Stelling: als omstander moet je proberen in te grijpen bij een ruzie of mishandeling

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je bent getuige van een ruzie op straat of je ziet dat iemand flink wordt toegetakeld. Wat doe je in zo'n situatie: ingrijpen of niet?

Zware mishandeling in Drenthe

In dezelfde week werd de verstandelijk beperkte Henry (21) uit Emmen op gewelddadige wijze beroofd. Hij hield verschillende botbreuken over aan de mishandeling. Ook dit gebeurde op een drukke locatie met veel omstanders, maar niemand schoot Henry te hulp. "De dader schijnt helemaal door het lint te zijn gegaan", zei zijn vader. "Mensen waren gewoon ontzettend bang om in te grijpen."

Filmen

Robert Gerritsen (32) daarentegen was een omstander die wel besloot in te grijpen tijdens een ruzie. Maar hij moest dat met de dood bekopen. De politie ontving later uren aan beeldmateriaal van omstanders, in de hoop dat de daders snel gepakt konden worden. Dat veel mensen wel gefilmd hadden maar niet ingrepen, leverde al snel een massale discussie op.

De politie benadrukte nog maar eens dat filmen inderdaad een goede beslissing is. Het advies: bel direct 112, probeer zo veel mogelijk opnames te maken en onthoud de kenmerken van de dader. "Natuurlijk staat de eigen veiligheid altijd voorop", aldus een woordvoerder.

Uw mening

Bent u het eens met het advies van de politie? Of zou je als omstander altijd moeten proberen om (samen) in te grijpen? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

Bron: Metro

17 Comments

Door van den Broek (niet gecontroleerd) op vr, 23-9-2016 - 23:36

Heb het ooit meegemaakt. Ingegrepen. En werd zelf doelwit en belande in het ziekenhuis. Zou het dus nooit meer doen.
Wel meteen bellen!
De daders gepakt, maar omdat ze nog nooit met de politie in aanraking waren geweest, geen straf. En ik heb nog steeds last van de gevolgen.

Door AH (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 08:01

Een keer ingegrepen bij de diefstal van buurmans fiets.
Samen met een buurman achter de daders aan ,bij een gevecht om de fiets terug te krijgen wilde een van de personen de fiets in de gracht gooien ,hierbij kreeg de buurman de fiets met kracht op zijn teen (blauw ) .
Ik zat op judo en gaf de andere dader een heupzwaai, waarbij hij met zijn been brak daar hij tegen de bumper van de auto viel.
Politie hield mijn de hand boven het hooft , want dit is toch een misdaad.
Toch zat ik er thuis mee dat de man niet werken kon en hem eigenlijk teveel leed had bezorgd.

Door Leon (niet gecontroleerd) op zo, 18-9-2016 - 11:17

Ingrijpen is alleen van nut als de dader hiervoor ook een straf krijgt. helaas staat hij sneller buiten dan jij als je op het politiebureau bent voor een proces-verbaal of getuigenverklaring. De dader wacht je in principe op en daar pas ik voor.

Door Theo (niet gecontroleerd) op zo, 18-9-2016 - 10:02

en als je een beetje teveel geweld gebruikt gaat de dader vrij uit en jij zit vast .Belachelijk

Door Kees van Dam (niet gecontroleerd) op vr, 16-9-2016 - 18:54

Altijd ingrijpen, laat zien dat je niet bang bent. Indien nodig tracht iets te pakken wat je als een wapen kunt gebruiken om zo de dader uit te schakelen dan wel te neutraliseren. Wellicht volgen anderen jouw voorbeeld en sta je niet alleen. Ben als oud-diender een aantal jaren geleden de politie te hulp geschoten die het onderspit dolven tegen een groep opgeschoten gespuis. Met een hoop bluf de groep verdreven waarna de vechtersbaas bedwongen kon worden.

Door Martin (niet gecontroleerd) op vr, 16-9-2016 - 12:29

Tegenwoordig is het niet verantwoord om nog in te grijpen (ook vanwege leeftijd <70.
Iedere crimineel is bewapend, al is het maar met een mobieltje.
Mijn advies: bel meteen 112

Door Ger (niet gecontroleerd) op vr, 16-9-2016 - 09:33

direct 112 bellen, dit wegens leeftijd.
Foto's maken enz. voor bewijzen.
Maar de straffen moeten vele malen hoger worden, meer respect voor een ander, maar ook het is ons land met onze wetten en cultuur. Bevalt het je niet of kun je niet leven naar onze normen dan ga terug want in die landen moeten wij ons ook aan de wet houden. B.V Turkey / Marokko. Dus rot op als het je niet bevalt.

Door Piet Batenburg (niet gecontroleerd) op vr, 16-9-2016 - 09:11

Ik vind het advies van de politie verstandig.!
112 bellen , filmen van de dader(s) en kenmerken dader(opnemen)
Maar niet ingrijpen als je geen kans maakt!
De daders zijn van een zeer laag niveau en laf.

Door Hades (niet gecontroleerd) op vr, 16-9-2016 - 09:08

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Wanneer grijp je actief of passief in? Dat is helemaal afhankelijk van de situatie. Ingrijpen kan ook zijn bijv de politie bellen, gegevens noteren, enz.

Door Lee (niet gecontroleerd) op vr, 16-9-2016 - 00:06

Ik heb het 1x gedaan (als vrouw) en dat is me slecht bekomen. 2 dagen later 4 bandn plat. Politie doet niks. Je weet niet zeker wie dat gedaan heeft, zeggen ze. Nou ik wist het wel want ze riepen me na, ik weet waar je woont trut!!