Stelling: Ik wil mijn schermtijd graag verminderen

Meer dan de helft van de Nederlanders boven de 13 jaar vindt dat zij te veel naar het scherm van een tablet, telefoon, televisie of laptop kijken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Magazine Media Associatie (MMA).

Een kwart van de Nederlanders maakt zich ook zorgen over de gevolgen van schermtijd op hun gezondheid. In de groep van 18 tot 34-jarigen zijn deze zorgen het hoogst. Zij vinden ook het vaakst dat zij te veel naar beeldschermen kijken. Populaire apps waar veel tijd op wordt doorgebracht, zijn bijvoorbeeld: YouTube, Instagram, Gmail, Netflix, Facebook en Google Maps.

Een groot deel van de schermgebruikers (41 procent) is actief bezig om de schermtijd te verminderen, dat blijkt ook uit het onderzoek van de MMA. Dat kan steeds meer met verschillende apps die inzichtelijk maken hoeveel tijd een smartphone- of tabletgebruiker doorbrengt op bepaalde applicaties. De gebruiker kan zichzelf hiermee ook limieten stellen.

Toch lukt het lang niet iedereen om minder tijd te besteden aan mobiele apparaten. Uit een onderzoek van PanelWizard blijkt namelijk dat driekwart van de mensen die graag minder tijd op apparaten door wil brengen, het goede voornemen niet lang volhoudt.

Stelling

Zou u ook graag minder tijd op beeldschermen door willen brengen? Of heeft u hier juist helemaal geen problemen mee? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

20 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 10:10

Alweer zo'n domme stelling: daar bent u toch zelf bij?
Nooddruftig zou ik het niet noemen en is het ook niet...

Door Frank Hilhorst (niet gecontroleerd) op di, 11-2-2020 - 22:45

Haast niet te voorkómen in een (semi-)beroepsmatige situatie. Voor de jeugd zou het beter zijn een beperking naar circa 1 uur per dag na te streven en lekker naar buiten gaan of iets anders (zinnigs) te doen. Ze zijn willens en wetens nooddruftig online. Vastgeplakt aan hun smartphone. Voor mensen die slecht naar buiten kunnen kan het een afleiding zijn.

Voor mijzelf, ik zit circa 7 uur per dag achter één of meerdere panelen. Mijn werk vereist iets om 'naar te kijken'. Al 33 jaar. Het zou voor velen verstandig zijn om bewust minder tijd achter een scherm door te brengen. Vooral wanneer er vijf personen in een treincoupé zitten te appen en te piepen. Weinig sociaal.

Door deborah (niet gecontroleerd) op za, 8-2-2020 - 08:46

Het is voor mij een soort van troost en geen zin in iets ondernemen op dit moment, een spelletje, het nieuws, gewoon informatie bekijken.

Door Miep (niet gecontroleerd) op do, 6-2-2020 - 12:52

Zou wel willen minderen, maar ben 90jr en heb verschillende hobby,s moeten schrappen. Dus op mijn iPad bezig zijn is voor mij een fijn alternatief. Spelletjes, familie/vrienden-contact, foto,s, lessen, van alles opzoeken enz.

Door Jol (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 21:30

Iedereen is al zo verslaafd

Door Marijke (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 12:29

Als je te veel achter je scherm zit! Doe er dan wat aan. Ga lekker wandelen of lezen of puzzelen.

Door Mira (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 12:24

Het wordt wel steeds lastiger doordat je door de maatschappij/diverse bedrijven bijna verplicht wordt om alle post nu digitaal te moeten accepteren, wat ik niet fijn vindt. Relaxed de krant op de bank lezen in plaats van bladeren via het scherm, sorry, kan er niet aan wennen.

Door Jaon (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 10:48

Ik heb mijn schafttijd zelf goed in de hand.

Door eline (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 10:23

Na het ontbijt kruip ik vaak achter de computer, maar niet voor ik de kookwekker op 1 uur heb gezet. Deze loopt na dat uur af, ik maak nog even af waarmee ik bezig ben en zet de computer uit. Als ik 's middags niet weg ben, zet ik vaak de computer om +/- 16 uur weer aan, de kookwekker weer op 1 uur en om 17 uur gaat de computer uit tot de volgende dag. 2x een uur over de dag verdeeld, dat moet toch kunnen?

Door K.van den Berg (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 10:10

Ik ben van mening dat winkelpersoneel ook vrij mag zijn op eerste kerstdag.
Waarom moeten zij werken omdat wij mogen genieten van te laat denken aan het feit dat er nog boodschappen missen.