Stelling: een peuterspeelzaal in een verzorgingstehuis is een goed idee

Bijna de helft van de ouderen voelt zich vaak eenzaam, ook de ouderen in verzorgingstehuizen, zo blijkt uit onderzoek. In Seattle, gelegen in de Amerikaanse staat Washington, bedachten ze dé oplossing. Een peuterspeelzaal in een verzorgingstehuis!

Ook in Nederland gebeurt het steeds vaker dat kinderen in contact worden gebracht met ouderen in een tehuis. Zo zijn er veel scholen en kinderdagverblijven die af en toe een verzorgingstehuis bezoeken en activiteiten ondernemen. Met de Kinderboekenweek lezen kinderen bijvoorbeeld voor aan ouderen, of andersom. De combinatie van ouderen en kinderen kan een enorme impact hebben. De ouderen worden gestimuleerd tot activiteit en komen uit hun sociale isolement en de kinderen ontwikkelen zich, ondere andere op sociaal gebied. Of zitten er ook keerpunten aan een peuterspeelzaal in een verzorgingstehuis?

Wat vindt u?

Bent u van mening dat een peuterspeelzaal in een verzorgingstehuis een goed idee is? Of is contact tussen jong en oud dat af en toe plaatsvindt een beter plan? We zijn benieuwd naar uw argumenten. Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en praat mee!

9 Comments

Door G. Pen (niet gecontroleerd) op vr, 25-9-2015 - 18:34

ik werk zelf in een verzorgingshuis (in Friesland), waar een appartement is verbouwd voor kinderopvang, met een omheind terras. De kinderen kunnen op flexibele tijden gebracht worden.
de ouderen vinden het prachtig en staan regelmatig voor het raam, naar de buiten spelende kinderen te kijken.
Soms gaan ze naar de ouderen toe om samen met de fysio gymnastiek te doen of andere dingen (tekenen,voorlezen enz.).Ouderen met dementie reageren helemaal blij als ze de kinderen/baby's zien.De overlast valt best mee. Voor allemaal een winwin situatie. bij ons werkt het wel goed.

Door Ans (niet gecontroleerd) op ma, 31-8-2015 - 15:05

Wel contact, maar niet in een verzorgingshuis! En alleen als de ouderen dat zelf willen, niets opdringen. Kinderen zijn tegenwoordig erg luidruchtig en dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Wij mochten van onze ouders alleen gillen als er iets heel ergs gebeurd was, want anders moest je naar binnen, niet meer buitenspelen! Hier moet iemand dus wel mee om kunnen gaan, en dan niet met de dooddoener....ja, zo is het nu eenmaal, tegenwoordig.

Door Hans Maschhaupt (niet gecontroleerd) op za, 22-8-2015 - 13:08

Een peuterspeelzaal IN een verzorgingstehuis gaat mij te ver. Dat veroorzaakt teveel overlast voor de bejaarden, en drukt de uitbundigheid van de peuters. Daarentegen is een peuterspeelzaal vlakbij of naast een verzorgingstehuis een uitstekend idee. Er moet veel meer contact komen tussen de oudste en de jongste generatie: laat de peuters heel regelmatig op bezoek gaan bij de "oma's en opa's", zodat ze elkaar ook persoonlijk goed leren kennen (en bijv. aan elkaars verjaardag denken)!

Door Marijke (niet gecontroleerd) op vr, 21-8-2015 - 09:46

Ik ben verbijsterd, dat zoveel procent het een goed idee vindt om een schandalige besparingsoefening. Het plaatsen van een peuterspeelzaal in een bejaardenhuis wordt hier verkocht als een therapeutisch en goed idee om ouderen te activeren. Ik ben zelf 73, maar moet er niet aan denken om een stelletje rennende en schreeuwende kinderen om mij heen te hebben.
Het scheelt wel dat ik geen (ongewild) kinderen heb, ergo ook geen kleinkinderen. Ik schrijf er maar letterlijk ongewild bij want ik heb al eerder reacties gehad in de trant van egocentrisme etc. Maar ik denk dat ouderen echte aandacht meer op prijs stellen, dan de goedkope bezuinigingscreativiteit die de regering aan de dag legt. Het is bijna september en in Almere zitten de mensen nog steeds op een keukentafelgesprek te wachten. Ook worden ouderen gewoon hun vaste bejaardenhuis uitgeschopt, goed voor u, neen grove bezuiniging en dan alleen in een kamertje met veel te weinig zorg en aandacht. Dankjewel Mark Rutte, Van Reijn en vooral Jetta Klijnsma, de laatste mogen ze wat mij betreft uitroepen tot de meest asociale PvdA-er van de laatste eeuw.

Door José (niet gecontroleerd) op vr, 21-8-2015 - 00:33

Uitstekend idee om kleinkinderen bij oma te ontvangen.

Door Pinas (niet gecontroleerd) op do, 20-8-2015 - 15:56

Ik vind een goed idee om jong en oud bij elkaar te brengen. Voor beide partijen is een win situatie. De ouderen uit hun isolement en voor de kinderen voor de ont wikkeling. Een goed en beter plan.

Door Faber (niet gecontroleerd) op do, 20-8-2015 - 15:31

Dit is een uitstekend idee!
Vooral voor de bewoners die niet meer mobiel zijn.deze mensen beginnen weer op te passen en allert te zijn dat er niets fout gaat!ik spreek uit ervaring.

Door Lodie Blaauw (niet gecontroleerd) op do, 20-8-2015 - 12:16

Mijn moeder van 94 jaar woont in een verzorgingshuis in Zutphen en op haar eigen initiatief gaat ze elke week een halfuurtje voorlezen bij de kleintjes van het dagverblijf dat in het verzorgingshuis is gevestigd; iedereen geniet er enorm van, zowel mijn moeder als de kinderen.

Door Co (niet gecontroleerd) op di, 18-8-2015 - 09:22

Zolang er geen arbeidsplaats wordt vervangen en er geen luiers verschoont hoeven te worden ben ik er een warm voorstander van. En natuurlijk moet er ook een plaats zonder kinderen overblijven.