Wat kost een betaalrekening?

Getty Images

We kunnen niet zonder een betaalrekening bij de bank. Maar die kost bij de ene bank veel meer dan bij de andere. Wat zijn de verschillen?

Betaalrekeningen

◼ Een betaalrekening is niet goedkoop. ABN Amro en ING bieden de meest eenvoudige en voordelige betaalrekeningen en die kosten meer dan €20 per jaar. Triodos en KNAB rekenen daarvoor €60, maar bij KNAB krijg je daar meer extra’s voor terug, zoals een creditcard en een lagere rente bij rood staan. KNAB heeft momenteel een actie lopen waarbij nieuwe klanten €50 cadeau krijgen.

Rente

◼ De kosten op betaalrekeningen stijgen ieder jaar, maar de rente is inmiddels meestal nihil en bij veel vermogen (boven 1 miljoen euro) zelfs negatief.

En/of-rekening

◼ Een en/of-rekening op twee namen zit meestal niet bij betaalpakketten inbegrepen. Wil je dat, dan moet je bijbetalen. Sommige banken bieden dit als een gratis extra bij de meer uitgebreide en dus ook duurdere pakketten.

Getty Images

Papieren afschriften en overschrijfkaarten

◼ Wie graag regelmatig papieren afschriften ontvangt, moet goed opletten. Veel banken bieden deze mogelijkheid, maar daarvoor moet je – als je dat vaker dan één keer per maand wilt ontvangen – wel bijbetalen. ABN Amro biedt klanten van 75 jaar en ouder deze dienst gratis.

Ook overschrijfkaarten zijn vaak niet gratis. Alleen bij RegioBank zijn overschrijvingskaarten en verzendenveloppen gratis en betaal je alleen de verzendkosten.

ABN Amro biedt sinds april 2020 deze diensten ook gratis aan aan 75-plussers, maar anderen betalen €11 voor een boekje met 22 overschrijvingskaarten en nog eens €18,75 voor 25 verzendenveloppen. Bij ING is een boekje van 20 overschrijvingskaarten €7,50 bij het OranjePakket of €5 bij het BasisPakket en het BetaalPakket. Klanten met een RoyaalPakket hoeven niet bij te betalen. Verzendenveloppen kosten bij het OranjePakket €5 en €2,50 bij alle andere pakketten.

Rabobank brengt de kosten per gebruikte overschrijvingskaart in rekening: €0,50, maar net als bij ING is deze dienst bij een uitgebreider betaalpakket (het RiantPakket) gratis. De enveloppen zijn bij Rabobank gratis, maar daar moet je wel een postzegel op plakken. 

SNS rekent €6,50 voor 20 overschrijvingskaarten, verstrekt geen enveloppen en de verzendkosten zijn dus ook voor eigen rekening.

Creditcard

◼ Bij de meest eenvoudige betaalrekening zit meestal geen creditcard, behalve bij KNAB. Wil je een creditcard, dan moet je daarvoor meestal flink bijbetalen. Soms kan het dan voordeliger zijn te kiezen voor een duurder en uitgebreider pakket dat inclusief creditcard is.

Getty Images
De meest voordelige?

◼ Welke betaalrekening het meest voordelig is, valt lastig te zeggen. Want dat hangt er vooral vanaf hoe je de bankrekening gebruikt. Gebruik je die alleen voor jezelf en sta je zelden of nooit rood, dan is een rekening van ABN Amro of ING interessant. Wil je er meerdere rekeningen en passen aan koppelen en sta je vaker rood? Dan zijn de vaste kosten bij KNAB misschien hoger, maar over een heel jaar zou dat wel eens voordeliger kunnen uitpakken. Kijk dus eerst even naar het gebruik om te bepalen of een overstap interessant is.

Overstappen

◼ Weinig mensen stappen over naar een andere bank, want dat lijkt veel gedoe. Maar door een Europese richtlijn voor betaalrekeningen bestaat nu de plicht voor de banken om een overstap makkelijker te maken. De Consumentenbond pleit er al langer voor dat je, net als bij een mobiele telefoon, je nummer meeneemt naar de nieuwe bank. Dat zou een overstap veel eenvoudiger maken. Maar tot nu toe kan dat nog niet en in plaats daarvan bieden de banken in Nederland nu de gratis Overstapservice. Die vraag je aan bij de nieuwe bank en neemt 13 maanden lang een aantal zaken uit handen, zoals:

• automatisch doorstorten van bijschrijvingen,

• afschrijving automatische incasso’s,

• automatische afschrijving hypotheek of verzekering van oude bank,

• herinnering beëindiging Overstapservice na 12 maanden.

De Overstapservice geeft dus vooral ruim een jaar de tijd om zaken te regelen, zoals het aanvragen van de nieuwe betaalpassen, de periodieke overboekingen op een rij zetten, werkgever, pensioenfonds en/of uitkeringsinstanties enzovoorts informeren. Daarvoor kun je via www.overstapservice.nl handige kaarten aanvragen. Volgens de Consumentenbond werkt de Overstapservice niet altijd foutloos en daarom is het belangrijk om een jaar lang bij- en afschrijvingen goed te controleren.

Bron: www.veiligbankieren.nl

Auteur 
  • Erik Bogaards