerden rijdt om eenzame ouderen gratis koffie en gezelligheid te brengen. Hiermee speelt ze in op een van de belangrijke redenen van eenzaamheid: veel ouderen gaan niet zo vaak meer de deur uit, en zeker niet voor langere tijd. Hoewel dit op verschillende manieren logisch is, vergroot dit wel de kans op vereenzaming.

Haar oplossing

Met de Thuisbus brengt Lotte ouderen in Woerden in contact met elkaar, zonder dat zij daarvoor (ver) de deur uit hoeven. Zelf merkt Lotte dat ouderen eenzaamheid en andere problemen heel goed kunnen verdragen; ze hoort hen er nooit over klagen. Dit betekent echter niet dat deze problemen er niet zijn, en dat er dus niets hoeft te gebeuren. Veel van deze mensen hebben behoefte om erover te praten, maar dat is vaak het makkelijkste met leeftijdsgenoten. De Thuisbus richt zich dan ook in de eerste plaats op ouderen, maar natuurlijk is iedereen welkom.

De bedoeling is om in eerste instantie één keer per week met de Thuisbus eropuit te trekken om te kijken hoeveel interesse er is. Bij succes – en voldoende vrijwilligers – zal dit daarna meer worden. De eerste dag zit er inmiddels op, en was een groot succes!

Getty Images

Met de paplepel ingegoten

Haar gedrevenheid heeft ze niet van een vreemde, want ook haar vader, Jan Ruyten, zet zich op verschillende manieren in voor het welzijn van anderen. Hij is ook de initiatiefnemer van Stichting Thuishuis Woerden, de moederorganisatie van de Thuisbus.

Auteur 
  • Herman Keizer