Geld terug na bellen met Corona-doorschakeldiensten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de telefoonnummers van twee corona-doorschakeldiensten ingetrokken. Het gaat om de nummers 0906-2121212 en 0906-0400388. Consumenten die deze nummers hebben gebeld, krijgen geld terug.

Dat meldt de ACM. Het eerste nummer werd gebruikt voor een doorschakeldienst die bellers doorverbond naar het gratis nummer van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. Het nummer rekende negentig cent per minuut en tikte door nadat de beller was doorverbonden.

Nadat de ACM dit nummer had geblokkeerd had de doorschakeldienst het vervangen door het tweede nummer. De indruk werd gewekt dat bellers een afspraak konden maken voor een sneltest, maar in werkelijkheid werden bellers doorverbonden naar een commerciële testaanbieder. Ook hier waren de kosten negentig cent per minuut en tikte de teller door na het doorverbinden. De ACM heeft ook dit nummer geblokkeerd.

Geld terug

Consumenten die tussen 6 maart en 6 april het nummer 0906-2121212 hebben gebeld, krijgen hun telefoonkosten binnen twee maanden vergoed van hun telecomaanbieder. Hetzelfde geldt voor consumenten die tussen 8 april en 22 april hebben gebeld met 0906-0400388. Gedupeerde consumenten hoeven hiervoor niets te doen. Telecombedrijven zijn wettelijk verplicht om onterecht geïnde bedragen terug te betalen aan de consument. Dat is ook het geval als de telecombedrijven, zoals in dit geval, zelf niet verwijtbaar hebben gehandeld.

Bron: ACM