Prognose: rente-ontwikkeling tweede helft 2016

Getty Images

De rente voor lenen en sparen is historisch laag. Hoe ontwikkelen de tarieven in de tweede helft van 2016? We geven een prognose.

De eerste helft van 2016 brak de lage rente opnieuw verschillende records:

Waarom is de rente laag?

Europa kampt met een lage economische groei. De Europese Centrale Bank (ECB) wil de economie in de Eurozone stimuleren. De ECB probeert onder andere de bestedingen aan te jagen door lenen goedkoop te maken en sparen duur. Dit doen ze door de beleidsrentes laag te houden en miljarden in de economie te pompen door onaantrekkelijke leningen op te kopen.

Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Tegelijkertijd is het voor banken duur om geld te stallen, wat ze weer doorberekenen in spaarrente. Ondertussen speculeren beleggers op deze lage groei en kiezen voor veilige beleggingen. Dit drukt verder op de marktrentes.

Marktontwikkelingen

Het doel van de centrale bank is een inflatie van bijna 2%. Dit groeicijfer voor de economie wordt ook in 2016 maar niet gehaald. De ECB heeft daarom in maart de beleidsrentes verder verlaagd en het opkoopprogramma uitgebreid en verlengd tot maart 2017. Dit zal ook in de tweede helft van 2016 een drukkend effect hebben op de hypotheekrente.

Economische groei en een hernieuwd beleggersvertrouwen kan op termijn zorgen voor een renteverhoging. Door onzekerheid na de Brexit-stemming en een groeivertraging in de opkomende economieën is dit echter verder weg dan ooit. Dit dwingt de Europese Centrale Bank mogelijk om later dit jaar nieuwe maatregelen te nemen.

Als de ECB besluit om de crisismaatregelen te nemen is de vraag of de rentes hierdoor verder gaan dalen. Er worden steeds meer vraagtekens gezet bij de effectiviteit en de overgebleven mogelijkheden van de centrale bank.

Renteverwachting tweede helft 2016

Op basis van bovenstaande ontwikkelingen verwachten we de volgende renteontwikkeling:

De scherpste rentedaling lijkt achter de rug. Voor de tweede helft van 2016 verwachten we dat de rentes op het huidige lage niveau blijven en mogelijk licht dalen.

Verder moet u rekening houden met de volgende specifieke situaties:

Spaarrente:

Analisten verwachten dat de ECB haar depositorente mogelijk verder laat zakken. Deze is nu -0,4%. Dit betekent dat banken al moeten betalen voor uw spaargeld. De spaarrente zal daarna verder dalen. Lees onze uitgebreide spaarrente verwachting. Opvallend: banken bereiden zich inmiddels voor op een negatieve spaarrente.

Rente voor geld lenen:

Naast een lage rente voor geld lenen, kiezen kredietverstrekkers ervoor om hun voorwaarden te verruimen. Onder andere door de maximale leeftijd te verhogen en door de termijn voor terugbetalen te vergroten.

Hypotheekrente:

Bij de hypotheekrente zien we vooral een renteverlaging voor de lage rentevastperiodes. Op dit moment is de variabele hypotheekrente zelfs hoger dan 5 jaar vast. Nederlanders kiezen er dan ook voor om de hypotheekrente lang vast te zetten.