Stelling: Ik wil mijn schermtijd graag verminderen

Meer dan de helft van de Nederlanders boven de 13 jaar vindt dat zij te veel naar het scherm van een tablet, telefoon, televisie of laptop kijken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Magazine Media Associatie (MMA).

Een kwart van de Nederlanders maakt zich ook zorgen over de gevolgen van schermtijd op hun gezondheid. In de groep van 18 tot 34-jarigen zijn deze zorgen het hoogst. Zij vinden ook het vaakst dat zij te veel naar beeldschermen kijken. Populaire apps waar veel tijd op wordt doorgebracht, zijn bijvoorbeeld: YouTube, Instagram, Gmail, Netflix, Facebook en Google Maps.

Een groot deel van de schermgebruikers (41 procent) is actief bezig om de schermtijd te verminderen, dat blijkt ook uit het onderzoek van de MMA. Dat kan steeds meer met verschillende apps die inzichtelijk maken hoeveel tijd een smartphone- of tabletgebruiker doorbrengt op bepaalde applicaties. De gebruiker kan zichzelf hiermee ook limieten stellen.

Toch lukt het lang niet iedereen om minder tijd te besteden aan mobiele apparaten. Uit een onderzoek van PanelWizard blijkt namelijk dat driekwart van de mensen die graag minder tijd op apparaten door wil brengen, het goede voornemen niet lang volhoudt.

Stelling

Zou u ook graag minder tijd op beeldschermen door willen brengen? Of heeft u hier juist helemaal geen problemen mee? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

24 Comments

Door Heleen (niet gecontroleerd) op vr, 3-4-2020 - 15:56

Dat doe ik al jaren!

Door Kees (niet gecontroleerd) op ma, 9-3-2020 - 15:17

Mijn keus valt soms in het midden , dus mis ik keuze voor neutraal .

Door Wjgmhammecher (niet gecontroleerd) op vr, 6-3-2020 - 11:37

dat kan ik helemaal onderstrepen.
Je wilt toch zèlf minderen? Dat vraagt om zelfdiscipline. Een (kook)wekker is daarbij een uitstekend hulpmiddel.

Door Kitty Koster-Ve... (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2020 - 21:22

U heeft helemaal gelijk

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 10:10

Alweer zo'n domme stelling: daar bent u toch zelf bij?
Nooddruftig zou ik het niet noemen en is het ook niet...

Door Frank Hilhorst (niet gecontroleerd) op di, 11-2-2020 - 22:45

Haast niet te voorkómen in een (semi-)beroepsmatige situatie. Voor de jeugd zou het beter zijn een beperking naar circa 1 uur per dag na te streven en lekker naar buiten gaan of iets anders (zinnigs) te doen. Ze zijn willens en wetens nooddruftig online. Vastgeplakt aan hun smartphone. Voor mensen die slecht naar buiten kunnen kan het een afleiding zijn.

Voor mijzelf, ik zit circa 7 uur per dag achter één of meerdere panelen. Mijn werk vereist iets om 'naar te kijken'. Al 33 jaar. Het zou voor velen verstandig zijn om bewust minder tijd achter een scherm door te brengen. Vooral wanneer er vijf personen in een treincoupé zitten te appen en te piepen. Weinig sociaal.

Door deborah (niet gecontroleerd) op za, 8-2-2020 - 08:46

Het is voor mij een soort van troost en geen zin in iets ondernemen op dit moment, een spelletje, het nieuws, gewoon informatie bekijken.

Door Miep (niet gecontroleerd) op do, 6-2-2020 - 12:52

Zou wel willen minderen, maar ben 90jr en heb verschillende hobby,s moeten schrappen. Dus op mijn iPad bezig zijn is voor mij een fijn alternatief. Spelletjes, familie/vrienden-contact, foto,s, lessen, van alles opzoeken enz.

Door Jol (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 21:30

Iedereen is al zo verslaafd

Door Marijke (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 12:29

Als je te veel achter je scherm zit! Doe er dan wat aan. Ga lekker wandelen of lezen of puzzelen.