Stelling: Alle landen moeten bij Songfestival in eigen taal zingen

Getty Images

Zangeres en rapper Stien den Hollander (S10) vertegenwoordigt Nederland bij het komende Eurovisie Songfestival 2022 met een Nederlandstalig nummer. Dat is opvallend, omdat onze inzendingen de afgelopen jaren vrijwel altijd uit Engelstalige nummers bestonden. Vindt u dat alle landen in hun eigen taal zouden moeten zingen? Reageer op onze stelling.

Zangeres Sieneke, de laatste artiest die een Nederlandstalig nummer op het songfestival ten gehore bracht, is heel blij en trots dat S10 in haar moedertaal gaat zingen. “Zo hoort het ook”, zegt ze tegen NPO Radio 5. 

Opvallen met eigen taal
Sieneke denkt dat kandidaten juist meer kans maken op de Europese titel als ze zingen in hun eigen taal. Volgens haar gaat het tegenwoordig minder om de act, want met een gekke act scoor je niet meer. “Het gaat meer om het liedje, je moet het klein houden. En dan kan je toch met je eigen taal proberen op te vallen.”

Voordeel voor Verenigd Koninkrijk
In de beginjaren van het inmiddels 65 jaar oude songfestival was het nog verplicht voor landen om in hun eigen taal te zingen. Daar kwam kritiek op, omdat het Verenigd Koninkrijk daarbij in het voordeel zou zijn omdat het altijd in het Engels kon zingen. Volgens critici bereikte je met die taal het grootste publiek. Daarom werd de regel in 1999 afgeschaft. Sindsdien mag ieder land in elke willekeurige taal zingen. De meeste landen kiezen voor Engelstalige nummers.

Stelling
Wat vindt u? Zou het leuker zijn als ieder land weer in eigen taal zou zingen, of zou dat volgens u oneerlijk zijn? Reageer op onze stelling. Onderaan deze pagina kunt ook een uitgebreide reactie achterlaten.