Sinterklaasonderzoek: opa en oma gulle gevers op pakjesavond

Getty Images

Tweederde van de grootouders viert Sinterklaas met de kleinkinderen. Aan elk kind geven de meeste opa’s en oma’s twee cadeaus van 10 tot 25 euro per stuk. Dat blijkt uit ons onderzoek onder 529 respondenten.

Dat maakt sommige grootouders de komende dagen gulle gevers, want enkelen (3 procent) geven zelfs meer dan 100 euro uit aan één cadeau voor de kleinkinderen. De meesten (80 procent) kopen de cadeautjes zelf, maar ze overleggen bijna altijd (90 procent) met de ouders over de presentjes.

Familiegevoel

Toch is het de grootouders niet te doen om de cadeaus. Op de vraag ‘hoe ziet uw ideale sinterklaasviering eruit?’ antwoordt een overgrote meerderheid (83%): "De hele familie bij elkaar." Gevolgd door 'gedichten' en ‘samen liedjes zingen’.

Ergernis

De cadeaus zijn dus niet het belangrijkste, de gezelligheid wel. En al klinkt dat tegenstrijdig op ‘pakjesavond’, toch kunnen er ook irritaties ontstaan. Een kwart van de ondervraagden geeft toe zich wel eens te ergeren tijdens sinterklaasavond. De grootste boosdoener? De cadeaus. Dat zijn er te veel, ze zijn soms te duur zijn of het gebrek aan aandacht voor de cadeaus valt verkeerd.

Een grote meerderheid van de opa's en oma's (80 procent) geeft alleen presentjes aan de kleinkinderen tijdens het feest van de Goedheiligman en niet met de kerstdagen.

Auteur