Sparen over de grens

Alleen al door de inflatie staat spaargeld te verpieteren

Getty Images

Terwijl de spaarrente in Nederland nog maar een ­fractie boven of inmiddels op de nul procent ligt, zijn in het buitenland hogere rentes haalbaar. Tien tips waar je op moet letten bij ­sparen in het buitenland.

Bij bijna alle banken zijn de spaarrentes op 'gewone' spaarrekeningen verlaagd tot 0,05 procent of minder. Alleen al door de inflatie, die op zo'n anderhalf procent ligt, staat spaargeld daardoor te verpieteren. In het EU-buitenland bieden banken zomaar rond de 1 procent rente of meer. Dat is meer dan dertig keer zoveel als hier. Voorwaarde is wel dat je het geld dan minstens twee jaar moet laten vaststaan op een deposito­rekening. Wie €10.000 naar bijvoorbeeld België of Italië verhuist, kan jaarlijks respectievelijk €95 - €110 bijgeschreven zien op de spaarrekening.

Het zijn geen spectaculaire bedragen, maar aan de andere kant: zet in Nederland €10.000 op een gewone spaarrekening en je krijgt nog geen €5 per jaar.

Bemiddelaars
Vanuit Duitsland doken sinds een jaar of twee enkele bedrijven op die met bemiddelingswebsites spaarders helpen hun spaargeld voor langere tijd weg te zetten bij buitenlandse banken met betere rentes. Via het platform Raisin.nl hoef je je niet te verdiepen in voorwaarden in onbegrijpelijke buitenlandse talen. De online-bemiddelaars verdienen hun geld met een kleine vergoeding van de bank waar zij het spaargeld naartoe brengen.

Het sparen via deze internet-marktplaatsen kost je als spaarder niets terwijl je toch meer rente ­opstrijkt. De platforms zijn te vergelijken met reisbureaus: zij organiseren voor het spaarvarken de gunstigste rente­bestemming om het daar iets vetter te mesten dan hier. 

Getty Images10X let op sparen over de grens
 1. Net als bij Nederlandse ­deposito’s geldt in het buitenland de regel: hoe langer je het geld uit handen geeft, des te meer rente je krijgt.
 2. Belangrijk is dat je nooit meer dan €100.000 stalt bij een buitenlandse bank. Net als in Nederland geldt in de EU-landen het Europese deposito-­garantiestelsel. Alle banken in de Europese Unie zijn verplicht geld te storten in een landelijk deposito­garantiefonds. Dit vangnet dekt de inleg tot een ton, mocht de bank failliet gaan. Bij een bankroet moet het lokale garantiefonds in dat land uitbetalen.
 3. Overweeg je in zee te gaan met online-bemiddelaars als Savedo en Raisin, verdiep je dan altijd in de achtergronden van de bank die zij aanraden. Volg bijvoorbeeld op internet een kredietbeoordelaar als Moodys.com, die de levensvatbaarheid van banken over de hele wereld controleert. Let extra goed op wanneer je zelf rechtstreeks zaken doet met ­buitenlandse spaarbanken. De Nederlandse financiële toezichthouder AFM waarschuwt spaarders goed uit te zoeken wat er met het geld gebeurt mocht een bank omvallen. Ondanks de op Europees niveau gelijkgetrokken garanties kun je het risico lopen het geld lange tijd niet terug te zien.
 4. Let op in welke valuta een buitenlandse bank uitkeert. Dit zal niet altijd in euro’s zijn in landen waar deze munt niet bestaat, zoals in Tsjechië, waar de kroon gangbaar is, of in Polen, waar wordt afgerekend in zloty’s. Straks zit je met een berg zloty’s waarvan je niet weet of zij hun waarde behouden.
 5. Onderschat de buitenlandse fiscus niet. In Nederland ­kennen we de vermogensrendementsheffing, een belasting op vermogens boven €30.000 per persoon. Andere landen hebben vaak ook zo’n heffing. Je riskeert dubbel te moeten afrekenen ­wanneer je niet tijdig het juiste papierwerk regelt. Goed om te weten: in bijvoorbeeld Estland en Duitsland heb je dat probleem niet: daar geldt geen bronbelasting.
 6. Bij deposito’s krijg je vaak pas na afloop van de spaarperiode de rente uitgekeerd. Je moet dus soms vijf jaar wachten. Wanneer de buitenlandse bank binnen die periode omvalt, heb je ook recht op de rente op grond van Europese regelgeving.
 7. Bij deposito’s ben je het geld voor de afgesproken looptijd kwijt. Bedenk of je het kunt missen, mocht de auto het begeven of het dak gaan lekken.
 8. Bij langjarige deposito’s loop je de kans dat de rente in ­Nederland weer wat opkrabbelt. Misschien schiet je achteraf weinig op met een buitenlands avontuur.
 9. Het lijkt soms onduidelijk waar je bij een conflict verhaal kunt halen. Meestal kan dat via het klachteninstituur Kifid of FIN-NET, die je naar een vergelijkbare buitenlandse organisatie loodst.
 10. Geen zin in sparen over de grens? Kun je het spaargeld missen, dan is het een overweging waard een deel te beleggen op de beurs. De jaarlijkse dividenden (winstuitkeringen) die bedrijven in deze jaren van sterke economische groei betalen, laten de spaarrentes verbleken. Besef evenwel dat aandelen door de stijgende beurskoersen duur zijn geworden. Sommigen spreken inmiddels al van een luchtballon

 

Auteur 
 • Marc Laan, webredactie