Stelling: het afschaffen van seniorendagen is een goede zaak

De cao's ondergaan ingrijpende veranderingen. Seniorendagen worden versoberd of vervangen door andere regelingen. Wat vindt u hiervan? Breng uw stem uit en reageer!

AWVN concludeerde na het onderzoek dat bij 15 procent van de werkgevers het ouderenverlof is verdwenen. Dit kan de komende jaren oplopen tot ruim 60 procent. Niet alle vakbonden zullen zomaar akkoord gaan met de vermindering van de seniorendagen. De meeste vakbonden vinden dat er iets tegenover moet staan als de seniorendagen worden afgeschaft, zoals hoger loon of bijscholing.

Seniorendagen te duur

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is de regeling te duur. Werkgevers willen daardoor geen ouderen meer in dienst nemen. Daarnaast zorgen de extra vrije dagen voor gaten in het werkrooster. Deze moeten dan opgevuld worden door uitzendkrachten of ander personeel. Dit kost een werkgever meer geld.

Wat vindt u?

Krijgen ouderen een betere kans op de arbeidsmarkt door de afschaffing van de seniorendagen? Of hebben ouderen gewoon recht op deze extra vrije dagen? Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en praat mee!

Bron(nen):

26 Comments

Door lezertje (niet gecontroleerd) op zo, 23-8-2015 - 17:22

Afschaffen,kunnen we eindelijk onze ziekte dagen gaan opnemen. de conditie van de oudere die lange weken maakt wordt er beslist beter op wanneer ze zich goed gaan trainen in hard werken. Scheelt later ook weer in de AOW. Veel collega's tussen de 60 en 67 halen het pensioen niet eens omdat ze helemaal kapot zijn gegaan en vervolgens zijn overleden.

Door Martijn (niet gecontroleerd) op do, 13-8-2015 - 16:10

Ha, de zweep erover! Doorgaan oudje! Wij als overheid hebben bepaald dat je tot zéker 67 jaar moet doorgaan. Wat ons betreft tot 70 à 80 jaar. Het zal je leren, luiwammes! En nou bek dicht.
Martijn

Door Andre (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2015 - 19:07

Deze ouwelullendagen zijn door ons betaald , het is afgesproken in de CAO van veel bedrijfstakken in de jaren 90 dus deze dagen niet zomaar weggeven ik ben nu 70 jaar heb 45 jaar gewerkt vanaf mijn 15 jaar en daarvan 35 jaar volcontinu in de Rotterdamse Haven dus blijf van deze zelf betaalde dagen af en laat 65 de pensioen leeftijd blijven kunnen er jonge werkzoekende gaan werken liever nog met 62 jaar pensioen

Door Riet (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2015 - 12:14

Puur qua gezondheid lijkt het me verstandig om mensen in de jaren voor ze helemaal stoppen met werken langzaam te laten wennen aan meer vrije tijd, seniorendagen zijn daar een goed onderdeel van. Bovendien gaat de tijd naarmate we ouder worden steeds sneller waardoor, als je evenveel uren blijft werken, er in verhouding steeds minder vrije tijd overblijft, dit zorgt dus voor een groter "zwart gat" na de pensionering, hetgeen ook al weer slecht is voor de gezondheid. Misschien een het uren afbouwen vanaf een jaar of 60 wel een beter systeem dan het huidige.........

Door M.hazeveld (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2015 - 11:21

Daar ben ik het helemaal mee eens. de jongeren moeten aan het werk ,verlaag de lonen van iedereen en dan kunnen er meer mensen aan het werk!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 2-8-2015 - 17:13

In een woord belachelijk
600.000 werkelozen

Door Rupert (niet gecontroleerd) op zo, 2-8-2015 - 16:52

Beste Ossie. De gasten die dit allemaal verzinnen zijn niet de ambtenaren maar de politici Pechtold, Rutten, Samsom etc. De kleine groep ambtenaren aan de top heeft een riant salaris en dito pensioen, net als de top van het bedrijfsleven. De overgrote meerderheid van de ambtenaren heeft een gewoon salaris en een gewoon pensioen en wordt net zo hard als iedereen getroffen door de aso maatregelen van dit aso kabinet. Als je iets wilt beweren over een bepaalde groep werknemers waaraan jij een hekel hebt, kijk dan voortaan eerst even naar de feiten.

Door Herman (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2015 - 23:11

Helemaal met reactie van De Postbode eens, wij (ik ben geboren in 1956) zijn al genoeg gepakt door onze regeringen. Ik werk al vanaf mijn 18e, moet nu door tot 67 jaar en 3 maanden.Waarom de jeugd het werk niet laten doen, al ik bijv. 62 jaar ben. Dan heb ik lang genoeg gewerkt lijkt mij. Veel jeugd ontvangt nu een uitkering zonder enige toekomst, geef ze werk, hebben zij ook een toekomst, dat is toch stimulerend voor hen? De staat kost het NU uitkeringen aan de jeugd, dat geld kan dus naar de nu 55+ers als die willen stoppen. Mijn zwager was 14 jaar geleden 53 jaar toen die mocht stoppen (VUT), waarom dan ons 14 jaar langer laten werken? Ik ben nu na vier werkdagen in de week totaal kapot, lig iedere vrijdagavond om 20.00 uur plat, en nee, ik heb geen zwaar lichamelijk werk, wel veel nadenkwerk (computer), ook dat werk gaat aan je vreten als je ouder wordt.

Door Herman (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2015 - 22:39

Helemaal eens met reactie van De Postbode, ik werk nu vanaf mijn 18e (ben nu 59 jaar). Moet door tot 67 jaar en 3 maanden. Laat de jeugd het werk doen straks (vanaf bv. voor mij 62 jaar), er lopen er zoveel bij huis, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Zij ontvangen geld van de staat zonder toekomst, kan dat geld naar ons, heeft de jeugd weer toekomst. Mijn zwager ging 14 jaar geleden met de VUT op 53 jarige leeftijd (dat hoeft ook niet hoor van mij), waarom moet ik nu 14 jaar langer doorwerken? De 55-+ers hebben al voldoende ingeleverd, zijn al tijden overal de klos mee.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2015 - 17:35

schandalig, laat de werkloze jeugd eens werken,in plaats van alles van de ouderen afpakken.