Stelling: Alle landen moeten bij Songfestival in eigen taal zingen

Zangeres en rapper Stien den Hollander (S10) vertegenwoordigt Nederland bij het komende Eurovisie Songfestival 2022 met een Nederlandstalig nummer. Dat is opvallend, omdat onze inzendingen de afgelopen jaren vrijwel altijd uit Engelstalige nummers bestonden. Vindt u dat alle landen in hun eigen taal zouden moeten zingen? Reageer op onze stelling.

Zangeres Sieneke, de laatste artiest die een Nederlandstalig nummer op het songfestival ten gehore bracht, is heel blij en trots dat S10 in haar moedertaal gaat zingen. “Zo hoort het ook”, zegt ze tegen NPO Radio 5. 

Opvallen met eigen taal
Sieneke denkt dat kandidaten juist meer kans maken op de Europese titel als ze zingen in hun eigen taal. Volgens haar gaat het tegenwoordig minder om de act, want met een gekke act scoor je niet meer. “Het gaat meer om het liedje, je moet het klein houden. En dan kan je toch met je eigen taal proberen op te vallen.”

Voordeel voor Verenigd Koninkrijk
In de beginjaren van het inmiddels 65 jaar oude songfestival was het nog verplicht voor landen om in hun eigen taal te zingen. Daar kwam kritiek op, omdat het Verenigd Koninkrijk daarbij in het voordeel zou zijn omdat het altijd in het Engels kon zingen. Volgens critici bereikte je met die taal het grootste publiek. Daarom werd de regel in 1999 afgeschaft. Sindsdien mag ieder land in elke willekeurige taal zingen. De meeste landen kiezen voor Engelstalige nummers.

Stelling
Wat vindt u? Zou het leuker zijn als ieder land weer in eigen taal zou zingen, of zou dat volgens u oneerlijk zijn? Reageer op onze stelling. Onderaan deze pagina kunt ook een uitgebreide reactie achterlaten. 

Reactie toevoegen

48 Comments

Door V Zwijnenburg (niet gecontroleerd) op wo, 16-3-2022 - 21:41

Dar is veel echter alles in het Engels is niet leuk meer

Door Tilly (niet gecontroleerd) op vr, 28-1-2022 - 14:52

Het hele songfestival moeten ze opdoeken. Het heeft niets meer met deze tijd te maken. Het gaat al lang niet meer om het zingen. Ook hier heeft de politiek zijn intrede gedaan.

Door Kees (niet gecontroleerd) op di, 18-1-2022 - 17:41

Lijkt me prima, maar dan ook Nederlanders in teams Nederlandse sportcompetitie, Duitsers in Duitse, Spaanse in Spaanse, enz. Enz. Enz.

Door Wim/Utrecht (niet gecontroleerd) op zo, 16-1-2022 - 10:32

Sieneke!?
Ehh dat ging haar niet zo best af.
Of dat bv in het Engels beter zou gaan......!?
Lastig, zeker als zij daar een mening over moed gaan geven.
Was er niemand anders beschikbaar?

Door E.van der Vegt (niet gecontroleerd) op do, 13-1-2022 - 17:10

Niet belangrijk. Kijk niet naar het songfestival

Door Willianne (niet gecontroleerd) op vr, 17-12-2021 - 04:19

ja, dat heeft wel iets en is lekker origineel! of misschien 'n leuke mix in verschillende talen? en vooral echte songs en geen vreselijke bands, het is tenslotte 'n songfestival, dus terug naar af.............

Door .ira da dijkhuis (niet gecontroleerd) op di, 14-12-2021 - 06:21

Ik vind het ook wel dat met het Eurovisie Songfestival de eigen landstalen weer in moeten gaan voeren ondanks misschien het 'voordeel van Engeland.
Terwijl ik ook wat kwa emoties enz best wel voor het Engels ben zeg maar.
Dan kunnen ze het wel gaan ondertitelen elk land in hun eigen taal en dat de winnaar(res) het wel als het nummer nogmaals gezongen word wel in het Engels gezongen mag worden.
En ik vind dat de bv de Nederlandse inzending voor die tijd niet te vaak te beluisteren is ook niet op you tube integratie enz.

Door G. Dijkgraaf (niet gecontroleerd) op zo, 12-12-2021 - 10:29

Als een lied in de eigen taal wordt vertolkt, is de mogelijkheid aanwezig dat heel veel mensen de taal kunnen verstaan. De minder ontwikkelde groep mensen die geen enkele taal verstaan - uitgezonderd hun eigen taal - begrijpen echt niet wat en waarover wordt gezongen in een andere taal. Daardoor kunnen deze mensen ook nooit oordelen of over de kwaliteit van het lied. Ze kunnen een lied enkel beoordelen over het feit dat ze het een mooi in het gehoor liggend geheel vinden, met andere woorden, van de inhoud heeft men geen kaas gegeten!

Door Joke de Jong (niet gecontroleerd) op zo, 12-12-2021 - 07:37

helemaal mee eens,

Door M de Leeuw (niet gecontroleerd) op za, 11-12-2021 - 17:49

Ik vind dat ieder land vrij moet zijn in taalkeuze.