8 tips om meer water te drinken

Zo komt u wel aan die 1,5 liter

Getty Images

Dagelijks heeft uw lichaam ongeveer 2,8 liter vocht nodig. U haalt ongeveer een liter uit uw voeding en er ontstaat zo'n 300 milliliter bij allerlei processen in het lichaam. Dan blijft er nog 1,5 liter over die u moet opdrinken. Te veel? Geen tijd? Deze tips maken het makkelijk om meer te drinken.

1. Neem altijd een flesje mee

Als u altijd water onder handbereik heeft, drinkt u gemakkelijk meer. Zet thuis een glas op uw nachtkastje en zorg voor een kan op uw bureau op het werk.

Stop elke ochtend een flesje water in uw tas zodat u onderweg nooit zonder water zit. U kunt natuurlijk telkens een oud mineraalwaterflesje hervullen, maar als u een mooie fles koopt, krijgt u misschien extra zin om hem altijd bij u te hebben. Was uw waterflesje wel regelmatig af met afwasmiddel of soda, zo blijft hij schoon.

2. Maak er een gewoonte van

Het is makkelijker om een gezonde gewoonte vol te houden als deze onderdeel wordt van uw dagelijkse routine. Het kan helpen om op gezette tijden een glas water te nemen. Bijvoorbeeld de eerste meteen nadat u opgestaan bent en de laatste voordat u gaat slapen. Neem ook bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje wat te drinken.

3. Voeg fruit toe

Met vers fruit en kruiden maakt u van gewoon kraanwater een frisse dorstlesser die een stuk gezonder is dan vruchtensap of frisdrank. Houdt u van bubbels, gebruik dan bronwater. Voeg simpelweg wat gesneden fruit en kruiden naar keuze toe aan een kan water. Zet de kan in de koelkast en probeer deze dezelfde dag nog helemaal leeg te drinken.

Geef uw water meer smaak met:

  • aardbeien en blaadjes basilicum
  • sinaasappel en koriander
  • watermeloen en een takje munt
  • munt en limoen
  • vers gesneden gember en ananas
  • komkommer, citroen, gember en munt
  • plakjes citrusvruchten, zoals grapefruit, sinaasappel, limoen, citroen of een combinatie daarvan

4. Feestelijke ijsblokjes

Met zelfgemaakte ijsblokjes maakt u uw water koel en net wat feestelijker. Als u tenminste ijsklontjes maakt met wat extra’s erin zoals fruit, kruiden of een laagje sap. Leg bijvoorbeeld stukjes fruit of kleine vruchtjes (frambozen, aalbessen, bosbessen, granaatappelpitjes) in een ijsblokjesvorm. Doe er nog wat fijn gesneden munt of basilicum bij voor een groen accent. Vul de vakjes verder aan met water en zet de vorm in de vriezer.

Gestreepte ijsblokjes maakt u door de vormpjes voor een derde te vullen met water. Zet ze een paar uur in de vriezer. Voeg dan een laagje vruchtensap of siroop toe en zet de ijsblokjes weer in de vriezer. Als de gekleurde laag bevroren is, giet u er nog een laagje water overheen en kan de vorm weer in de vriezer. Het resultaat: vrolijke ijsblokjes met een gekleurd laagje in het midden.

5. Koffie en thee tellen ook mee

Koffie of thee - maar dan wel de versies zonder suiker en melk - bevatten geen calorieën en mag u gewoon optellen bij uw dagelijkse vochtinname. Dat koffie en thee water zouden onttrekken aan het lichaam is namelijk een fabeltje. Cafeïne zorgt er wel voor dat u eerder naar de wc moet, maar u gaat er niet meer van plassen.

Gezonde volwassenen kunnen zonder problemen elke dag ongeveer vier koppen koffie of tien koppen thee drinken. Bent u gevoelig voor cafeïne? Kies dan voor groene thee, dat bevat de helft minder cafeïne dan de zwarte variant. In kruidenthee zit helemaal geen cafeïne. 

6. Nog meer variatie

U kunt ook variëren met magere melk of alternatieven voor zuivel, zoals sojamelk, amandelmelk, hennepmelk of rijstmelk. Of neem eens een glaasje groenten- of vruchtensap. Hier zitten natuurlijk wel calorieën in, in tegenstelling tot water en koffie en thee zonder suiker en melk. Wilt u op de lijn letten, dan kun het dus beter bij af en toe een glaasje houden.

7. Waterrijk eten

Het vocht dat uw lichaam nodig heeft haalt u niet alleen uit drinken maar ook uit voeding. Ongeveer een liter van het benodigde vocht ‘eet’ u op. Deze hoeveelheid verhoogt u door te kiezen voor producten waar veel water in zit. Zo doet de watermeloen zijn naam eer aan, hij bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Een salade zit vol water en bevat maar weinig calorieën, mits u de vette dressing achterwege laat. Begin als u uit eten gaat de maaltijd met een heldere soep. Bouillon is voornamelijk vocht en zorgt ervoor dat u sneller vol zit.

8. Zet de wekker

Vergeet u nog steeds uw flesje te pakken of komt u er gewoon niet aan toe om steeds wat te drinken? Zet dan op bepaalde tijden een wekker, bijvoorbeeld op uw telefoon, die u eraan herinnert dat het tijd is voor een glas water. Er zijn ook apps die u waarschuwen en waarop u uw waterinname kunt bijhouden, zoals Water Daily, Waterlogged en Water your body.

Bron 
  • WebMD
  • Voedingscentrum