Stelling: vuurwerkvrije zones zijn een effectief middel tegen vuurwerkoverlast

Getty Images

Het eind van het jaar is in zicht. Dat betekent dat er weer volop vuurwerk wordt ingeslagen. Vuurwerk is mooi, maar geeft ook veel overlast voor mensen, dieren en de omgeving. Vandaar dat sommige gemeenten een vuurwerkvrije zone hebben ingesteld. Wat vindt u hiervan?

Vuurwerk brengt veel overlast met zich mee. Mensen en dieren hebben last van harde knallen, vernieling aan winkels en monumenten, ongelukken die met vuurwerk gebeuren. Om dat te voorkomen voorkomen, hebben enkele gemeenten een vuurwerkvrije zone ingesteld. Het is hierin verboden om vuurwerk af te steken. Deze zones bevinden zich in de buurt van winkelcentra, verzorgingshuizen, monumenten, en dierenverblijven.

Voorstander

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is voor de vuurwerkvrije zones. Voorzitter Leo Groeneveld stelt dat wanneer vuurwerk afgestoken wordt, het veilig moet gebeuren. Er moet dan ook geen vuurwerk afgestoken worden waar veel mensen samenkomen.

Tegenstander

De Nederlandse Politiebond (NPB) en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zijn niet enthousiast over de vuurwerkvrije zones. Han Busker, voorzitter van de NPB en Wouter Weide, voorzitter van de RND, twijfelen of er voldoende mensen ingezet kunnen worden om de orde te handhaven in deze gebieden.

Regering

De partijen VVD en PvdA vinden dat gemeenten eerst moeten nadenken hoe het vuurwerkverbod in de vuurwerkvrije zones gehandhaafd wordt. Dat zal een taak van de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie moeten zijn.

Van de 403 gemeenten hebben twintig een vuurwerkvrije zone ingesteld.

Wat vindt u?
Breng rechtsboven uw stem uit!

Auteur