Stelling: er moet beter burgerschapsonderwijs komen

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob wil dat alle Nederlandse basis- en middelbare scholen beter lesgeven over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat, het zogenaamde burgerschapsonderwijs. Wat vindt u van dit plan?

Volgens de CU-politicus hebben scholen de belangrijke taak om te zorgen dat kinderen hun eigen rechten kennen en die van anderen respecteren. ‘Kinderen worden immers niet geboren met een democratisch gen’, schrijft minister Slob als toelichting op het wetsvoorstel, dat hij onlangs indiende.

Het burgerschapsonderwijs is al verplicht in Nederland, maar zowel de minister als de Onderwijsinspectie constateren dat scholen moeite hebben hier invulling aan te geven. ‘Sommige doen het perfect en hebben burgerschap echt in het DNA van de school verweven. Bij andere wordt burgerschap met één les per jaar afgedaan’, aldus minister Slob. Deze scholen hebben volgens hem meer houvast en duidelijkheid nodig.

Uit recent onderzoek bleek dat Nederlandse scholieren in verhouding tot scholieren in andere Europese landen weinig kennis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat hebben. Juist in deze tijd van toenemende spanningen en afnemende binding is goed burgerschapsonderwijs van cruciaal belang, vindt minister Slob.

De volgende aspecten zijn belangrijk bij het burgerschapsonderwijs:

  • Respect voor en kennis van democratische en rechtsstatelijke waarden en mensenrechten.
  • Ontwikkeling van maatschappelijke en sociale competenties die kinderen nodig hebben om bij te dragen aan en deel uit te maken van de samenleving.
  • Het leveren van een bijdrage aan de vorming van een schoolcultuur die in overeenstemming is met democratische waarden.

Scholen krijgen wel vrijheid om zelf invulling te geven aan dit burgerschapsonderwijs, maar er moet meer duidelijkheid en strengere controle op komen.

Op social media spreken veel mensen zich uit tegen het wetsvoorstel. Tegenstanders beroepen zich bijvoorbeeld op de toenemende druk op docenten, het docententekort en de lage salarissen in het onderwijs. Ook vinden veel mensen dat bewegingsonderwijs en andere basisvakken – zoals aardrijkskunde en geschiedenis – meer aandacht moeten krijgen.

Wat vindt u?

Is het belangrijk dat scholieren beter les krijgen over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat? Of moeten de andere problemen in het onderwijs eerst aangepakt worden? Laat het ons weten.

15 Comments

Door Lia Mulder (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 21:57

Mee eens

Door Linda van Veen (niet gecontroleerd) op wo, 13-6-2018 - 12:28

Misschien moeten ouders dan ook op deze cursus want vele ouders geven ook niet het goede voorbeeld.

Door marian (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 21:51

helemaal mee eens.Zo denk ik er ook over.

Door Agnes (niet gecontroleerd) op za, 9-6-2018 - 07:41

Ik herinner mij dat dit soort onderwerpen 'vroeger' op school aan bod kwam bij maatschappijleer.

Door snoezel (niet gecontroleerd) op vr, 8-6-2018 - 19:25

ik zal even een voorbeeld geven van gisteren met mijn buurvrouw en 3 kinderen.
wij man en vrouw van 66 en 59 knippen onze heg van 100mtr , daar zit ook een stuk nog van de buren aan vast , haar man werkt altijd , mijn man had dit jaar weer gevraagd of ze mee op zou ruimen , op de afgesproken tijd was ze niet aanwezig , uiteindelijk is ze er [ het vorige jaar ook ], maar ze moet nog van alles tussendoor ,ik help ook nog mee aan haar heg met opruimen , ze zegt op een gegeven moment tegen me dat ik dat niet hoef .Heel aardig zult u mischien zeggen .Nou als mijn buurman mijn heg kwam knippen [ voor niks he ] dan zou ik mijn buurvrouw mee helpen om ook haar met haar heg helpen op te ruimen . En ik zou zorgen dat ik te vroeg was ipv te laat . De kinderen zijn 15 13 en 11 dus kunnen in mijn beleving ook wel een handje helpen .Dat is ook democratie .Hier zeggen we : beter een ouwe kapot dan een jonge bedorven ?!Voor wie het wil snappen .

Door L.Kosters. (niet gecontroleerd) op vr, 8-6-2018 - 11:02

Helemaal mee eens!

Door Michel (niet gecontroleerd) op do, 7-6-2018 - 22:31

Zeker de mensenrechten moeten aangeleerd worden en op de eerste plaats ook door onze overheid gehanteerd worden iets wat nu niet helaas niet gebeurt, een overheid dient uiteraard het goede voorbeeld te geven.

Door Cor (niet gecontroleerd) op do, 7-6-2018 - 22:20

Natuurlijk, geweldig plan. Maar wanneer moet dat gegeven worden? In de avonduren, en dan maar externe leerkrachten inhuren? De huidige dagelijkse leerkrachten hebben al genoeg dingen te doen die niets met lesgeven te maken hebben.

Door De Boer Lieke (niet gecontroleerd) op do, 7-6-2018 - 20:43

Als de jeugd geen voedingkrijgt is voor een keer niet zo slim
Maar opvoeding van normen en waarden is onmisbaar om later goed en eerlijk en betrouwbaar ingezet maatschappijtje mogenfunctioneren.
We kunnen als gekke Henkie hier wel alllemaal zgn.nieuwe Nederlandersheen halen die van ons gaan eten maar over 30 jaar etende ons op als wij alles maar tolereren.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 7-6-2018 - 20:41

Ben het er helemaal mee eens!
Goed onder woorden gebracht