Printen met laser is goedkoper

Een laserprinter is zuiniger met inkt en blijkt daarom vaak een voordelig alternatief voor een inkjetprinter. Ook huishoudens die betrekkelijk weinig printen, kunnen de extra aanschafkosten er al snel uit hebben. Dat betoogt de Consumentenbond na een test.

Inkjetprinters hebben een paar grote nadelen. Na de aanschaf, waarmee je voor €40 klaar kunt zijn, beginnen de werkelijke uitgaven pas. De cartridges zijn peperduur en verbruiken méér inkt naarmate je minder pagina’s tegelijk print. Het schoonmaken van de spuitmondjes na afloop van het printen kost namelijk ook inkt. Wie weinig print, verliest hiermee maar liefst tweederde van de inkt.  Bovendien zitten in sommige inkjetprinters de cartridges voor verschillende kleuren gecombineerd in één cassette. Is er één kleur op, dan moet de hele cassette worden vervangen.

Lagere printkosten
Laserprinters zijn iets duurder in aanschaf: een zwart-witprinter is er voor €55, een kleurenprinter voor €150. Maar daarna begint meteen het besparen. Bij tien printjes per week heb je de laserkleurenprinter er al in een jaar uit, een efficiënte zwart-witprinter zelfs in negen maanden. De kwaliteit van een laserprint is in het algemeen beter dan van een inkjetprint. Alleen foto’s kun je beter met een inkjet printen, of nog beter: door een fotocentrale laten afdrukken.

Printerkooptips

  • Wil je zelf foto’s afdrukken? Kies dan een inkjetprinter. Is het printen van tekst in zwarte letters je belangrijkste printresultaat? Dat kan een laserprinters weer beter.
  • Hoe goedkoper de printer, des te hoger de printkosten. Deze algemene regel gaat niet altijd op, maar wel vaak, bijvoorbeeld als de printer een gecombineerde kleurencartridge heeft. Vergelijk bij aanschaf dus niet alleen de prijzen van printers, maar ook van cartridges. En ga na hoeveel prints het apparaat kan maken op één set cartridges. Het is niet nodig cartridges te kopen van hetzelfde merk als de printer. Ook goedkopere cartridges presteren vaak goed.
  • Een netwerkprinter is handig, omdat je die kunt aansluiten op een computernetwerk thuis. Zo kun je vanuit verschillende plekken in huis printen, zelfs draadloos. Je kunt  zelfs printen vanaf je tablet of smartphone. Hiervoor heb je de app van de printerfabrikant nodig. 
  • Kies een printer met voor iedere kleur een eigen cartridge, zodat je ze per stuk kunt vervangen.
  • Meer tips voor het kopen van printers vind je bij de Consumentenbond
Bron(nen):
  • geldenrecht.nl