Goedkoper een auto huren: kritisch vergelijken!

In het buitenland een auto huren is thuis keuzes maken. Kritisch vergelijken kan veel voordeel opleveren.

Het lijkt zo makkelijk: even een autootje huren. De praktijk zit – door de tientallen aanbieders met hun eigen prijzen en regeltjes – ingewikkelder in elkaar. Zo blijkt uit een steekproef onder acht online-aanbieders op negen populaire bestemmingen. We krijgen te maken met extra bestuurders, extra stoeltjes, navigatie, extra dekking tegen diefstal, schade en het afkopen van het eigen risico. Er valt dus veel te kiezen. En – voor wie niet oppast – te betalen. Dure en onnodige extra’s staan op sommige websites – zoals bij Europcar en Sixt – standaard aangevinkt.

Door al die mogelijkheden ontstaat een enorme wirwar aan prijzen, productnamen, voorwaarden, kleine lettertjes en onverwachte kosten. Zo doet de uitgebreide allrisk-verzekering van Sixt vermoeden dat je voor zo’n beetje alles gedekt bent. Maar in bijvoorbeeld Marseille draagt u dan nog steeds een eigen risico bij schade van maar liefst €300. Het eigen risico afkopen is voor die locatie via de site namelijk niet mogelijk. In Malaga en Palermo kan het weer wel.

Economy is geen Mini

De meeste aanbieders zetten standaard de goedkoopste en kleinste auto boven aan de lijst na een zoekopdracht. Europcar doet dat niet, want daar staat standaard de categorie ‘economy’ geselecteerd. Dat suggereert misschien de goedkoopste categorie, maar kiest u voor ‘mini’, dan komen de goedkopere auto’s tevoorschijn. Behalve in Canada en Orlando, want dan komt er een duur busje (waarschijnlijk een mini-van) uit rollen. Economy is daar juist weer goedkoper. Sixt zet ook niet de goedkoopste auto bovenaan, maar doet een duurdere aanbeveling.

De aanpak van Sunny Cars voelt tijdens al dit speurwerk als een verademing en verdient daarvoor een pluim. Toegegeven: het is niet de goedkoopste aanbieder (ook niet de duurste), maar met afstand de meest transparante. De prijs die u te zien krijgt, is inclusief een verzekering zonder eigen risico en er wordt standaard betaald om de CO2-uitstoot te compenseren. Zo ziet u direct waar u aan toe bent en wat het kost.

Aanvullend verzekeren

Andere aanbieders adverteren liever met een laag huurtarief voor de auto, dat je dan aanvult met verzekeringen. Meestal is er een standaard-schadeverzekering met een eigen risico van €500 tot €1500. De Consumentenbond raadt aan dit eigen risico zo veel mogelijk te beperken, onder meer omdat je gelijk bewijzen in het buitenland lastig is. En de autoverhuurder heeft meestal via uw creditcard een borgsom in zijn bezit. De kosten van het beperken van het eigen risico verschillen enorm. Soms is dat €3 per dag (Holiday Autos). Budget rekent bijna €22 per dag in Malaga. Een huurauto die in eerste instantie nog geen €230 voor een week lijkt te kosten, slaat zo toch een deuk van ruim €380 in uw vakantiebudget.

Helemaal storend is het dat sommige aanbieders (onder meer Avis) niet de mogelijkheid bieden om het afkopen van het eigen risico vooraf online te regelen. Dat kan dan alleen bij het ophalen van de auto; een vervelende verrassing aan het begin van de vakantie.

Shoppen loont

Goed vergelijken loont. Zo vinden we in Malaga een auto voor €189 per week via Holiday Autos of voor ruim €423 via Europcar. De laatste is zo prijzig door het verzekeringspakket dat aan de afkoop van het eigen risico is gekoppeld. Het geeft toch te denken dat daardoor de prijs twee keer zo hoog wordt. In de lijst vindt u meer voorbeelden met prijsverschillen die kunnen oplopen tot ruim €100 per week.

Enkele aanbieders geven een extra reden om te vergelijken: vindt u elders een lagere prijs, dan bieden ze de auto aan tegen dat lage tarief, soms zelfs met een kleine extra korting. 

Op www.geldenrecht.nl vindt u een handige checklist voor het huren van een auto in het buitenland.

Lees ook:

Bron(nen):
  • Plus Magazine