Sociale media tegen eenzaamheid

Getty Images

Sociale media zijn razend populair en niet meer weg te denken uit ons leven. Niet alleen onder jongeren; het aantal oudere gebruikers van bijvoorbeeld Facebook neemt nog steeds toe.

Twitter, Facebook, Instagram, en Pinterest, zijn voorbeelden van sociale media. 'Social media' of 'sociale media' is een verzamelnaam voor sites waar gebruikers informatie rechtstreeks met elkaar delen en op elkaar kunnen reageren. Vaak wijzen deskundigen op het gevaar van 'social media'. Wie alleen nog maar achter de computer zit en uitsluitend nog online vriendschappen heeft, loopt het risico te vereenzamen. Maar als aanvulling op uw bestaande vriendschappen en contacten, zijn sociale netwerken juist erg geschikt. Zeker als u niet zo gemakkelijk meer buiten de deur komt, is het een manier om in contact  te blijven met de wereld.

Facebook

Facebook is het belangrijkste sociale netwerk. Gebruikers maken een persoonlijk profiel van zichzelf, inclusief een foto. Vervolgens nodigen ze vrienden, familie en bekenden uit om hun facebook-vriend te worden. Gebruikers kunnen (net zoals bij Twitter) op een zogenaamde tijdlijn berichten, foto's en filmpjes plaatsen. Dat zijn 'posts'. Immens populaire 'posts' zijn de filmpjes over schattige katten, aandoenlijke kinderen en dieren in het algemeen. Een eendje dat op straat gered wordt door een voorbijganger, krijgt binnen de kortste keren wereldwijd miljoenen 'likes'. Wat is een 'like'? Waardeert u een filmpje, foto of tekst? Dan geeft u dat aan met een druk op de knop 'leuk'. Wilt u weten hoe dit precies werkt? Op Seniorweb bijvoorbeeld, vindt u een online introductiecursus. De cursus is gratis, maar u moet wel lid zijn van Seniorweb. Een lidmaatschap van Seniorweb kost €31 per jaar.

Pinterest

Pinterest is een online prikbord waarop u interessante artikelen of foto's prikt en deelt met andere gebruikers. Niet alleen uw eigen foto's, maar vooral al het moois dat u tegenkomt op het wereldwijde web. Wat uw hobby ook is (kleding uit de jaren '50, oldtimers of Abba), u vindt gelijkgestemden op Pinterest die net als u, alles over dit onderwerp verzamelen.

Instagram

Ook bij Instagram gaat het om beelden. Uw eigen foto's dit keer, maar op een andere manier dan op Facebook. Op facebook zet u een paar mooie foto's van uw verjaardagsfeest of de vakantie in Normandië online. Bij Instagram gaat u juist op zoek naar die ene prachtige foto die de hele vakantie in één beeld samenvat. Het maakt Instagram creatiever en kunstzinniger. Rustiger ook.

Twitter

In 140 tekens deelt u uw mening met de rest van de wereld. En ontvangt u de mening van iedereen die u volgt, vrienden maar bijvoorbeeld ook bekende Nederlanders. U kunt eenvoudig reageren op de berichten van anderen, maar let op: het gebeurt allemaal in de openbaarheid. Wees dus voorzichtig met wat u opschrijft, oftewel de tweets die u verstuurt. Voor contact met vrienden en familieleden is Twitter minder geschikt dan Pinterest, Facebook of Instagram.

Online leeftijdgenoten ontmoeten

Op verschillende websites vindt u informatie over contact met 50-plussers:

Bron: ikwoonleefzorg.nl

Auteur 
  • Webredactie