Stelling: ik ben dagelijks actief op Facebook en/of Instagram

Getty Images

Ondanks kritische geluiden blijven Facebook en Instagram populair. In het afgelopen jaar waren ruim 10 miljoen Nederlanders actief op Facebook en bijna 6 miljoen Nederlanders op Instagram.

Vanwege de corona-maatregelen leven we  in een tijd waarin afspraken met vrienden, familiebezoeken of ontmoetingen in het café en theater lang niet altijd vanzelfsprekend zijn. Voor velen is het dan een uitkomst dat sociale media altijd beschikbaar zijn. Een anekdote vertellen, een foto uitwisselen, grappige filmpjes posten. Je blijft op de hoogte van elkaars reilen en zeilen en het is zéker ook een uitgelezen manier om met jongere generaties in contact te blijven. De kleinkinderen bellen niet met opa en oma, maar plaatsen een foto op Instagram. 

65- tot 75-jarigen maken steeds meer gebruik van sociale media, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. In 2019 zei 76 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief te zijn geweest op sociale media. Maar ook het sociale mediagebruik onder 75-plussers is toegenomen. Tekstberichten uitwisselen via WhatsApp bevalt hen trouwens het beste. En u? Zijn voor u sociale media óók onmisbaar geworden?

Auteur