Stelling: Ik durf nu best op vakantie met het vliegtuig

We kunnen na bijna drie maanden weer binnen Europa reizen en vliegen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het oranje reisadvies voor 16 landen opgeheven. Luchtvaartmaatschappijen vliegen naar steeds meer vakantiebestemmingen. Durft u het vliegtuig weer in te stappen?

Rondom vliegen is de afgelopen weken veel discussie geweest. Zo is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen op de Nederlandse luchthavens bij het inchecken, bij de gate en de veiligheidschecks. Daarnaast moet iedereen in het vliegtuig een mondkapje dragen en moeten reizigers een gezondheidsverklaring invullen en ondertekenen. Met deze maatregelen denkt het kabinet dat het verantwoord is om te vliegen, zonder dat de 1,5 meter afstand in acht hoeft te worden genomen.

Besmettingsgevaar

Reden voor reisredacteur Thijs Joosten van Plus Magazine om vliegen voorlopig links te laten liggen. Hij ziet het kapje als een vorm van 'schijnveiligheid', schrijft hij in een column op deze site. "Zodra ik iets iets eet of drink of mijn neus snuit, moet het kapje af. Ik zie de boze blikken van mijn medepassagiers al voor me… De luchtcirculatie in een vliegtuig is efficiënt en remt de verspreiding van virussen. Maar vaak gaat die pas flink blazen zodra het toestel gaat taxiën. Dat duurt soms wel een kwartier."

Vliegtuigdeskundige Peter Wijninga stelt tegen RTL Nieuws dat het tijdens de vlucht flink mee zal vallen met het besmettingsgevaar, maar andere momenten tijdens de reis kunnen volgens hem wél tot risico's leiden. Bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen, waar mensen ook langere tijd in elkaars buurt zijn. "Daar kunnen opstoppingen ontstaan", zegt hij.

Naast elkaar

Aan de andere kant: we kunnen nu eenmaal niet altijd binnen de muren van ons huis blijven. Bovendien heeft het kabinet de reisadviezen niet voor niets aangepast. Vliegen mag weer, dus waarom zouden we er geen gebruik van maken? Anne Giabourani reisde maandag al met haar familie met het vliegtuig. Of zij bang is om besmet te raken?  "We zitten allemaal naast elkaar, op dezelfde rij, dat geeft toch een idee van meer bescherming”, zegt ze tegen het Algemeen Dagblad.

Stelling

Durft u het vliegtuig al in te stappen? Of wacht u liever nog even af? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

65 Comments

Door Jack (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 16:29

Vaccin afwachten is altijd het beste. Maar ik hoop toch snel weer in een vliegtuig te stappen met mondkapje . Maar bij tuincentra /bouwmarkt is het veel drukker en mensen zonder mondkapje. Ik hoop snel weer in egypte lekker te snorkellen ………...wel met een heel groot mondkapje/snorkelmasker...…...met dan aan DECATHLON

Door Mari (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 10:42

Laat ieder zelf bepalen of ze willen reizen. Je loopt niet meer risico dan in de winkel. Dus wil uit een overvol Nederland voor een zonnige vakantie... DOEN! Ga lekker genieten van een plekje in Europa. Goed voor iedereen.

Door Mari (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 10:41

Laat ieder zelf bepalen of ze willen reizen. Je loopt niet meer risico dan in de winkel. Dus wil uit een overvol Nederland voor een zonnige vakantie... DOEN! Ga lekker genieten van een plekje in Europa. Goed voor iedereen.

Door van den Bosch (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 09:15

Er wordt de bevolking zand in de ogen gestrooid. Er is achter de coulissen veel meer aan de hand. Ga zelf graven!
De massa wil men dom houden!

Door Annemarie (niet gecontroleerd) op zo, 21-6-2020 - 20:17

Weet je wat het ergste is de jonge lui gaan gewoon door met iedereen te ontmoeten want ze krijgen toch geen Corona lokken het zelf uit en krijgen straks wel de eerste injectie voor Corona terwijl de oudere voorzichtig doen hoe krom is deze overheid walgelijk

Door Meuldijk (niet gecontroleerd) op za, 20-6-2020 - 08:53

Hoe dom kun je zijn?blind varen op het advies van een deskundige?!gebruik je eigen verstand,kijk om je heen,er is werkelijk niets aan de hand,het is gewoon een griepje,die ze hebben opgeblazen in de media!!!

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 20-6-2020 - 08:27

@Lucassen. Het mag weer, omdat deze eerste virusgolf bijna voorbij is en dús kan de economie weer op gang komen. Oorzaak en gevolg niet door elkaar halen!

Door Marijke van der... (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 21:50

je zit veel te dicht op elkaar.

Door Ria (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 16:55

Wij hebben de corona al en huis gehad, ook al ben ik zelf niet ziek geweest, ik ga er vanuit dat we de eerste maanden immuun zijn. Daarom ben ik voor mezelf niet bang. Het blijft vreemd dat er zo veel verschil zit in maatregelen bij vliegreizen ten opzichte van andere branches.

Door Ton (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 14:28

Helaas is er maar 1 remedie: Afstand houwen dus,Buiten. Binnen in bussen/ vliegtuigen /cafe's/koren is vragen om trammelant, vrees ik..