Sinterklaasonderzoek: opa en oma gulle gevers op pakjesavond

Tweederde van de grootouders viert Sinterklaas met de kleinkinderen. Aan elk kind geven de meeste opa’s en oma’s twee cadeaus van 10 tot 25 euro per stuk. Dat blijkt uit ons onderzoek onder 529 respondenten.

Dat maakt sommige grootouders de komende dagen gulle gevers, want enkelen (3 procent) geven zelfs meer dan 100 euro uit aan één cadeau voor de kleinkinderen. De meesten (80 procent) kopen de cadeautjes zelf, maar ze overleggen bijna altijd (90 procent) met de ouders over de presentjes.

Familiegevoel

Toch is het de grootouders niet te doen om de cadeaus. Op de vraag ‘hoe ziet uw ideale sinterklaasviering eruit?’ antwoordt een overgrote meerderheid (83%): "De hele familie bij elkaar." Gevolgd door 'gedichten' en ‘samen liedjes zingen’.

Ergernis

De cadeaus zijn dus niet het belangrijkste, de gezelligheid wel. En al klinkt dat tegenstrijdig op ‘pakjesavond’, toch kunnen er ook irritaties ontstaan. Een kwart van de ondervraagden geeft toe zich wel eens te ergeren tijdens sinterklaasavond. De grootste boosdoener? De cadeaus. Dat zijn er te veel, ze zijn soms te duur zijn of het gebrek aan aandacht voor de cadeaus valt verkeerd.

Een grote meerderheid van de opa's en oma's (80 procent) geeft alleen presentjes aan de kleinkinderen tijdens het feest van de Goedheiligman en niet met de kerstdagen.

5 Comments

Door candy (niet gecontroleerd) op za, 25-11-2017 - 20:00

Wij lusten totaal geen chocoladefiguren. EN toch, na het 10tallen keren te vermelden, nadat ze de chocolade, na een maanden in onze kast gestaan te hebben, terug bij hen belande, toch bleven ze, tot grote ergernis die domme opgeblazen chocolademannen, pieten, chocolade eieren (met pasen dan) kopen.
En cadeautjes.... iedereen wou zijn eigen cadeautje (lees, meestal prullen) afgeven.
Ipv allemaal samen te leggen en 1 mooi cadeau te kopen ... NEEN !!!
Blij dat mijn dochter dat gedoe voorbij is ....

https://yoo.rs/useroverview/38733/candy%20

Door H. van der Veen. (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 15:07

Wat zijn dat och iedere keer voor onzinverhalen. Begint PLUS ook al met die kulverhalen dat de gepensioneerden allemaal zo rijk zijn? Dat is pas onzin.

Door Peter (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 12:26

Wat erg. Hopelijk komen er betere tijden.

Door Hansje (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 13:27

Ik ben alleenstaand en oma van 4 kleinkinderen,samen met mijn kinderen geven we de kleinkinderen 1 kadootje,per kleinkind kost me dat €10,00, voor de groten doen geen kadootjes,en de kleinkinderen vinden dat heel gewoon,en hebben altijd een gezellig St.Klaasfeest,niets geen gezeur over de grote e.d. van de kado,s.

Door Iris (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 12:22

Wat fijn dat er nog opa en oma's zijn die dit voor hun kinderen en kleinkinderen doen. Helaas zijn er ook nog kinderen die geen opa en oma meer hebben, of die ze wel hebben maar geen contact meer hebben met hun opa en oma, of zelfs een opa en oma hebben die niets geven, ook niet met verjaardagen, sinterklaas, kerst of gewoon zomaar. Helaas zitten mijn kinderen in deze situatie, en ikzelf zit in de Schuldhulp en heb ook geen geld om even cadeaus te geven, alle jaren niet. Dit is erg verdrietig, gelukkig kan ik ze wel een kopje chocolademelk geven, maar opa en oma(s) nee..