Stelling: Ik blijf vliegen, ondanks de CO2-uitstoot

Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Vooral verre reizen gaan gepaard met een flinke CO2-uitstoot en dragen daarmee fiks bij aan de opwarming van de aarde. Het is dus beter voor het milieu om niet te vliegen, of voor korte afstanden de trein of de auto te nemen. Maar, ook daar kleven nadelen aan.

Europese vakanties

Zo zijn treintickets naar de meeste Europese steden een stuk duurder dan vliegtickets. Dat verschil kan oplopen tot meer dan honderd euro. Ook ben je vaak een stuk sneller op je bestemming als je vliegt, dan wanneer je in de trein stapt.

Verre reizen

Voor verre reizen heb je natuurlijk niet veel keuze: je moet wel vliegen. Volgens gegevens van duurzaamheidsorganisatie Milieu Centraal stoot de gemiddelde Nederlander met een vliegvakantie naar Bali van twee weken inclusief hotel maar liefst 4.000 kilo CO2 uit. Ter vergelijking, een heel huishouden stoot jaarlijks gemiddeld zo'n 23.000 kilo CO2 uit.

Dat zijn flinke aantallen. Wat kun je eraan doen? Geen verre reizen meer maken, of de schade beperken als je toch naar een ander continent vliegt. Dat doe je door bijvoorbeeld een directe vlucht te nemen, in plaats van een vlucht met een overstap.

Stelling

Bent u van plan om minder te gaan vliegen vanwege de CO2-uitstoot, of niet? Vindt u bijvoorbeeld dat u al genoeg voor het milieu doet? Reageer op onze stelling: