11 dingen die u niet moet doen voor u naar bed gaat

Tips voor een goede nachtrust

Getty Images

Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid, uw energieniveau en uw stemming. Om die nachtrust te bevorderen, wilt u natuurlijk goed in slaap komen. Een aantal dingen kunt u daarom beter niet meer doen voor u naar bed gaat.

1. Koffie na het avondeten

De een kan vanaf drie uur ’s middags al beter geen koffie meer drinken, de ander merkt ’s avonds nog maar weinig van het kopje koffie om zeven uur ’s avonds, maar over het algemeen kunt u koffie met cafeïne na het avondeten beter laten staan. Dit geldt overigens ook voor andere voeding dat cafeïne bevat, zoals sommige soorten thee, chocolade, frisdrank en energiedrankjes.[ITEMADVERTORIAL]

2. Alcohol drinken

De avond afsluiten met een slaapmutsje? Dat kunt u beter niet doen. Hoewel alcohol u slaperig kan maken, kunnen grote hoeveelheden vooral uw REM-slaap verstoren. De REM-slaap is onder andere belangrijk voor het geheugen en algemene rust.

3. Naar een scherm kijken

Dat blauw licht niet bevorderend is voor de nachtrust, is algemeen bekend. Toch blijven we ’s avonds naar onze schermen staren. Nog even op social media, misschien nog een paar mailtjes beantwoorden: we kunnen het echt beter laten. Dit geldt ook voor de televisie. Zo’n twee tot drie uur voor het slapengaan kunnen we beter niet meer naar schermpjes met blauw licht kijken, zodat ons lichaam klaar is om te slapen.

4. Een dutje doen

Een siësta is zeker een goed idee, maar liever niet na drie uur. Vanaf dat tijdstip heeft uw middagdutje mogelijk effect op uw nachtrust later die dag. Wat u wel kunt doen om wakker te worden? Een frisse neus halen of wat koud water in het gezicht zou kunnen helpen.

5. De verwarming aanzetten

De beste temperatuur in de slaapkamer is 16 tot 18 graden. Een verwarming aanzetten om de temperatuur hoger te krijgen, is helaas niet bevorderend voor de nachtrust, hoe verleidelijk het ook is. Een goede ventilatie is tevens belangrijk, dus zet vooral lekker het raam open.

6. Veel eten voor bedtijd

’s Ochtends en overdag heeft u veel tijd om eten te verteren, maar ’s avonds is dat minder. Als u voor het slapengaan veel eet, bestaat er de kans dat dit ’s nachts half verteerd in uw maag achterblijft. Dit kan de nachtrust verstoren. Daarbij zorgt voeding voor energie, waardoor u ook minder snel in slaap valt. Het moet ook niet zo zijn dat u met honger naar bed gaat, want ook dat verstoort uw nachtrust. Sommige snacks kunt u prima voor bedtijd nemen.

7. Medicijnen innemen

Sommige medicijnen moeten voor het slapengaan worden ingenomen op advies van de dokter, maar veel medicijnen hebben een werking die niet bevorderend is voor de nachtrust. Lees daarom altijd de bijsluiter en overleg met een arts over het juiste tijdstip om de medicijnen in te nemen.

8. Je training overslaan of intensief sporten

’s Avonds sporten is goed voor de nachtrust. Het doet goed voor je mentale welzijn en maakt dat u sneller en dieper in slaap valt, blijkt uit onderzoek. Let wel: vlak voor het slapengaan kunt u beter niet te intensief sporten. Dit zorgt er namelijk voor dat u moeilijk in slaap komt en minder lang slaapt.

9. Piekeren

Heb ik de deur wel op slot gedaan, of heeft de hond wel eten gekregen? Als u ’s avonds veel piekert, zult u merken dat u moeilijk in slaap komt. Ook stress of mentale problemen zorgen ervoor dat het slapengaan moeizaam gaat. Voor het piekeren is een to do-lijstje handig, zodat de taken in uw hoofd op papier kunnen worden gezet. Als u ’s avonds of ’s nachts iets bedenkt, kunt u het gelijk opschrijven. Heeft u mentale problemen waar u niet uitkomt, dan is het verstandig om hier hulp bij te zoeken en een arts te raadplegen.

10. Te veel water drinken

Als u zich ’s avonds bedenkt dat u overdag te weinig water hebt gedronken, probeer het dan niet vlak voor het slapengaan in te halen. Doet u dit wel, dan kunt u ’s nachts meermaals uit uw slaap worden gehaald omdat u naar het toilet moet. Herinner uzelf er overdag aan om voldoende water te drinken door bijvoorbeeld altijd een flesje bij u te hebben of een wekker te zetten als herinnering.

11. Uitslapen

Het lijkt verleidelijk om ’s ochtends nog even die paar uurtjes slaap in te halen die u eerder heeft gemist, maar het is verstandiger om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Door uitslapen verstoort u dit patroon. Een gezond slaapritme maakt dat u minder moeite hebt met opstaan, helpt u ’s avonds beter in slaap te komen en is goed voor de mentale en fysieke gezondheid.

Auteur 
Bron 
  • WebMD
  • Algemeen Dagblad
  • NRC