Stelling: ‘Suikertax is een goed idee’

Extra belasting op suiker - eens of oneens?

Er komt geen extra belasting op suiker, oftewel suikertax. Het uitgelekte Nationaal Preventieakkoord kiest liever voor stimuleren van caloriearme frisdranken, door belastingverlaging. Een gemiste kans?

Suikertax is goed idee!

We eten met elkaar teveel suiker, en dat is slecht voor de gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat suikertax werkt. In Engeland is het daarom ingevoerd op frisdrank. Mensen kopen minder suikerrijke producten, als er een extra belasting op zit. Minder frisdrank, sap, koek en snoep in het winkelwagentje dus. Suikertax zorgt zo voor lagere bloedsuikerwaarden, minder diabetes en slankere tailles. We zullen zo allemaal minder geld = besteden aan de gezondheidszorg. En daarbij: een pakje sigaretten heeft ook een extra belasting, om roken te ontmoedigen.

Nee, niet doen!

Net als BTW is deze belasting niet afhankelijk van je inkomen. Iedereen betaalt evenveel. Daarmee wordt een suikkerrijk product relatief duurder voor mensen met een smalle portemonnee. Verder is het de vraag of de overheid mag bepalen wat mensen in het karretje van de supermarkt gooien. Dat mag je toch zeker zelf weten. Daarbij: groente en fruit hebben een BTW-verhoging gekregen, daar zou eerder wat aan gedaan moeten worden.

39 Comments

Door Jager (niet gecontroleerd) op wo, 27-2-2019 - 09:19

Een voormalig universitair docent biologie heeft mij ooit verteld dat als geraffineerde suiker nu zou worden uitgevonden dit produkt boven aan de lijst van verboden middelen zou komen te staan. Het is zeer verslavend en daardoor een desastreus produkt omdat het bijvregelmatoge consumptie een slopend effect heeft op de gezondheid.

Door Femke (niet gecontroleerd) op di, 19-2-2019 - 15:53

Heb zo een hekel aan al die regels en die betutteling! En al die zogenaamd verbeterde inzichten in voeding! En waarom alles beboeten??
Afwisseling en alles met mate, gouden regel in voeding.

Door J.walther (niet gecontroleerd) op di, 22-1-2019 - 22:11

laat je maar lekker gek maken door die zakken
Fullers.over twee jaar gaat het ieder een vervelen en zoeken ze weer wat anders om hun zakken te vullen ben van 1940 heb Alles gegeten wat jullie nu willen verbieden.kilo,s suiker zout etc etc.ben er 79 mee geworden en
spring nog over het dark heen.dus mensen Slaap rusting vedder ik ga door met genieten.
Het ziekte verzuim word over een paar jaar heel groot door de voiding van nu.mensen hebben Geen enkele weerstand meer,door die zogenaamde Gezonde voeding.
Weterusten.

Door joke bekken (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 20:24

goed voor je tanden

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 18:28

Overal belasting opgooien is niet de oplossing en ook niet eerlijk.
Het moet aan het begin veranderen, het gebruik van suiker in al die producten moet stevig aan banden worden gelegd! suiker wordt misbruikt als middel om mensen verslaafd te maken.
Het is belachelijk waar het allemaal aan toegevoegd is, dat moet verboden worden.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 17-1-2019 - 22:30

Denk dat bewustwording belangrijker is. Moet vanuit de mensen zelf komen. Zag twee meisjes in de supermarkt. De één zat het etiket hardop te lezen. Onder andere glucosesiroop. Lijkt me een begin. Meer mensen zijn er mee bezig, hoewel sommigen je raar aankijken als je iets zegt over suiker en slecht. Dat ik trillerig werd van suiker, daar had een vrouw die ik sprak nou echt nooit van gehoord.

Door G.Kunst (niet gecontroleerd) op di, 15-1-2019 - 22:11

Helemaal mee eens

Door Loes de Bruin (niet gecontroleerd) op wo, 17-10-2018 - 19:40

I.p. v. extra BTW op groenten en fruit die eraan gaat komen, zou ik het verstandiger vinden om juist de zaken waar we gezond van worden en blijven niet te belasten en ongezonde producten waar we ziek van kunnen worden, suiker en suikerrijke producten duurder maken. Ook de suikervervangers die in de light producten zitten zijn niet gezond!

Door Evert Korevaar (niet gecontroleerd) op di, 16-10-2018 - 19:31

Het is weer zo'n verkapte beasting, ik zou het eens zijn als deze tax in de gezondheidszorg terecht komt

Door An van de Lest (niet gecontroleerd) op vr, 12-10-2018 - 12:24

Helaas zijn niet alle mensen zich bewust van wat suiker met je doet.
Niet iedereen is in staat al de etiketten te lezen en " verborgen" suikers te herkennen!
De gemiddelde mens is geen wetenschapper en verdiept zich niet in de voedingsleer.
Kun je ook niet verwachten.
Het trieste is dan ook dat mensen denken gezond te eten, terwijl dat niet gezond is, denk aan b.v.lightproducten.Ik hoorde iemand zeggen:" nou, maar ik drink "gezonde" cola!!Jammer, toch?
De enige echte "schuldige" is de fabrikant die het er allemaal instopt.
Dat moet aangepakt en verbeterd worden, daar ligt de grootste verantwoordelijkheid, naast de eigen verantwoordelijkheid van ieder individu!
Laten we daar eens mee aan de slag gaan.
( gebeurt gelukkig hier en daar al, maar lang niet genoeg!)
Suikertax op zich lost het echte probleem, denk ik, niet op!