Spaarrente naar 0 procent. Wat nu?

Getty Images

ABN AMRO verlaagt als eerste grote bank de spaarrente naar 0%. Komt het ooit nog goed met de de spaarrente en wat kunt u doen voor meer rendement op uw spaargeld?

Geen spaarrente meer bij ABN AMRO

Vanaf april krijgen klanten van ABN AMRO geen rente meer op hun vrij opneembare spaarrekening. Met een huidige spaarrente van 0,01%, zat dit eraan te komen. Toch is de renteverlaging van ABN AMRO het gesprek van de dag. Het is dan ook de eerste grootbank met een spaarrente van 0%.

Aan een lage spaarrente zijn we al langer gewend. De daling is ingezet in 2012 en niet meer opgehouden. Sinds dat jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrentes steeds een stapje verlaagd om de economie te stimuleren. Door lenen aantrekkelijk te maken en sparen te ontmoedigen geven mensen meer uit, zo is de gedachte.

Banken betalen al voor spaargeld

Inmiddels moeten banken betalen als ze overtollig kasgeld stallen bij de centrale bank. Banken betalen dus momenteel om uw spaargeld te bewaren. Dat deze kosten niet volledig worden doorberekend in een negatieve spaarrente, is omdat banken dit moeilijk kunnen verkopen aan de klant. Daarnaast is het onbekend terrein. Nemen klanten hun spaargeld op als ze hier daadwerkelijk voor moeten betalen?

Komt het ooit nog goed met de spaarrente?

De ECB heeft al vaker aangeven de economie zo lang als nodig te ondersteunen. En met de toegenomen onzekerheid (Brexit en handelsoorlog VS - China) zijn de economische vooruitzichten niet verbeterd. Een verhoging van de beleidsrente zit er dus op korte termijn niet in. Spaarders die hopen op een rentestijging, moeten hun blik op de lange termijn vestigen. Een lange periode van economische groei zal uiteindelijk ook de spaarrente meetrekken.

Daarnaast heeft de ECB een nieuwe voorzitter, Christine Lagarde. Mogelijk dat zij voor een ander geluid zorgt, nu de kritiek op het huidige beleid toeneemt. De markt is echter gewend geraakt aan goedkoop geld, waardoor de ingeslagen weg verlaten niet eenvoudig is.

De vraag is of banken hierop kunnen wachten. Naar verwachting volgen meer banken met een spaarrente van 0%. Wat is de volgende stap?

Dit kunt u doen voor meer rendement op uw spaargeld

En blijft u wachten? Via online spaarplatforms kunt u tegenwoordig eenvoudig sparen in het buitenland. De spaarrente in Oost- en Zuid-Europa is hoger dan in Nederland. Met het Europees depositogarantiestelsel, dat geldt voor alle EU-banken, is uw spaargeld gegarandeerd tot € 100.000 euro per rekeninghouder.

Bekijk het aanbod van (buitenlandse) deposito spaarrekeningen >

Beleggen is geen alternatief voor sparen, omdat de waarde van beleggingen kunnen dalen. Beleggingen met een relatief laag risico kunnen interessant zijn voor spaarders op zoek naar een hoger rendement. Kiest u voor fondsbeleggen dan wordt uw inleg gespreid.

Wilt u zelf beleggen, dan kunt u terecht bij een broker. Voor de snelle beslissers hebben we een aanbieding. Bij de DEGIRO krijg je nu € 1000,- transactietegoed bij het openen van een beleggingsrekening. Let op: deze promotie is geldig tot 23 januari 2020.