Stelling: vaccinatie moet verplicht worden door de overheid

De vaccinatiegraad in Nederland is gedaald naar 92%. De tweede Kamer discussieert over wat er moet gebeuren. Mensen verplichten om een prik te halen, zoals in andere Europese landen?

De vaccinatiegraad van kinderen is gedaald naar 92%. Voor goede bescherming van de bevolking tegen ernstige ziekten is het nodig dat tenminste 95% van de kinderen wordt ingeënt. De Tweede Kamer is daarom op zoek naar een oplossing.

Verplichten

De VVD opperde om vaccins te verplichten. In andere landen is een prik vaak ook verplicht. In België zijn kinderen verplicht om zich in te enten tegen polio. In Frankrijk daarbij ook nog tegen difterie en tetanus. Italië had al de verplichting voor deze drie prikken en hepatitits b en gaat dat nu nog verder uitbreiden. Duitse ouders krijgen een boete als ze niet naar het consultatiebureau gaan met hun zuigeling.

Griepprik

Dat klinkt allemaal nog redelijk, wanneer je denkt aan de ernstige ziekten als polio. Maar het wordt ingewikkelder als je de lijn doortrekt. Welke vaccinaties moeten verplicht worden en welke niet? Moeten mensen die 60+ zijn dan ook verplicht de griepprik halen? En meisjes van 13  de HPV-prik die beschermt tegen baarmoederhalskanker? In beide groepen haalt maar de helft de prik.

Wij horen graag uw mening:

Reactie toevoegen

91 Comments

Door Gaby (niet gecontroleerd) op za, 4-1-2020 - 09:38

Ik vind het belachelijk, om vaccinaties te verplichten. Ik ben zelf weinig ziek. Ik houd mijn lichaam op peil met vitamines. Ik ga geen troep mijn lijf inspuiten,als het niet nodig is. De griepprik vind ik helemaal niks. Je kunt er behoorlijk ziek van worden. En daarbij kun je een andere vorm krijgen. Ja is geld verdienen voor de fabrikanten.
Dat is net zoals alle meiden vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Dat is 1 onderdeel wat een soa is. Ongeveer 600 meisjes per jaar krijgen het en daarvoor moeten alle meisjes gevaccineerd worden? Wat voor gedachten zit hier achter? Goede voorlichting geven en die meisjes laten weten dat ze goed moeten nadenken wanneer ze veel wisselende contacten hebben.
Vaccineren kan goed zijn, maar wel goed nadenken. De fabrikant vaart er wel bij.

Door isra (niet gecontroleerd) op do, 20-6-2019 - 19:09

Ziekte zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Vaccinatie is daar geen oplossing voor. Mensen zijn apathisch geworden door de doctrine van de farmaceutische industrie. Het immuunsysteem van een pasgeboren kind is nog niet altijd opgewassen tegen de vaccinaties die toegediend worden. Zeker als je het hebt over een BMR combinatie. Ik ben niet tegen vaccinatie maar doe het op een later tijdstip van het leven. Zeg het vierde levensjaar. Dan kun je ook zien of er schade optreedt door de vaccinatie. Het is namelijk niet zonder risico.

Door isra (niet gecontroleerd) op do, 20-6-2019 - 18:58

Eindelijk iemand die zijn hersens weet te gebruiken.

Door Lilian Arends (niet gecontroleerd) op wo, 29-5-2019 - 07:28

Ongevaccineerde mensen weten vaak niet wat ze andere mensen aandoen en daar ligt de moeilijkheid. Als het alleen om de mensen zelf zou gaan dan maakt het niks uit, maar het punt bij deze stelling zit hem in het feit dat we nu eenmaal niet alleen op een eilandje leven maar dagelijks contact hebben met andere mensen. En die lopen dan ook gevaar. Daarom zou je vaccinatie moeten verplichten.

Door Maria (niet gecontroleerd) op zo, 5-5-2019 - 08:07

Fatsoenlijk en objectief? Iemand die op de stoel van de rechter gaat zitten is dat zeker niet, Bart onderaan. Anti-vaccers schermen met getallen en problemen die niets met de vaccinaties te maken hebben. Gewoon inenten dus, blijft het onderwijs ook vrij van problemen en epidemieën. Natuurlijk zijn alle ouders vrij, maar dan zijn de consequenties ook voor hen. Kinderopvang en onderwijs dienen te allen tijde veilig te zijn en dús vaccineren en handhaven! Het is niet aan anderen te bepalen of iemands mening aan voorwaardes voldoet, die is er weloverwogen gewoon!
Vaccinaties hadden allang verplicht moeten zijn, ten bate van alle kinderen en leerkrachten, waar ik er één van ben.

Door mary van Wijk (niet gecontroleerd) op wo, 17-4-2019 - 15:52

helemaal mee eens

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 17-4-2019 - 15:48

precies

Door Andrea Andrea op wo, 17-4-2019 - 13:24

Dan moet eerst artikel 11 uit de grondwet gehaald worden: recht op onaantastbaarheid van het lichaam.

Door James van der Gulik (niet gecontroleerd) op di, 16-4-2019 - 20:23

Tegenover de vrijheid van de ouders om zelf te bepalen of er gevaccineerd wordt bij hun kinderen staat het gevaar voor kinderen als er niet voldoende gevaccineerd wordt. Gezien de ernst van de ziekte en de verantwoordelijkheid van de overheid om kinderen te beschermen zoals ze dat ook op andere gebieden doet is een verplichte vaccinatie bij onvoldoende vaccinatie wel op zijn plaats.

Door Bart (niet gecontroleerd) op ma, 15-4-2019 - 10:08

Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven zul je zelf fatsoenlijk en objectief in de materie verdiept moeten hebben of een kind hebben dat slachtoffer is geworden van vaccinatieschade. De meeste mensen die hier hebben gereageerd voldoen aan geen van beide voorwaarden.