Fotogenieke apps

Getty Images

Met een tablet of smartphone kunt u leuke foto’s maken. Helaas bieden de standaard meegeleverde foto apps niet veel mogelijkheden. Met de onderstaande foto apps komt u wel een stuk verder.

Snapseed (gratis) Engelstalig
Het is vaak wel mogelijk simpele bewerkingen uit te voeren met de standaard meegeleverde fotobewerkingsapp op een mobiel apparaat. Maar verder dan bijsnijden, roteren of rode verwijderen, komt u meestal niet. Wilt u wel meer? Dan biedt de app Snapseed u veel extra bewerkingsmogelijkheden. Het bedrijf achter Snapseed timmert al jaren aan de weg als plugin-maker voor professionele fotobewerkingssoftware als Photoshop op de pc. De makers kennen dus hun pappenheimers.

Dat is duidelijk te zien aan de opties van Snapseed in combinatie met de gebruikersvriendelijkheid. De app geeft u de mogelijkheid de kwaliteit van uw foto’s op allerlei manieren te verbeteren, zoals met het bijstellen van het contrast en de kleuren. Een zeer handige optie daarbij is Auto Correct, die -zoals de naam al zegt- zelf uw foto verbetert. Daarnaast biedt Snapseed een grote hoeveelheid kaders, filters en andere functies waarmee u uw foto’s een ander uiterlijk kunt geven. Is de foto klaar? Dan deelt u hem eenvoudig via e-mail en sociale media vanuit de software.
Beschikbaar voor Apple en Android.

360 (gratis - aankopen vanuit de app) Engelstalig
Beschikbaar voor Android

Photosynth (gratis) Engelstalig
Beschikbaar voor Apple

Panorama foto’s maken is tegenwoordig een standaard functie op de meeste digitale camera’s. Ook op mobiele apparaten kunt u met behulp van de juiste app de wereld om u heen in een foto vatten. Voor Android is daarvoor bijvoorbeeld de app 360 goed geschikt. U tikt simpelweg op de camera, beweegt in de pijlrichting en tikt om het fotograferen weer te stoppen. Het duurt even voordat de panoramafoto klaar is, maar daarna kunt u hem eventueel ook als 3D-foto laten weergeven of direct delen met anderen via Facebook en Twitter.

Photosynth voor Apple heeft, behalve de panorama mogelijkheden vergelijkbaar met de app 360, ook nog extra opties. Zoals het maken van panorama foto’s in alle richtingen en het delen van uw foto’s via de Photosynth gemeenschap of e-mail.

Camera Awesome (gratis - aankopen vanuit de app) Engelstalig
De camera app op de iPad en iPhone heeft niet echt veel mogelijkheden. Wat als u bijvoorbeeld uzelf mooi op de digitale plaat wilt vastleggen en er is niemand anders om de foto te maken? Dan komt de app Camera Awesome goed van pas. Behalve verschillende opties voor het bewerken en delen van foto’s, biedt Camera Awesome een zelfontspanner waarmee u uzelf kunt schieten zonder dat het een selfie hoeft te worden. Ook is het mogelijk serieopnamen te maken: handig bij onder andere het vastleggen van actiemomenten.
Beschikbaar voor Apple

Awesome Miniature (gratis basisversie - pro: € 3,-) Engelstalig
Beschikbaar voor Android

Miniatures (gratis basisversie - pro € 4,49) Engelstalig
Beschikbaar voor Apple

Misschien heeft u weleens in een magazine foto’s gezien waarop alles lijkt alsof het hoort bij een miniatuur spoorbaan? Deze techniek wordt Tilt-Shift genoemd en is ook gewoon beschikbaar voor uw tablet of smartphone. Voor Android apparaten kunt u daarvoor terecht bij een app als Awesome Miniature, voor de iPad en iPhone bij Miniatures.

Met beide apps creëert u met behulp van een verzameling filters en effecten verschillende soorten miniatuurfoto’s. Hiermee geeft u bijvoorbeeld standaard landschapsfoto’s een hele nieuwe dimensie.

Instagram (gratis) Nederlandstalig
Beschikbaar Android en Apple

Een groot voordeel van digitale foto’s is dat ze makkelijk te delen zijn met anderen via internet. Instagram is een zeer populaire app die foto’s delen vanaf uw mobiele apparaat heel eenvoudig maakt. Eventueel voorzien van een plaatsbepaling (geotag) uploadt u uw foto’s naar uw Instagram-account. U kunt vrienden en familie toestemming geven deze foto’s direct te bekijken. Of u deelt ze via sociale media als Facebook en Twitter door uw Instagram-account aan de bijbehorende accounts te koppelen.

Auteur 
  • Alex Wit